Agro

Vizsgáljuk meg a búza gyomösszetételét

Elérkezett az idő a búza második gyomfelvételezésének ideje. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk irtani a gyomokat, ismerni kell azok összetételét és a gyomirtó hatékonyságát.
Czigler Mónika

2019. március 18. 22:00

A búza hatékony posztemergens gyomirtásában az egyik legfontosabb feladat a gyomfelvételezés. Az első vizsgálatra még októberben került sor, amikor már megjelenhettek a téli egyéves gyomnövények. Márciusban végezzük a második gyomfelvételezést, amely a legfontosabbnak számít a gyomok elleni küzdelemben. Harmadszorra áprilisban vizsgálhatjuk meg a gyomok jelenlétét.

A búzában előforduló leggyakoribb gyomok: ugari szulákpohánka, mezei szarkaláb, búzavirág, pipacs, vadrepce, fehér libatop, baracklevelű keserűfű, tarló tisztesfű, veronikafajok, tyúkhúr, ragadós galaj, ebszikfű, parlagi pipitér, parlagi füstike, poloskafű, vetési hérics, parlagi szikárka, mezei tikszem, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, sovány perje, rozsnokfajok, vadzabfajok, mezei acat, apró szulák, tarackbúza és a csillagpázsit. Persze a gyomösszetétel, illetve annak elterjedése függ a talaj- és csapadékviszonyoktól, vetési időtől vagy például a búza tőszámától. Ha ugyanis gyér a búza, nagyobb teret kapnak a gyomok. Mindezen tényezőket együttvéve a márciusi szemle folyamán már megválaszthatjuk a megfelelő gyomirtószert az őszi búzába. Figyelembe kell venni azonban a gyomok fejlettségi stádiumát, és jól kell időzíteni a bevetést, hogy az valóban sikeres legyen.

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Kórházreform bezárásokkal

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Rendőrök mentettek meg egy nőt – eszméletlenül feküdt lakása balkonján

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?