Agro

„Hy”-hetetlen teljesítményű hibrid gabonák Verbón

Hibridbúza-kínálatát mutatta be a Rapool a május végén megtartott mezőnapokon. A Pöstyénhez közeli Verbón a mezőnapokat az AM-Agro és Ematech vállalatokkal közösen szervezték meg.
Czigler Mónika

2019. július 3. 16:30

A Rapool bemutatta HySEED programját, amely a hibrid őszi búza, a hibrid őszi árpa és a hibrid őszi rozs kínálatát foglalja magában. A hibridek pozitívuma abban rejlik, hogy alacsonyabb tőszám mellett is biztosítják a magasabb hozamot, a jobb stabilitást, magas EMT-t, a több mellékhajtás kialakulását, a gyökerek jobb szívóképességét. Ugyanakkor a hibrid gabonafajtáknál nagyon oda kell figyelni a helyes agrotechnikára, illetve annak szigorú betartására. A Rapool élen jár a hibrid gabonafélék kínálatában, ezért is vezették be a HySEED programot, viszont a verbói mezőnapokon felsorakoztatta legjobb teljesítményű „hagyományos” búzakínálatát is. A vetőmag-forgalmazó cég bemutatta új búzáját, az EXPO-t, amely kiváló, E+ élelmiszeripari minőséggel rendelkezik, és kiváló a terméshozam-potenciálja is. Nagyon rugalmas, ebben leginkább a Patrashoz hasonlít, valamint nagyon jó a fagytűrő képessége. Intenzív és extenzív körülmények közé is ajánlott. Juhász Péter elmondta, idén év elején még nem volt túlságosan bizakodó a hibrid búzákat nézve sem, de most már nagyon ígéretesnek mutatkozik a termés.

rapool

A mezőnapokat a verbói szövetkezet földjein tartották meg, amely mintegy 850 ha területen gazdálkodik már 1952 óta. Itt olajos növényeket, gabonafélét és takarmányt termeszt. Állattenyésztéssel is foglalkoznak, megközelítőleg 400 szarvasmarhát tartanak.

A barna talajon a búza előveteménye repce volt. Ami a gabonafélék vegyszeres kezelését illeti, az AM-AGRO vállalat által kínált technológiát alkalmazták, amivel Peter Urban agronómus szerint tökéletesen kordában tudták tartani a betegségeket és kártevőket, bár ehhez a csapadék hiánya is nagyban hozzájárult. Így a betegségek ellen inkább preventív módon védekeztek, és inkább csak az esős idő beköszöntöttével jelent meg a imitt-amott a veresnyakú árpabogár. Róbert Čík mérnök, az AM-AGRO területi képviselője elmondta, tavaly októberben az Agility herbiciddel végezték el a gyomirtást a búza két valódi leveles állapotában 1,5 l/ha adagolásban. Majd idén áprilisban vetették be az Amcel regulátort 1,2 liter adagolásban, valamint az AM Extra gombaölő szert 0,75 l/ha adagolásban. A kalászosodás idején még alkalmazták az Asahi SL biostimulátort 0,6 l/ha adagban.

A repcében a vetést követően a Butisan 400 SC gyomirtót 1,5 l/ha adagban, valamint a Clomate herbicidet 0,2 l/ha adagban alkalmazták. Szeptemberben az Aligram graminicidet 0,5 l/ha, októberben pedig 0,6 l/ha adagban vetették be. A gombaölő szerek közül a Starpro 430 SC készítményt használták 0,6 l/ha adagban, és még adagoltak hozzá Mikrovit bórt is 1 l/ha adagban. Márciusban az Asahi SL biostimulátor (0,6 l/ha), a Cythrin Max (0,05 l/ha) és a Pyrifos 480 EC (0,6 l/ha) rovarölő szerek, valamint a Mikrovit bór (2 l/ha) adagolása következett. Végezetül májusban a virágzáskor Aceptir 200 SE rovarölő következett 0,2 l/ha adagolásban.

Am agro

Robert Csík és Peter Urban

Bár az időjárás nem kedvezett a szervezőknek, a jelenlévők finom ételek mellett folytathattak eszmecserét.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?