Agro

Két eke, és ezer hektár évente

Az eke mindig is pótolhatatlan segítője volt a gazdáknak. Az ekék története az időszámításunk előtti korig nyúlik vissza, az első "modern" acél ekét pedig közel 200 évvel ezelőtt gyártotta a John Deere.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. november 10. 16:04

agroservis

Az ekék segítik a vetés előtti talaj-előkészítést, a talaj felső rétegének beforgatásával a friss tápanyagok feljuthatnak a felsőbb részekbe, a szármaradványok pedig a mélyebb rétegbe kerülnek, ahol lebomlanak. Ez a folyamat levegőzteti is a talajt, így több nedvességet képes megtartani.

A Kuhn Multi-Master ekék úgy lettek megtervezve, hogy megfeleljenek a szántás minőségével szemben támasztott magas követelményeknek, intenzív használat esetén, nehezebb szántóföldi körülmények között, nagyobb teljesítményű traktorokkal. A Multi-Master 153 modellek 3-5 kapával kaphatók Multi-Master és Vari-Master kivitelben, csavaros vagy non-stop hidraulikus biztosítékkal, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy a pénztárcájuknak és munkakörülményeiknek megfelelő szerszámot válasszanak.

2

Az Agrárius s.r.o. mezőgazdasági vállalatot éppen a talaj meszezése idején volt lehetőségünk meglátogatni Hanvában. Az Agrárius gépesítőjével és munkavezetővel, Ing. Deák Jánossal, arról beszélgettünk, miért döntött a cég a Kuhn ekék mellett?

Kérem, mondja el röviden, mivel foglalkozik pontosan az Agrárius.

Körülbelül 1200 hektáron gazdálkodunk tíz kataszterben, fő központunk Hanván található. Sűrűn vetett gabonafélét, repcét, kukoricát, napraforgót és szóját termesztünk. Az említett növények mellett minden évben kipróbálunk valami újat. Egy ideig termesztettünk magnak vetőretket, máriatövist, vagy például érdes zabot is. Gazdaságunk változatos talajokból áll, amelyek között megtalálhatók a könnyebb homokos talajok, de a kevésbé termékeny nehéz talajok is. A más vállalkozásokhoz hasonlóan idén mi is a szárazsággal küzdöttünk, de a repcetermésünk a vártnál jobban sikerült. Viszont idén nagyon korán virágzott a napraforgónk…

Öt évvel ezelőtt született meg a döntés egy új eke vásárlásáról. Miért a Kuhn márkát választották?

18 éve dolgozom a cégnél, és emlékeim szerint mindig együttműködtünk az Agroservis vállalattal. Két Kuhn Multi-Master 153-as váltvaforgó ekét választottunk. Korábban voltak a cégnél régi ekék a szocializmusból, amelyek jó szolgálatot tettek, de ezek már elavultak, valami új kellett. Természetesen az első gép vásárlása előtt más márkájú ekéket is kipróbálhattunk, de akkoriban kiváló ajánlatot kaptunk egy kiváló minőségű gépre. Az első Kuhn ekét öt évvel ezelőtt hoztuk a céghez, majd két év használat után egy másik, ugyanolyan ekét vásároltunk, amellyel nagyon elégedettek vagyunk.

2

Miért vásároltak még egy ugyanolyan ekét?

Azért volt fontos számunkra, hogy pontosan ugyanolyan ekét vásároljunk, mert nagyon elégedettek voltunk az első ekével. Egyik munkásunk ráadásul megnyert egy versenyt is szántásból, amelyen a Multi-Master ekével vett részt. A mi körülményeink között megfelel minden fontos minőségi paraméternek. A másik ok, amiért ugyanazt az ekét választottuk, a könnyebb szerviz, hiszen nem kell különböző alkatrészeket vásárolnunk. Így előre elkészíthetjük azokat az alkatrészeket, amelyekre szükségünk lesz, és ezek mindig kéznél vannak a központunkban. Véleményem szerint sok időt spórolunk meg azzal, hogy nem kell egy más típusú ekéhez más eladónál alkatrészt keresni, ezért van a cégnél két egyforma eke, melyek munkájával és minőségével rendkívül elégedettek vagyunk.

Biztosan több száz hektárt szántottak velük az évek során. Hogyan értékeli a Kuhn Multi-Master ekék munkaminőségét?

Már több ezer hektárt is maga mögött tudhat az eke. Évente hozzávetőleg 1000 hektárt szántunk, ami azt jelenti, hogy egy eke körülbelül 500 hektárt munkál meg évente. A szója kivételével minden termény alá szántunk, és az évek során nem merült fel semmilyen probléma, sem az anyag nem fáradt el. Az eke talajba való behatolása a jó elrendezésnek köszönhetően egyenletes és problémamentes. Egy elég erős traktornál semmit sem lehet észre venni. A gépeknél fokozatosan változtatható munkaszélesség is, ami megkönnyíti a kezelő munkáját. Az eke biztosítása is nagyon jól működik a mi körülményeink között, de le kell szögeznem, hogy nálunk nincsenek nagyon köves talajok. Ebben az esetben hidraulikus zárral szerelt ekét rendeltünk volna, de ez nekünk egyáltalán nem hiányzik. Nálunk a Kuhn Multi-Master ekéket 220 lóerős traktorok húzzák. Ez a teljesítmény a velük való munkavégzéshez szükséges is, és én személy szerint úgy gondolom, hogy a traktorok 80%-ban vannak leterhelve, miközben a fogyasztás a velük való munkavégzés során kb. 15 l/ha. A két eke hozzávetőleg 25 ha-t tud felszántani naponta.

4

A Kuhn cég saját öntödével rendelkezik, ahol az alkatrészeket gyártja. Mennyi ideig bírják a kopóalkatrészek az Önök körülményei között?

Az ekevason látszik, hogy kézi megmunkálású. A gyártó nagy gondot fordított az ekevasakra. A keménység értékelésébe nem mennék bele, mert ezt nem mérjük, de ezek a kopó alkatrészek kibírják a nagy felületek megmunkálását, és az ár is elfogadható. Az egyetlen, amit cseréltünk, a normál kopóalkatrészek. Az alkatrészek kopása nagyban függ az időjárástól, de elmondhatom, hogy a Multi-Master ekék robusztusságukkal és tartósságukkal kitűnnek. Évente egyszer cseréljük az ekevasakat, ami azonban ennyi felszántott hektár mellett a minőségi megmunkálás bizonyítéka.

5

Hogyan értékeli az Agroservis-el való együttműködést?

Mind a vásárló, mind az eladó számára az a legjobb, ha a gépet olyan körülmények között teszteli, amelyek mellett a jövőben működnie kell. Ez a próba sokat segít a döntésben. Az Agroservis e tekintetben is rugalmas, és készségesen áll a vásárlók rendelkezésére. A szervizszolgáltatásokról nem is kell beszélni, valószínűleg nincs versenytársuk Szlovákiában.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz)

www.agroservis.sk

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó-stúdió vendégei (balról): Dudás Tamás, a Páneurópai Egyetem Gazdasági Karának dékánja és Gál Zsolt politológus, közgazdász, a pozsonyi Comenius Egyetem Politológiai Tanszékének oktatója (Miroslav Mikas felvétele)

Új Szó-stúdió: ki okozza az inflációt, Moszkva vagy Brüsszel?

alapok

Befektetők kontra infláció: már csak a részvény- és ingatlanalapok segíthetnek

parlament k

Ipsos: A koalícióból való kilépése óta csökken az SaS népszerűsége

vonatbaleset

Még nem végeztek a komáromi vasúti baleset következményeinek felszámolásával

Új Szó

Miről ír a keddi Új Szó?

f

KVÍZ: Mérd fel a tudásod ezzel a 8 kérdéssel!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.