Agro

Mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?

Megkérdeztük Tamašek Zoltánt, a Biotomal tulajdonosát mit jelent az, hogy egy termék „szermaradványmentes”?
Czigler Mónika

2019. augusztus 26. 08:00

szermaradvány

A mezőgazdasági termelést a gazdák nálunk még elképzelhetetlennek tartják vegyszerhasználat nélkül. Ez főként a nagybani termelésre érvényes. Tudni kell azonban, hogy a vegyszerek egyben mérgek is, amelyek valamilyen módon benne maradhatnak a növényekben, illetve a belőlük készült élelmiszerben. Ezek az úgynevezett szermaradványok.

Azért, hogy az élelmiszerekben fennmaradt szermaradványok ne lépjék túl a megengedett mennyiséget, az Európai Unió megszabta ezek felső határát az adott terményben. Tehát a gyümölcsök, zöldségek, vagy a gabonafélék esetében is meg van szabva az a maximális mennyiség, amelyet a peszticid alkalmazását követően tartalmazhatnak. Más szóval az a növényi eredetű élelmiszer, amely a boltok polcaira kerül, még nem szükségszerűen vegyszermaradvány-mentes. Mindössze arról van szó, hogy a szervezetbe a toxikusnál kevesebb méreganyag kerül. Főként a metidation, metomil-tiodikarb, amitráz, pirimifosz-metil, aldikarb és tiabendazol esetében szabta meg az Európai Unió a felső értéket. A szermaradványt érintő előírás ugyanúgy vonatkozik az emberi és állati fogyasztásra szánt növényi eredetű termékekre is.

A szermaradványmentes kifejezés tehát ebből kifolyólag értelemszerűen azt jelenti, hogy egy adott növényi eredetű étel nem tartalmaz vegyszerből származó „maradékot”. A biológiai alapú készítmények egyik fontos tulajdonsága is ez, hogy alkalmazásukat követően nem maradnak meg a növényi eredetű termékekben vegyszermaradványok.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: még külön utakon

A Hyundai Kona Chilli egy szeretni való apróság

Sokszor lehet újrakezdeni az életet, de befejezni csak egyszer

Nehéznek nevezte házassága első évét Meghan hercegnő

Vádat emeltek Marián Kočner és három további személy ellen a Kuciak-gyilkosság kapcsán

Botrány a magyar parlamentben: megzavarták Orbán Viktor beszédét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!