Agro

Mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?

Megkérdeztük Tamašek Zoltánt, a Biotomal tulajdonosát mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?
Czigler Mónika

2019. augusztus 26. 08:00

A mezőgazdasági termelést a gazdák nálunk még elképzelhetetlennek tartják vegyszerhasználat nélkül. Ez főként a nagybani termelésre érvényes. Tudni kell azonban, hogy a vegyszerek egyben mérgek is, amelyek valamilyen módon benne maradhatnak a növényekben, illetve a belőlük készült élelmiszerben. Ezek az úgynevezett szermaradványok.

Azért, hogy az élelmiszerekben fennmaradt szermaradványok ne lépjék túl a megengedett mennyiséget, az Európai Unió megszabta ezek felső határát az adott terményben. Tehát a gyümölcsök, zöldségek, vagy a gabonafélék esetében is meg van szabva az a maximális mennyiség, amelyet a peszticid alkalmazását követően tartalmazhatnak. Más szóval az a növényi eredetű élelmiszer, amely a boltok polcaira kerül, még nem szükségszerűen vegyszermaradvány-mentes. Mindössze arról van szó, hogy a szervezetbe a toxikusnál kevesebb méreganyag kerül. Főként a metidation, metomil-tiodikarb, amitráz, pirimifosz-metil, aldikarb és tiabendazol esetében szabta meg az Európai Unió a felső értéket. A szermaradványt érintő előírás ugyanúgy vonatkozik az emberi és állati fogyasztásra szánt növényi eredetű termékekre is.

A szermaradványmentes kifejezés tehát ebből kifolyólag értelemszerűen azt jelenti, hogy egy adott növényi eredetű étel nem tartalmaz vegyszerből származó „maradékot”. A biológiai alapú készítmények egyik fontos tulajdonsága is ez, hogy alkalmazásukat követően nem maradnak meg a növényi eredetű termékekben vegyszermaradványok.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Volzová: Sokáig haboztam, hogy egyáltalán utazzak-e Szlovákiába

Kočner az adóhivatalban is befolyást akart

Veszélyben a mobiltelefonok és a SIM-kártyák 

Fico: Óriási rá az esély, hogy megválasztjuk a hiányzó alkotmánybíró-jelölteket

Čaputová New Yorkban részt vesz az ENSZ Közgyűlésén és a klímacsúcson is

A kenyér mint kapaszkodó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?