Agro

Kisállattenyésztő és agronómus is egyben

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok közül azok választják a mezőgazdasági szektort a megélhetésük forrásának, akiknek már a szülei, vagy nagyszülei is ezzel foglalkoztak. Nem volt ez másképp a bényi Balogh Balázs esetében sem.
Czigler Mónika

2021. július 31. 17:45

gazda

A fiatal mezőgazdász esetében is igaz a mondás, miszerint nem esett messze az alma a fájától, hiszen a családban „az ősök” is foglalkoztak mezőgazdasági termeléssel, az viszont különösen érdekes, hogy milyen ágazatot választott a fiatal gazda a mezőgazdasági főiskolán. Állattenyésztésre szakosodott, azon belül is a kisállatok, illetve a szárnyasok tenyésztésére, ami ugyan manapság a legkevésbé menő szakma, hiszen talán ebből van a legkevesebb Szlovákiában. „A szüleim csak kis területen gazdálkodtak, amit most megművelünk testvéremmel, azt már közösen vásároltuk. Bár nem nagy területről van szó, 1,5 hektár szántóföldünk van, de odahaza tartunk még nyulakat és baromfit is” – mondja a fiatal gazda.

Elmondása szerint a szántóföldön most takarmánynövényt termesztenek, és a saját területen kívül majd 3 hektár területet kaszál. A szénát, illetve a lucernát értékesítik. Arról pedig, hogy milyennek kell lennie a jó takarmánynak, szintén elsajátított mindent a főiskolán.

De nem ez képezi a fiatal mezőgazdász fő megélhetési forrását. Mivel helybeli, és tettre kész fiatalember, a bényi Agroavar mezőgazdasági vállalat megszólította, vállalja el a cégnél az agronómusi teendőket. Így az előző munkahelyét, a fácánneveldét otthagyva már három éve a bényi Agroavar kötelékében van. A vállalat úgy 2800 hektáron gazdálkodik, ahol őszi búzát, őszi sör- és takarmányárpát, káposztarepcét, őszi borsót, tavaszi árpát, kukoricát és napraforgót is termesztenek. A föld, amit művelnek, 1/3 részt dombos, 1/3 részt ártéri, 1/3 részt pedig sík terület. „A Garam közelsége miatt a megművelt föld nagy része kötött, de van erdőtalaj és feketeföld is” – sorolja.

Azt tartja a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér, ez a takarmánynövényekre, illetve a fű növekedésére is jól hatott, azonban sok gazda amiatt aggódott, hogy nem mehet a földekre. A kukoricánál ez meg is látszott Bényben is, mivel a nagy esőzések miatt a posztemergens gyomirtást nem tudták elvégezni. Az agronómus szerint ez nem egyedi probléma Szlovákiában. „A kukoricánál, de még a napraforgónál is sok helyütt elszaporodtak a gyomok. A hideg időjárás a repcére rányomta a bélyegét, de a búzánál is akadnak fagykárok. Nagy gondot okoz az, hogy a permetszerek használata korlátozódott, egyre több hatóanyag kerül ki a forgalomból, ami a kártevők és kórokozók elszaporodását okozza. Többször kell permetezni, a növényvédelem nagyon körülményessé vált. Ezért nagyon fontos a gazdák közötti tapasztalatcsere, mi is informálódunk, hogy mások hogyan oldják meg a problémáikat” – mondja.

A nagy terület, illetve a növénykultúra összetétele igényli a hatékony gépparkot, viszont amit még ennél is inkább kiemel, az a munkaerő hatékonysága. „Ami a speciális tevékenységeket, illetve a gépek kezelését illeti, nagyon örülök annak, hogy jó szakembergárdával rendelkezik a vállalat, ez egyébként a cég egyik nagy erőssége” – teszi hozzá.

A fiatal gazdának tehát nemcsak a munkában, hanem otthon is tartania kell a frontot, de mint mondja, ha valaki nem a munka sokaságát nézi, megéri a fáradtságot…

(czm)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

Boris Kollár

Kollár válaszolt Matovičnak: Ha így határoznak, mi tiszteletben tartjuk

Maroš Žilinka

FELMÉRÉS: Žilinka, Lipšic és Mikulec – kiben bíznak a legtöbben?

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

Van megoldás: a közösségi média szétválasztása

01

Gubis Éva: Posledná jazda

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.