Agro

Mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?

Megkérdeztük Tamašek Zoltánt, a Biotomal tulajdonosát mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?
Czigler Mónika

2019. augusztus 26. 08:00

szermaradvány

A mezőgazdasági termelést a gazdák nálunk még elképzelhetetlennek tartják vegyszerhasználat nélkül. Ez főként a nagybani termelésre érvényes. Tudni kell azonban, hogy a vegyszerek egyben mérgek is, amelyek valamilyen módon benne maradhatnak a növényekben, illetve a belőlük készült élelmiszerben. Ezek az úgynevezett szermaradványok.

Azért, hogy az élelmiszerekben fennmaradt szermaradványok ne lépjék túl a megengedett mennyiséget, az Európai Unió megszabta ezek felső határát az adott terményben. Tehát a gyümölcsök, zöldségek, vagy a gabonafélék esetében is meg van szabva az a maximális mennyiség, amelyet a peszticid alkalmazását követően tartalmazhatnak. Más szóval az a növényi eredetű élelmiszer, amely a boltok polcaira kerül, még nem szükségszerűen vegyszermaradvány-mentes. Mindössze arról van szó, hogy a szervezetbe a toxikusnál kevesebb méreganyag kerül. Főként a metidation, metomil-tiodikarb, amitráz, pirimifosz-metil, aldikarb és tiabendazol esetében szabta meg az Európai Unió a felső értéket. A szermaradványt érintő előírás ugyanúgy vonatkozik az emberi és állati fogyasztásra szánt növényi eredetű termékekre is.

A szermaradványmentes kifejezés tehát ebből kifolyólag értelemszerűen azt jelenti, hogy egy adott növényi eredetű étel nem tartalmaz vegyszerből származó „maradékot”. A biológiai alapú készítmények egyik fontos tulajdonsága is ez, hogy alkalmazásukat követően nem maradnak meg a növényi eredetű termékekben vegyszermaradványok.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hazai élelmiszer

Tarol a külföldi élelmiszer

A rendőrség egy pozsonyi étteremben előállította Sólymos Lászlót

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos: „Lehet álmodozni az itthoni Eb-győzelemről”

Az aszály miatt drágulhat a cukor

Drágább lesz a cukor

Áramütés veszélye miatt hűtő- és fagyasztószekrényeket hív vissza az IKEA

A pozsonyi IKEA három árukiadó helyet nyit

sertés

Hét érdekesség a sertésekről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.