Átadták az új elektromos buszokat Dunaszerdahelyen (VIDEÓ és KÉPEK)

A későbbiekben intelligens buszmegállók kialakítását is tervezik (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Már reggel 5 órától üzembe helyezték azokat az új elektromos buszokat, melyeknek hivatalos átadójára délelőtt gyűlt össze a városvezetés.

Két új elektromos busz állt forgalomba a régiek helyet, melyeket korábban a Dunaszerdahelyi Buszpályaudvar bocsátott a város rendelkezésre. Ezeket korábban, a sofőrökkel együtt a helyközi közlekedésből vonták el és állítottak forgalomba. Idén januártól ez másképp lesz, ugyanis már másodikától a helyi tömegközlekedés az önkormányzat irányítása alá tartozik. A korábbi képviselő-testületi döntésnek megfelelően az önkormányzat a városi tulajdonú céget, a Municipal Kft-t bízta meg a buszok a üzemeltetésére és karbantartására. Emellett a sofőröket is ők alkalmazzák.

Egy 3 éves folyamat eredménye

„Fontos nap ez a mai a város életében, ugyanis ma indítjuk útnak a környezetbarát közösségi közlekedés lehetőségét”

– köszöntötte a jelenlévőket Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere. Azt is elmondta, ahogy a legtöbb városi projekt, ez is több évre nyúlik vissza. 2021 decembere elején adták át azt a projektet, mely két környezetbarát, villanymeghajtású autóbusz megvásárlására készült. Ezekhez telepíteniük kellett egy töltőállomást is, ami mindkét buszt ellátja a megfelelő árammennyiséggel. A feltételekhez hozzá tartozott, hogy a lakosok számára ingyenesen biztosítsák velük a helyi tömegközlekedést. 2022 júliusában jóváhagyták ezt a pályázatot.

„Minden nagyobb ünnepnapkor a város utcái bedugulnak és ezzel is szerettük volna rávenni a dunaszerdahelyieket, hogy használják a városi buszokat. Azok, akik egyesével ülnek az autóban, mindannyian részesei a dugók kialakulásának az egyes körforgalmakban, illetve útkereszteződésekben”

– indokolta döntésüket a polgármester. Szándékuk, hogy az autóból átcsábítsák az embereket az ingyenes városi közlekedéshez.

2022 szeptemberében aláírták a szerződést az irányító hatósággal, melyet követően meghirdették a nemzetközi közbeszerzést az új buszokra. Végül 2023. márciusban állapodtak meg a beszállítókkal. A két elektromos busz összege 914 990 euró volt.

„Bízunk benne, hogy a tömegközlekedés fontos lesz a városunkban. A környezettudatosság szempontjából is kevesebb lesz a károsanyag kibocsátás”

– hangsúlyozta Hájos Zoltán.

A hátsó ajtónál található a felszállást segítő, beépített rámpa (A szerző felvétele)

Könnyű szerkezet

A közbeszerzést könnyűszerkezetes autóbuszokra kellett kiírniuk.

„Nagy nyomás volt a klasszikus autógyártók részéről, akik arra szerettek volna rábírni minket, hogy a közbeszerzés keretén belül változtassuk meg a feltételeket. Az irányító hatóság úgy hagyta jóvá a projektet, hogy környezetbarát és könnyű konstrukciójú buszok kellenek, hiszen nem vasat szeretnénk szállítani, hanem embereket”

– részletezte a polgármester.

A buszok használata teljesen ingyenes és amennyiben arra igény lesz, egy harmadik járművet is beszereznek. Egy busz 50 utas befogadására képes, ennek tesztelését nyolcadik osztályos gyerekek segítségével végezték el. Iskolatáskával a hátukon, a kísérő felnőttekkel együtt összesen 53-an fértek fel a buszra. Egy mozgáskorlátozottak számára és egy babakocsinak fenntartott hely is található a járműveken. A feljutást a busz hátsó ajtaja alá rögzített, kulccsal nyitható és visszazárható rámpa segíti, melyet a beszállás előtt, a busz oldalirányú megdöntése után a járdaszegélyre fektet a vezetőfülkéből kiszálló sofőr.

További terveik közt szerepel olyan intelligens buszmegállók kiépítése, ahol látni, hogy az egyes járatok mikor fognak az egyes megállókhoz érni. Külön buszsávok kialakítását nem tervezik, de azt elmondták, hogy a forgalom miatt egy-egy perc késés előfordulhat. A buszok töltését többnyire éjszaka végzik majd.

„Az a tapasztalatunk, hogy 6 óra alatt feltöltődik egy ilyen busz, de van lehetőség gyors töltésre is, ami körülbelül 1,5 óra. Egy-másfél napot biztosan kibírnak. A sofőrök figyelik a kapacitást”

– mondta el lapunknak Jány József, az üzemeltető, Municipal Kft. igazgatója.

A buszok egy töltéssel körülbelül egy-másfél napig közlekednek (A szerző felvétele)

Új menetrend

A buszjáratok minden városrészt érintenek, a menetrend kialakításakor pedig figyelembe vették a lakosság véleményét is. 2023 áprilisában a hivatal értesítette a legtöbb közintézmény vezetését, valamint a legnagyobb helyi munkáltatókat a közeljövőben tervezett új autóbuszok üzembe helyezéséről, hogy megkérdezzék a preferenciáikat a menetrend kialakítását illetően. Indítottak egy internetes kérdőívet, melyről a lakosságot a közösségi média felületein is értesítették. Ebben megkérték őket arra is, hogy írják meg véleményüket és igényeiket. A napi munkarend mellett igyekeztek az utasok korosztályát is figyelembe venni. Az új menetrendet a beérkezett visszajelzések alapján készítették el végül, melyben sokat segített a Dunaszerdahelyi Buszpályaudvar egyik munkatársa.

 

Egy busz több mint 50 férőhelyes, kerekesszék és babakocsi számára fenntartott öböllel (A szerző felvétele)

Az ünnepélyes átadás záróakkordjaként egy üveg pezsgővel locsolták le a városi buszt szélvédőjét, majd minden jelenlévőt meghívtak a közeli sportcsarnok épületében egy kellemes fogadásra.

A pontos MENETREND a lenti galériában található!

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?