Agro

Horvátország a szlovákiai földeken

Már mindenhol lekerültek a földekről a tavalyi ősz vetések, és máris itt az új szezon. Tomáš Herákot, a GREEN POINT vállalat kereskedelmi képviselőjét az idei évről, és a vetőmagok teszteléséről kérdeztük.
Czigler Mónika

2019. augusztus 28. 08:00

Milyennek mutatkozik az idei év búza és repcetermése?

Változónak mondanám. Ez függ az adott területtől is. Szlovákiában több helyen is jelen van vállalatunk, és mindenhol más eredményekkel zártuk a tavalyi szezont. A változó mutatók természetesen nagymértékben az időjárás, illetve a lehullott csapadéknak a számlájára is írandók. Az idei év is alátámasztja a nézetet, miszerint szárazságtűrő fajtákra kell fókuszálni.

Herák

Önök is foglalkoznak szaporítással, főleg horvátországi nemesítéseket kínálnak a búza esetében. Miért épp Horvátország?

2012-ben kezdtük a vetőmagok forgalmazását, több nemesítőállomás fajtájának tesztelése után úgy döntöttünk, szorosabbra fűzzük a kapcsolatot a horvátországi Osijek településen székelő Mezőgazdasági Intézménnyel. Főként búzára, és szójára fókuszálunk, jelenleg durumbúzával is foglalkozunk. Ezek a nemesítések Horvátország belső részeiből származnak, ezért sokkal jobban gazdálkodnak a vízzel, jobban tűrik a szárazságot. Koraiak, aminek azért is van nagy jelentősége, mert a Nyitrától délebbi területekre már nem érdemes késői búzát vetni. A júniusi nagy hőségek miatt ugyanis a szemek megszorulnak, nem töltődnek fel, amely rontja a minőségi paramétereket.

Mely őszi búzafajtát kínálja a gazdáknak a horvátországi nemesítésekből?

kraljica

Két fajtát emelnék ki. Az egyik a Kraljica, korai tar kalászú, a legelterjedtebb fajta Horvátországban. E sütőipari minőséget produkál, magas terméspotenciál (akár 11 t/ha) jellemzi, a növény átlagos magassága 75 cm. Nagyon jó az ellenállóképessége az alacsony hőmérséklettel, és a búza leggyakoribb betegségeivel szemben. Megdőlésre nem hajlamos.

A másik az Antonija, ez újdonság a kínálatunkban. Korai szálkás búza, rendkívül alkalmas speciális célokra keksziparban, vagy ostyák készítésére. A növény átlagos magassága 79 cm. Nagyon magas termőképességű (genetikai potenciál: 11 t/ha), nedves sikértartalma 21%. Nagyon jó az ellenállóképessége a megdőléssel szemben.

Tesztelik ezeket a vetőmagokat hazai körülmények közt is, mielőtt forgalomba hozzák?

Igen, portfóliónkba csak olyan fajtákat választunk be, amelyek jól bizonyítanak hazai körülmények közt is. Konkrétan a horvát fajtákat már vagy 6 éven keresztül kísérjük figyelemmel, nem csak a mi vállalatainknál, hanem más környezeti körülmények közt is. Mindemellett természetesen keressük az újat, a nagyobb teljesítményűt, és effektívebb genetikai anyaggal rendelkező fajtákat. Idén újdonság az Antonija, amely kiváló paraméterekkel rendelkezik, a keksziparban ostyák, száraz kekszek gyártására alkalmas, és a malmok is akceptálják. A tesztelt fajtákat többféle szempont szerint összegezzük, tekintettel a vetési időre, a vetőmagmennyiségre és a trágyázásra.

Fontos manapság a minőség, vagy lényegesebbek a mennyiségi mutatók?

A felvásárlók ma már nagyon odafigyelnek a minőségi paraméterekre, ezért biztosan érdemes odafigyelni erre a tényezőre. Ugyanakkor az is tény, hogy a minőségi tényezők tonnánként csak néhány eurós többletnyereséget eredményeznek.

antonija

A mezőgazdaságban égető probléma a munkaerőhiány. Önöknél is érezhető ez? Tudnak ez ellen tenni?

Mindenhol érezhető a szakképzett munkaerő hiánya. Főként a fiatalok érdektelensége jelenti a problémát a mezőgazdasági jellegű munkák iránt. Ezért fontosnak tartjuk azt, hogy épp a fiatal generáció számára tegyük vonzóvá az agrárszektort. Ezért Spearhead Academy néven indítottunk egy kétéves tanulmányi programot, amelyet anyavállalatunk az angliai Duchy College egyetemmel közösen alapított. A program elméleti ismeretek mellett a mezőgazdaságban hasznosítható gyakorlati készségek fejlesztésére szakosodott. Tanulmányaik alatt a hallgatók gyakornokként dolgozhatnak a Spearhead International angliai, valamint közép-európai farmjain. Cégünk ezzel a projekttel arra törekszik, hogy képzett, mezőgazdaságban jártas fiatalokká nevelje a diákokat.

Bővebb info: GREEN POINT, spol. s r.o.

Farná 1545

fax: +421 36 773 428 4

0918 341 838

Czigler Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Cséfalvay: A Hídban nincs elég erő és akarat

Kedden Füleken játszik a DAC – a hazaiaknak ez az év meccse

Leállították a büntetőeljárást Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Továbbra sem javult a pedagógusok helyzete

Az MKP egyelőre nem válaszol az OĽaNO ajánlatára

VIDEÓ: Alvó sofőr okozta a balesetet a pozsonyi Sitina-alagútban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?