PR CIKKEK

Ajándékozzon dupla mosolyt

Ő is gyermekotthonban élt, tudja, milyen itt felnőni, ahogy azt is, mi mindennel kell szembenézniük azoknak a fiataloknak, akik az otthont elhagyva kikerülnek a nagyvilágba, ami nem mindig várja őket tárt karokkal. Mária Soboličovával, az Úsmev ako dar Alapítvány adománygyűjtő és támogatószerző munkatársával beszélgettünk a „Daruj úsmev dvakrát” (Ajándékozz dupla mosolyt) projektről.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 19. 12:46

Mi a projekt célja?

Az együttműködést a Kaufland kezdeményezte, hogy karácsony idején segítsünk a gyermekotthonban élő gyerekeknek megtalálni a saját otthonukhoz vezető utat. A projekt egyszerű elvre épül: a Kiwi-madaras adventi naptár megvásárlásával a vevő egyszerre két gyereknek szerezhet örömet – a saját gyerekének és egy otthonbeli gyermeknek. A naptárak eladásából befolyó összeget ugyanis az egyesület tevékenységének támogatására fordítjuk. A projekt részét képezi egy microsite is, ahol minden adventvasárnap Kiwi egy új történetét ismerhetjük meg, aki elveszítette otthonát, és keresi a haza vezető utat.

kaufland

Hogyan segítenek az otthonokban élő gyerekeken?

Felméréseink szerint az otthonokban élő gyerekek 56%-a visszatérhetne családjához, ha ezekkel a családokkal valaki rendszeresen együttműködne. Amellett, hogy igyekszünk minden gyereknek családot találni, azon is dolgozunk, hogy javítsunk a háztartási teendőkkel kapcsolatos szokásaikon. Sokuknak gondot okoz egy egyszerű étel elkészítése is, a hatékony gazdálkodás, az észszerű bevásárlás. Nem önállók. Gyakran megkapják, hogy tehetetlenek, nem viszik semmire az életben. A másik véglet az, amikor a gyereknek hatalmas önbizalma van. Sok múlik az emberi tényezőn, azon, kivel nőttek fel, milyen emberek vették körül őket.

A gyerekotthonok családi típusúvá váltak. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek részt vállalnak a háztartási munkákból és bizonyos kötelességeik is vannak?

Az iskola és az azzal járó kötelességek állnak az első helyen. Manapság az otthonban élő gyerekeket nagyobb mértékben bevonják a háztartási munkákba, fokozatosan megtanulnak mindent, amire szükségük van ahhoz, hogy jó társakká és jó szülőkké váljanak, hogy képesek legyenek igazi otthont teremteni. A nevelők megtanítják őket főzni, természetesen figyelembe véve a korukat és a képességeiket. Bevásárolni is megtanítják őket, elmagyarázzák nekik, hogy minden centnek értéke van. A gyerekek minden házimunkából kiveszik a részüket, mosni, takarítani és vasalni tanulnak.

kaufland

Említette, hogy minden erőfeszítés ellenére mindez nem elég. Például a gyerekeknek nincsenek megfelelő pénzügyi ismereteik. Ez hogyan mutatkozik meg a gyakorlatban?

Az ismeretek hiánya például abban nyilvánul meg, hogy nem veszik figyelembe a termékek árát, megvesznek bármit, amit megkívánnak, a csokitól kezdve a chipsig, azért, mert szép a csomagolásuk, és utólag jönnek rá, nem is olyan finom, mint hitték. Nem gondolkodnak el azon, hogy a hónap végéig marad-e pénzük kenyérre, vajra, egyéb szükséges dolgokra. Nekünk kell rávezetnünk őket arra, hogy átgondolják, mire van szükségük, és hogy tudatosan vásároljanak. Ezért fontos a gyerekek pénzügyi ismereteinek bővítése, hogy később megállják helyüket az életben, jó társsá és szülővé váljanak.

Ön is gyerekotthonban nevelkedett. Felkészítették önt az élet kihívásaira?

Szerencsém volt, mert családi típusú gyerekotthonban nőttem fel, ahol a nevelők nagy gondot fordítottak az életre való felkészítésre. Nagyon sok múlik azon, milyen emberek veszik körül a gyerekeket. Fontos, hogy felfedezzék a bennük rejlő lehetőségeket, felismerjék adottságaikat és

támogassák őket. Ez a múltban, ahol egy kollégium típusú gyerekotthonban egy nevelőre több mint 20 gyerek jutott, sajnos, nem működhetett. Jelenleg sokkal több figyelmet fordítanak a gyerekek oktatására és felkészítésére. Példa erre a Daruj úsmev dvakrát kezdeményezés is, melynek sikeressége attól függ, hány vásárló kapcsolódik be a projektbe. Minél többen lesznek, mi annál többet tudunk segíteni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

Kočner meg akarta akadályozni a Rusko elleni nyomozást

Hétfőn kezdődik a csillagászati ősz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?