Agro

Óriási lenne az igény a sörárpára

Intenzív kampányt folytatnak a sör- és malátagyártó cégek annak érdekében, hogy népszerűsítsék a sörárpa termesztését Szlovákiában. Hogy miért van erre szükség, arról Tomás Ševčíket, a Heineken marketingszakemberét, a Sör- és Malátagyártók Szövetségének alelnökét kérdeztük a nyíri mezőnapokon, amelyet a sörárpafajták bemutatására szervezett a Limagrain Cereals Seeds vetőmag-forgalmazó vállalat.
Czigler Mónika

2019. augusztus 8. 11:30

A mezőnapok fénykorát éljük, így a helyszínen is megvizsgálhattuk, milyen állapotban van a sörárpa. Milyen termésre számít idén?

A tavaszi vetésű sörárpák eleinte jól startoltak, aztán jött az extrém szárazság, amely nagy aggodalommal töltötte el a gazdákat és a feldolgozókat is. Aztán májusban az időjárás 180 fokos fordulatot vett, megérkezett a várva várt csapadék, és mostanra elmondhatjuk, hogy a termés ígéretesnek mutatkozik. Természetesen fontos lesz még az utolsó vegyszeres kezelés, amit a gazdáknak el kell végezniük, de általánosságban elmondható, hogy egy jó átlagos évre számíthatunk.

A sörárpa termesztésére nagy figyelmet szentelnek, és erre kampányt is indítottak. Miért volt erre szükség, illetve miért nem szeretik vetni a gazdák annak ellenére sem, hogy nagy lenne rá az igény?

A sörárpa iránt valóban nagyon nagy a kereslet, a gazdák mégsem vetik szívesen. Ez azért is lehet, mert az árpa nagyon rövid tenyészidejű növény, tehát rövid vegetációs idő áll rendelkezésre, hogy kihozza magából a maximumot. Ráadásul napjainkban egyre nagyobb kilengéseket tapasztalhatunk az időjárást tekintve. Emiatt is „rizikós” terménynek minősül a sörárpa.

sörárpa

Ráadásul a minőségre is nagyon oda kell figyelni… Szükséges előszerződés ahhoz, hogy a sörgyár felvásárolja az árpát?

Igen, és be kell tartani a sör- és malátagyártók előírásait a minőségre vonatkozóan. Vannak preferált fajtáink, amelyeket kísérletek során tesztelt a Heineken. Erre azért volt szükség, hogy a válogatásban csak a legjobb minőségi paraméterekkel rendelkező fajták kerüljenek be, amiből a legjobb sör gyártható.

De még a preferált fajták vetése sem garancia arra, hogy valóban sörárpaként tudja értékesíteni a gazda a növényt, ha annak minősége nem megfelelő. Hogyan lehet akkor mégis népszerűsíteni a terményt?

Egyrészt szakmai napokon belül próbálunk útmutatást adni, másrészt igyekszünk elérni, hogy az állam is támogassa a sörárpa termesztését. Nálunk ideális körülmények adottak a termesztésére, miért ne használnánk ki a lehetőséget? Annál is inkább, mert a vetésforgóban nem sok alternatíva mutatkozik, a napraforgó vetésterülete is esik vissza. A déli járások mezőgazdászait pedig úgy igyekszünk segíteni, hogy kísérleteket végzünk a tavaszi árpa őszi vetésével, ami szintén jó megoldásnak bizonyulhat, hiszen ezzel meg tudjuk hosszabbítani a vegetációt.

Mekkora az igény a sörárpa iránt?

Európában nagyon nagy, hiszen világviszonylatban a maláta 60 %-át Európában gyártják. És ez az igény egyre nő. Szlovákiában a legnagyobb felvásárló a Heineken, majd a nagyszombati Lycos és a mihályfai Sľadovňa a.s. következik a sorban, hogy csak a legnagyobbakat említsem. A Heinekennél az éves sörgyártás 1,8 millió hektoliter, ez a szlovákiai sörgyártás 42%-át teszi ki. Az éves sörárpa feldolgozása 139 500 tonnára tehető. Érthető tehát, miért fontos számunkra a sörárpa termesztésének népszerűsítése a gazdák körében hazai viszonylatban…

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?