Agro

Miért esik vissza a fémzárolt vetőmag forgalma?

Megkérdeztük Barczi Sándort, a Szegedi Gabonakutató szlovákiai képviselőjét, miért esik vissza a fémzárolt vetőmag forgalma?
Czigler Mónika

2019. április 10. 18:37

„Elsősorban takarékossági szempontból. Elmondhatjuk, hogy a fémzárolt vetőmag forgalma mindenkor hűen tükrözi a termény felvásárlási árát. Amint kedvezőbb az értékesítési ár, a fémzárolt vetőmag forgalma is növekszik. Tudni kell azonban, hogy a nemesítés során elért hozamnövekedés, kiszélesített ellenálló képesség és az egyre jobb, illetve speciális minőségű fajták nyújtotta előnyök csak a jogilag védett vetőmag vetésével használhatóak ki teljes mértékben. A bizonytalan szaporításból származó vetőmag sosem képes olyan hozamokra, mint jogilag védett társa. A fémzárolt vetőmagok azonos méretűek, aminek a vetés szempontjából is nagy jelentősége van, egyenletes fejlődésű az állomány, ismert az ezermagtömeg, szakszerű a mag csávázása a legjobb minőségű szerek felhasználásával, esetleg különböző termésstabilizáló, hozamnövelő szereket is adnak hozzá.

Nagyon sok gazda úgy próbál spórolni, hogy az előző termésből félretesz, és a következő évben az így elkülönített termést veti újra. Ez az utóvetés azonban már nem rendelkezik azokkal a paraméterekkel, mint az elődje. Más szóval nem hozhat olyan mennyiségi és minőségi termést. A fémzárolt vetőmagból elég a megadott mennyiséget vetni, míg az utántermesztett esetében többet is kell vetni, ha el akarjuk érni a kívánt tőszámot. Ha farmer vetőmagot tervezünk előállítni, ez már a vetéstől kezdve nagyobb odafigyelést igényel. A betegségekkel és kórokozókkal szemben is be kell biztosítani a vetőmagot, valamint a megfelelő minőségű tisztítást és a csávázás lehetőségét is.

Aki a minőségre törekszik, illetve egy terménybiztonságot akar elérni, annak érdemes magasabb generációs vetőmag használatában gondolkodni. Talán ez az egyik előfeltétele a sikeres gazdálkodásnak.”

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kórházreform bezárásokkal

Kamion ütközött autóval Jabláncon, mentőhelikoptert is riasztottak

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Holtan találtak egy 77 éves nyugdíjast a Lőcsei járásban, lőtt sebek voltak rajta

Szélviharra figyelmeztet az SHMÚ nyugaton és a Tátrában

Képernyőn a Barcelona és a Tottenham

Legfrissebb galériák
Olvasta már?