Agro

Időben lépjünk fel a terjedő betegségek ellen

A száraz időszaknak köszönhetően az év elején nem terjedtek a betegségek, viszont a májusi bőséges csapadék a kórokozók erős nyomását idézte elő. Az évszaknak és időjárásnak megfelelően vizsgáljuk meg, mely betegségek megjelenésre érdemes odafigyelni, hogy időben gátat szabjunk terjedésüknek.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 24. 11:40

Az alma varasodása

Az alma az egyik legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, ezért érdemes nagyobb figyelmet fordítani védelmére. Annál is inkább, mert rendkívül sok kártevője és kórokozója van. A leggyakoribb kártevői az almamoly, a levéltetvek, pajzstetvek, molyok és atkák. A kórokozók közül pedig a leginkább a lisztharmat, a tűzelhalás és a varasodás károsítja. Az alábbiakban a varasodásnak szeretnénk figyelmet szentelni.

flóraservis

A varasodást a Venturia tömlősgomba okozza. Az alma varasodásának kórokozói az ősszel lehullott leveleken telelnek át, és a rügypattanás idejére érnek meg, tehát már nagyon korán fertőznek. Nem csak a termésen jelentkezik, hanem a zöld növényi részeket is megbetegíti. A lisztharmattal szemben a hűvösebb, csapadékos időjárás esetén terjed a leginkább. A varasodásra egyébként a red Delicious fajták érzékenyebbek. A virágzástól egyébként már fellép az almánál az igény a mikroelemkre is, ezért érdemes lombtrágyázni.

A betegség a korai stádiumban úgy nyilvánul meg, hogy a leveleken világoszöld foltok jelennek meg, amelyek egyre növekednek. Ezek felületén füstszerű bevonat képződik, amely később elhal, és megindul a varasodás folyamata. A betegség előrehaladott állapotában a levelek deformálódhatnak és lehullhatnak. A barnásfekete foltok a termésen gyakran csak a tárolásnál jelennek meg.

plyram

 

A szegfűrozsda

A szegfűrozsdával keveset foglalkozunk, viszont jelentősége annál nagyobb, mert az egész világon elterjedt betegségről van szó. Tünete, hogy a levél fonákján tölcsér alakú képződmények alakulnak ki, a növény levelei kicsik maradnak, de megvastagodnak. Pettyes, sárga foltok jelennek meg a levélen és a száron.

 

Burgonyavész (fitoftória)

A burgonyavész hatalmas károkat képes okozni a termelőknek, a burgonyatermesztő országokban közismert. A burgonyasorok záródása után jelenik meg általában, a levelet, szárat, sőt még a gumókat is megtámadja.

Csak gombaölő szerekkel lehet megfékezni. Ez egy rendkívül veszélyes betegség, amely ellen évente akár 15- alkalommal is le kell permetezni a burgonyát, amennyiben érzékeny fajtáról van szó. Rezisztens fajtát pedig eddig még nem sikerült előállítani.

A gomba járványos fellépésére akkor lehet számítani, ha a havi csapadékmennyiség 120 mm, az átlaghőmérséklet pedig 20 °C körül alakul, de a gomba a meleg, száraz nyári időben is képes fennmaradni és károsítani. A paradicsomot is megtámadhatja.

 

karanimba

Szőlő peronoszpóra

A szőlőperonoszpóra általában tíz évente okoz nagyobb méretű járványt. Erre a betegségre kapható a legtöbb készítmény, mégis körülményes lehet az ellene való védekezés. A problematikus években a fürtök már a virágzás idején megbetegszenek.

chitopron

Mind a négy betegségre megoldást nyújt a Polyram WG gombaölő, de sokat segíthettünk növényeinknek a természetes alapon nyugvó készítmények alkalmazásával, amelyek úgy működnek, mint a levéltrágyák. Fő feladatuk, hogy erősítsék növényeink immunrendszerét. Főleg a szőlő esetében van nagy szükség erre, hiszen a szőlő nagyon nehezen reagál a fellépő betegségekre. Ilyen készítmény a Folicit, a Chitopron, vagy például a KaraNimba Mikro. Aki pedig nem igazodna el a készítményeket illetően, vagy bizonytalan a betegségeket, kártevőket tekintve annak szívesen nyújt ingyenes tanácsadást a Flóraservis.

 

folicit

Új, természetkímélő és bio-levéltrágya sorozatunkat, amelyek fokozzák a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképességet, a gazdaboltokban, drogériákban, vagy e-shopunkban keresse:

www.postreky.sk

Telefonos ügyfélszolgálat: csütörtök 8:00 – 11:00, péntek 8:00 – 10:00, 0911 507 222. Tanácsot ad: Ing. Juraj Matlák. 

 

Flóraservis

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?