Agro

Problémákkal küszködő állattenyésztés

A szlovákiai állattenyésztés már huzamosabb ideje nem kis gondokkal küszködik. Az ágazat egyes részei általában stagnálnak, sőt, a sertéstenyésztés területén szó szerint aggasztóan hanyatló a helyzet.
Susla Béla

2020. január 17. 15:44

baromfi

Összevetésképpen említést érdemel, hogy amíg 1979-ben a sertésállomány mintegy 2,8 milliós volt, 1996-ban már nem egészen 2 milliósra esett vissza, és jelenleg mindössze 627 ezer darabot számlál. Ebből a legtöbbet a Nagyszombati (235 700), a legkevesebbet pedig a Zsolnai kerületben tenyésztik, nem egészen 10 ezret. Az óriási visszaesés okai közé sorolhatók az alacsony felvásárlási árak, valamint a hatalmas mennyiségű behozatal. Az idei adatokat természetszerűleg még véglegesíteni, pontosítani szükséges, az elmúlt évi mutatókat legalább valamelyest optimistáknak vélik a szakemberek.

Miroslav Štefček, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnökhelyettese a szlovákiai sertéstenyésztéssel kapcsolatban pozitívumként emelte ki a hús kiváló minőségét és az elenyésző mennyiségű antibiotikum alkalmazását. „Örvendetes, hogy hazai tenyésztőink valóban kiváló minőségű sertéshúst állítanak elő, amelyekkel felvehetik a versenyt az európai piacon” –hangsúlyozta Štefček. Szlovákiában a sertéshúst fogyasztják a lakosok leginkább, azt a baromfi követi a sorban, majd a marhahús foglalja el a harmadik helyet.

A néhány éve hangoztatott 80 százalékos önellátottságot Szlovákia nem tudja még csak megközelíteni sem. Marián Uhrík, a Takarmánygyártók, Tárolók és Kereskedelmi Társaságok Szövetségének az elnöke rámutatott, hogy egyedül a tojástermelés területén beszélhet önellátottságról az ország az állattenyésztés vonatkozásában. Pozitívumként azonban megjegyezte, hogy a tavalyi év a 2016-oshoz és a 2017-eshez viszonyítva valamelyest biztatóbb volt. A legkomolyabb előrelépést a brojlercsirke-tenyésztésben sikerült elérni, csaknem 11 százalékos növekedéssel, ami 633 ezer darab csirkét jelent. Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének az igazgatója ehhez hozzáfűzte, hogy az elmúlt év végén a baromfitenyésztésben 66 százalékos önellátottságot könyvelt el Szlovákia, mégpedig 73 698 tonnányi húst előállítva. Ez a mutató az idei évben sem módosul különösebben. Egy lakosra átszámítva 13,54 kilogramm baromfit jelent. „Igaz ugyan, hogy a 2013–2018-as években valamelyest növekedett a vágóbaromfi száma, de még mindig nem érte el például a 2000-es évi szintet, amikor Szlovákia 100 százalékra önellátó volt a baromfihús-termelésben” – hangsúlyozta Molnár.

Az ország baromfiállománya több mint 14 millió egyedre tehető, ebből csaknem 7,4 millió a csirke, 156 ezer a pulyka, 148 ezer a kacsa, valamint 25 ezer a liba.

A szarvasmarha-állomány az elmúlt év végén 438 855 darabból állt, a legtöbbet az Eperjesi, a legkevesebbet a Pozsonyi kerületben tenyésztették. Uhrík szerint mindenekelőtt felettébb aggasztó a fejőstehenek számának csaknem 60 százalékos csökkenése.

A juh- és a báránytenyésztésben együttesen 350 ezer körüli létszámot jegyeznek a statisztikák, lényegesebb változásokra azóta nem került sor.

(susla)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Párkány és környéke: ismétlésre számítanak

A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját

Fölényesen vezet a Hlas, Sulíkék az OĽaNO előtt, a magyar pártok parlamenten kívül

országos tesztelés
Frissítve

Országos tesztelés – érkeznek a szombati eredmények

A Bánffy-várkastély Szent István szobrával

Muravidék kulturális központja: Lendva

Karcsai út

Sok fertőzött, karantén a Karcsai úton

országos tesztelés vágsellye

Vágsellyén 45 fertőzöttet találtak vasárnap

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.