Agro

Irtsuk ki a gyomot a burgonyából!

A BUZZIN vízben oldódó granulátum, amely a kétszikű gyomokat irtja a burgonyában. Hatóanyaga a Metribuzin, amelyet a növények a gyökéren és levélen keresztül vesznek fel.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 25. 12:48

A készítmény már a gyomnövények csírázását is gátolja, a kikelt egyedeknél pedig gátolja azok fotoszintézisét. Egészen a késő nyári hónapokig kifejti hatását. 4-6 héten keresztül hat, ez viszont függ a talajtípustól, talajnedvességtől, és hőmérséklettől is. Tudni érdemes azt is, hogy jobban kifejti hatását a melegben, mint hűvösebb időben.

A burgonya leggyakoribb gyomnövénye a repcsényretek, vadrepce, parlagfű, szőrös disznóparéj, zöld muhar, kakaslábfű és a tarackos gyomok. A kétszikű gyomok közül a legelterjedtebb a tyúkhúr, az árvacsalánfélék, a selyemmályva, pásztortáska, és a libatopfélék. A BUZZIN kelés előtt preemergensen, vagy kelés után, korai postemergensen is alkalmazható, a burgonya 12-15 cm-es magasságáig. A legjobb a jól leülepedett sorokra permetezni közvetlenül a krumpli kelése előtt. A talajnedvességtől nem függ az alkalmazás, de a kellő csapadék a kezelést követően javítja a szer hatékonyságát.

A BUZZIN előnye a hosszan tartó hatása, de fontos tényező az is, hogy a burgonya begyűjtését követően már nincs hatással a következő terményre, sem pedig magára a termésre. Egy szezon alatt kétszer alkalmazható.

A burgonya gyomirtása azért is fontos, mert a gyomok már kora tavasszal a vetésbe csalogatják a vírushordozó levéltetveket, amelyek szívesen megbújnak a párás, dús lombozat alatt. A gyomok negatív hatása azután megmutatkozik a termés mennyiségében is minőségében is, hiszen nem csak a kórokozók terjedését segítik elő, hanem például a tápanyagot, és a vizet is elvonják a növénytől.

A burgonya a későbbiek folyamán, a sorok bezáródását követően már képes elnyomni a gyomokat, ezért a gyomirtásnak különösen a kezdeti fázisban van jelentős szerepe.

 

„Ragasszuk” a permetlét a növényre!

Napjainkban már sokat hallunk arról, hogy mennyire ellenállók a vegyszerekkel szemben kórokozók, és a kártevők is. A növényvédő szereket gyártó cégek ezért is kénytelenek egyre újabb és jobb hatóanyagok után kutatni.

A kertészkedők, növénytermesztők is sokszor hangoztatják, hogy valamelyik szer nem mutatkozott eléggé hatékonynak. Legtöbb esetben azonban a vegyszerek helytelen alkalmazása, illetve az lehet a probléma hátterében, hogy nem tartjuk be pontosan a használati utasítást. Viszont az is igaz, hogy maguk a kórokozók, kártevők is rezisztenssé válnak egy-egy permetlére, vagy többször kell permetezni, ami plusz kiadást eredményez. Éppen ezért nagy segítségére lehet a gazdáknak a DropFor, amely egy olyan készítmény, amely fokozza a permetszerek hatékonyságát.

A DropFor egy többfunkciós segédanyag, amely mikroemulziós folyékony koncentrátum polysorbat és sorbitan-monolaurate hatóanyaggal. Hatékonyabbá teszi a gyomirtókat, gombaölő- és rovarölő szereket. Előnye abban áll, hogy az egyik legkomplexebb összetétellel rendelkezik a permetek minőségének javítására. Növeli a növényvédő szerek hatékonyságát, mégpedig úgy, hogy segíti a permetszer bejutását a növénybe, biztosítja a növények jó lefedettségét a permetlével, illetve annak kiváló eloszlását a növényen. Gátolja a habosodást. A habzásgátlásnak azért van jelentősége, mert így jelentősen csökken a baleset veszélye, illetve könnyíti a munkát. Továbbá segít a lemosódást is megakadályozni. Más szóval „odatapasztja” a permetlét a levélzetre, tehát nem sodródnak le olyan könnyen a levélzetről, nem veszik kárba annyi permetlé. A cseppek az eredeti gömbalak helyett lencse alakban szétterülnek, vékony filmréteget képeznek a levélzeten, így pedig hatékonyabbá válik a kezelés. Az adalékanyag tehát a permetlé hatékonyságának növelésével jelentősen csökkenti a többszöri permetezésből származó pluszkiadásokat is.

e-shop: www.postreky.sk

Flóraservis

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Kórházreform bezárásokkal

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

Rendőrök mentettek meg egy nőt – eszméletlenül feküdt lakása balkonján

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?