Problémákkal küszködő állattenyésztés

baromfi

A szlovákiai állattenyésztés már huzamosabb ideje nem kis gondokkal küszködik. Az ágazat egyes részei általában stagnálnak, sőt, a sertéstenyésztés területén szó szerint aggasztóan hanyatló a helyzet.

Összevetésképpen említést érdemel, hogy amíg 1979-ben a sertésállomány mintegy 2,8 milliós volt, 1996-ban már nem egészen 2 milliósra esett vissza, és jelenleg mindössze 627 ezer darabot számlál. Ebből a legtöbbet a Nagyszombati (235 700), a legkevesebbet pedig a Zsolnai kerületben tenyésztik, nem egészen 10 ezret. Az óriási visszaesés okai közé sorolhatók az alacsony felvásárlási árak, valamint a hatalmas mennyiségű behozatal. Az idei adatokat természetszerűleg még véglegesíteni, pontosítani szükséges, az elmúlt évi mutatókat legalább valamelyest optimistáknak vélik a szakemberek.

Miroslav Štefček, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnökhelyettese a szlovákiai sertéstenyésztéssel kapcsolatban pozitívumként emelte ki a hús kiváló minőségét és az elenyésző mennyiségű antibiotikum alkalmazását. „Örvendetes, hogy hazai tenyésztőink valóban kiváló minőségű sertéshúst állítanak elő, amelyekkel felvehetik a versenyt az európai piacon” –hangsúlyozta Štefček. Szlovákiában a sertéshúst fogyasztják a lakosok leginkább, azt a baromfi követi a sorban, majd a marhahús foglalja el a harmadik helyet.

A néhány éve hangoztatott 80 százalékos önellátottságot Szlovákia nem tudja még csak megközelíteni sem. Marián Uhrík, a Takarmánygyártók, Tárolók és Kereskedelmi Társaságok Szövetségének az elnöke rámutatott, hogy egyedül a tojástermelés területén beszélhet önellátottságról az ország az állattenyésztés vonatkozásában. Pozitívumként azonban megjegyezte, hogy a tavalyi év a 2016-oshoz és a 2017-eshez viszonyítva valamelyest biztatóbb volt. A legkomolyabb előrelépést a brojlercsirke-tenyésztésben sikerült elérni, csaknem 11 százalékos növekedéssel, ami 633 ezer darab csirkét jelent. Daniel Molnár, a Szlovákiai Baromfitenyésztők Szövetségének az igazgatója ehhez hozzáfűzte, hogy az elmúlt év végén a baromfitenyésztésben 66 százalékos önellátottságot könyvelt el Szlovákia, mégpedig 73 698 tonnányi húst előállítva. Ez a mutató az idei évben sem módosul különösebben. Egy lakosra átszámítva 13,54 kilogramm baromfit jelent. „Igaz ugyan, hogy a 2013–2018-as években valamelyest növekedett a vágóbaromfi száma, de még mindig nem érte el például a 2000-es évi szintet, amikor Szlovákia 100 százalékra önellátó volt a baromfihús-termelésben” – hangsúlyozta Molnár.

Az ország baromfiállománya több mint 14 millió egyedre tehető, ebből csaknem 7,4 millió a csirke, 156 ezer a pulyka, 148 ezer a kacsa, valamint 25 ezer a liba.

A szarvasmarha-állomány az elmúlt év végén 438 855 darabból állt, a legtöbbet az Eperjesi, a legkevesebbet a Pozsonyi kerületben tenyésztették. Uhrík szerint mindenekelőtt felettébb aggasztó a fejőstehenek számának csaknem 60 százalékos csökkenése.

A juh- és a báránytenyésztésben együttesen 350 ezer körüli létszámot jegyeznek a statisztikák, lényegesebb változásokra azóta nem került sor.

(susla)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?