JDLink – már 11 éve a gazdák szolgálatában

JD

A John Deere egyedülálló telematikai rendszere már 11 éve működik. Szlovákiában már közel 1000 John Deere traktort, kombájnt, önjáró permetezőgépet és szecskázót kapcsoltak a rendszerhez. Előnyeit a valódi termesztési gyakorlatban is igazolta két különböző nagyságú területet megművelő ügyfél.

A JDLink rendszerét forgalmazó Agroservis egyik ügyfele egy egyéni vállalkozó, a másik pedig egy közepes méretű gazdaság, ahol két ígéretes, fiatal munkavállaló tölt be vezető pozíciót. Egy rendszer, két nézet, amely eloszlathat mindennemű kétséget a rendszer alkalmazásával kapcsolatosan.

A JDLink a MyJohnDeere.com portál része, amely ingyenes a John Deere ügyfelei számára, és amolyan bejárati ajtót képez a precíziós mezőgazdaság felé. Akik vele dolgoznak, nem tudják eléggé dicsérni. A JDLink a navigációt és az internetet használja a működéséhez, és szélesebb körű nyomon követést biztosít a gépről, illetve a működési paraméterekről, mint például a hőmérséklet, nyomás, motorterhelés, vagy például az egyes alkatrészek használata a traktorban. Ennek az információnak köszönhetően az egyes szervizközpontok minden egyes gépet felügyelhetnek, és akár távolról is segíthetnek a diagnosztikában, vagy beállíthatják a gép alapvető paramétereit.

 

A legjobbak is a JDLink-et használják

Az első ügyfél, akit meglátogattunk, Ján Jelen mérnök, aki 1992 óta foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Ján Jelen 580 hektáros területet művel meg, amelyhez egy elég jól újratervezett gépparkot is birtokol.

Ottjártunkkor bemutatott egy 6155M típusú, telematikával felszerelt, műtrágyaszóróval aggregált traktort. „Pedáns vagyok, és amibe belefogok, igyekszem a lehető legpontosabban elvégezni. Mindig is az volt a célom, hogy előre lépjek és kihasználjam a piacon elérhető összes innovációt. Csak precíz munkával érem el azokat a paramétereket, amelyeknek köszönhetően előnyösebb áron tudom pénzzé tenni a termést” – kezdte az egyéni vállalkozóként működő gazda.

Ján Jelen kizárólag a növénytermesztésre összpontosít. Léva környékén magas minőségi paraméterekkel rendelkező sörárpát termeszt a Heineken cég számára, továbbá kukoricát, napraforgót, búzát és repcét. Mióta megvásárolta első John Deere traktorát, nem enged egy rossz szót sem szólni a John Deere márkára. Ján Jelen ezt a gépet még 1994-ben vásárolta meg, amit egy rendezvényen maga Markwart von Pentz, a JD mezőgazdasági részlegének jelenlegi elnöke ajánlott neki. Ő volt az egyik első gazda Szlovákiában, akinek a traktorban szarvaslogós navigációs rendszer volt. És ennek a progresszív gondolkodásnak is köszönhetően a Garamújfaluból (Lévai járás) származó gazda rendszeresen áll az élmezőnyben a NAJ naše pole versenyen.

A gépparkban megtalálhatók a John Deere 6220 SE, 6155M, 7200R traktorok, egy 4630 önjáró permetezőgép, egy T670i kombájn, KUHN Maxima vetőgép a precíziós vetéshez, és a JDLink-el együttműködő KUHN AXIS műtrágyaszóró a precíz kijuttatáshoz. Mindezt a technológiát az Agroservis szállította, és együttműködik a JDLink telematikával, aminek köszönhetően a munka sokkal pontosabb, mint a múltban.

„Nekünk, gazdáknak hatékonynak kell lennünk. A költségmegtakarítás elsősorban a pontosságban rejlik. Ha egyedi munkaműveleteket végzünk nagy precizitással, az eredmény minőségi gyártás. A JDLink pótolhatatlan segítőtárs, és aki nem használ ilyen rendszereket, az a mai műtrágya- és növényvédőszer-árak mellett hazárdjátékosnak nevezhető” – mondta. Majd hozzátette, a JDLinke-t már régóta használják, a legnagyobb hasznát a vetésnél veszik, ahol jelentős költségeket takarít meg. „Nem vetünk feleslegesen, vetésnél pedig mindig csak a sarok alá tesszük a műtrágyát. Ezzel nemcsak a műtrágya, hanem a vetőmag költségeit is megtakaríthatjuk. Ráadásul minden műveletet dokumentálunk a John Deere Operációs Központjában” – tette hozzá.

Az egyéni vállalkozó traktorai SF3 pontos navigációval vannak felszerelve, amelyet minden munkaműveletben alkalmaznak. A JDLink telematikával felszerelt gépekkel a dolgozók nagyobb teljesítményt nyújthatnak, és jelentős költség- és időmegtakarítás érhető el a nagyobb számú művelettel.

"A JDLink-et elsősorban dokumentálásra használom. Mivel gyakran vagyok távol, a JDLink rendszernek köszönhetően információt kapok az elvégzett munkáról, a pontos nyomvonalakról vagy a fogyasztásról. Látom, hogyan használták az összes rendszert, mennyi ideig használták a navigációt, meddig volt bekapcsolva az első tengely meghajtása, mennyi műtrágyát szórtak ki az egyes parcellákra stb. A MyJohnDeere.com portálon keresztül terméstérképeket készítünk, és feldolgozzuk a talajelemzések eredményeit. Csak így lehet nyereséges a gazda, és csak így tud eredményeket felmutatni. A JDLink azonban a betakarításban is segít nekünk. A támogatási térképek szerinti földhatárokat elküldtük a kombájnnak, amely a táblára érkezve automatikusan felismerte a telket és hozzárendelte a megfelelő dokumentációt. Ezzel ismét időt és pénzt takarítottunk meg” – részletezte a rendszer használatát.

A gazda szerint nagy segítséget jelentenek a hibakódok és a proaktív szerviz is, amelyek működésben tartják a gépeit. Nekik köszönhetően a szervizes mindig felkészülhet az útra, felszerelkezhet alkatrészekkel, és ennek köszönhetően a gazda a legtöbbet tudja kihozni gépéből. Végül Ján Jelen hozzáteszi: „Fontos, hogy ne várjunk a munkaműveletekre, hiszen lényeges szerepe van a gyors beavatkozásoknak. Ráadásul, ha precízen dolgozunk, akkor a környezetet is óvjuk."

 

Két fiatal gazda meglátása

A második cég, ahová egy napsütéses márciusi napon elmentünk, a PD Horná Nitra mezőgazdasági szövetkezet volt, amely csak növénytermesztéssel foglalkozik. A cég 2200 hektáros terület művel meg. A felsőnitrai szövetkezetben kekszbúzát termesztenek, amiből nagyon tisztességes termést érnek el, továbbá tavaszi és őszi sörárpát, cukorrépát, borsót, babot, burgonyát, fokhagymát, szóját és természetesen repcét. Emellett teljes mértékben kihasználják az állandó füves területet szénatermelésre.

A JDLink rendszerrel való munkát Miroslav Mendel gépész és Ing. Miroslav Lipták agronómus írta le. „Az általunk megművelt területhez viszonyítva viszonylag jól felszerelt gépparkkal rendelkezünk. Így jobban ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló időszakokat. A precíz mezőgazdaság és a variabilis alkalmazás mellett döntöttünk, és ebben a JDLink telematika segít minket. Mindegyik John Deere traktorunk (2x6215R, 8285R és 8370R) JDLink telematikával van felszerelve. A gépeket főleg 30 év alatti fiatalok irányítják, ők ismerik a modern technológiákat, így minden egyes műveletet navigáció szerint végzünk, még a szántást is” – mondja Miroslav Mendel.

Az összes gép szinte kizárólag egy nyomvonalon fut a cégnél, igyekezve minimalizálni az átvonulások számát a területen, pedig a mechanizátor szerint még nem teljes értékű CTF rendszert használnak. A tavaszi állományok megalapozásakor, vagy a kezdeti műtrágyázáskor RTK precíziós navigációt alkalmaznak, amely újradefiniálta az összes parcella határát és beillesztette a MyJohnDeere.com portálba.

A szövetkezet munkatársai szerint a teljes munkadokumentációhoz a JDLink rendszert is használja majd a cég. A fiatalok ebben jártasak, így a MyJohnDeere üzemeltetési központjában betakarítási térképet rögzítenek, a vetéshez térképeket készítenek, majd az adatokat a variábilis kijuttatásra használják fel. „A JDLink-et nem használóknak külső szoftvert kellett alkalmazniuk az ilyen munkákhoz, de most már az Agrian programon keresztül ez megoldható, és vezeték nélkül továbbítható a traktorra. A traktorista az új táblahatárokat az operációs központba küldi, ahonnan továbbítjuk az összes többi traktorra az adatokat. Így mindenkinek ugyanazok a határai és ugyanazok a vezetési útvonalai” – mondja a mechanizátor.

A szövetkezet munkatársai például azt is figyelemmel kísérik, hogy az idő múlásával hogyan művelték meg a talajt ugyanazon a parcellán egy bizonyos kultúrnövény után, milyen sebességgel dolgozott a traktor, mekkora volt a kerékcsúszás a munka során, mennyi gázolaj égett el, illetve milyen terhelés mellett működött.

„Nekem, mint agronómusnak nagy előny, hogy a rendszer segít az agronómiai adatok nyilvántartásában. Ma már csak meg kell nyitnom a myjohndeere portált néhány feladathoz. Ennek köszönhetően ellenőrizni tudom például a kijuttatott műtrágya adagot. Minden ISOBUS-kompatibilis gépet ellenőrizhetek, így például a vetést is. A JDLink a munkaszervezésben megfizethetetlen. Este nyugodtan ülök egy tablettel a kezemben, és látom, mekkora volt aznap az alkalmazottak teljesítménye. Ez alapján tudom eldönteni, hogy hova fontos másnap munkást küldenünk” – tette hozzá az agronómus, Miroslav Lipták mérnök.

 

Sokoldalú felhasználás

A JDLink valós információkat rögzít a munkafolyamatokról. „Volt olyan eset, hogy két különböző munkaszélességű vetőgéppel vetettünk egy parcellán. Este, amikor hazaértem, megnéztem a lefedettséget az operatív központban, és azt tapasztaltam, hogy hiányzik egy sáv a mezőn. Az ISOBUS vetőgépek leállítják a munka rögzítését, ha éppen reálisan nem vetnek, például ha kifogy a vetőmag és tovább folytatják a munkát a táblán, így a munka nem kerül rögzítésre az üzemi központban, és azt láttuk, hogy a tábla nincs 100%-ban bevetve. Így még aznap bevetettük a kihagyott sávot” – emlékszik vissza a mechanizátor.

Amikor a csapat munkásai a terepen vannak, a telematikát a mechanizátor az agronómussal használja, például olyan apróságokra is, mint az ételszállítás. „Nem is gondolnánk, de nagy területen sok időt lehet így megspórolni, amit sokkal produktívabban lehet felhasználni. A JDLinknek köszönhetően pontosan tudom, hol tartózkodik a munkás a gépével” – mondta Miroslav Lipták.

Végezetül a gépész és az agronómus egyetértően leszögezte, hogy minden munkafeladat optimalizálása a cél. És épp ebben jelent nagy segítséget a JDLink.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?