Agro

Gazdák a neten

Az agrárszektorban rendkívül fontos a személyes kapcsolat az üzletkötők és a gazdák közt, viszont az is tény, hogy a gazdák egyre inkább rákényszerültek az internet használatára, ha nem akarnak lemaradni. Ezért az online lehetőségek bővítésére ráerősített az Agroservis is, ami majd két év távlatából értékelve jó döntésnek látszik.
Czigler Mónika

2021. május 21. 13:00

A mezőgazdasági gépeket forgalmazó komáromi Agroservis még 2019-ben fogott hozzá, hogy átalakítsa és továbbfejlessze internetes oldalát, valamint online szolgáltatásait. A repertoárt folyamatosan bővítik, 2020-ban például beindították az online regisztráció lehetőségét egy képzésre, ahol 1200 gazda regisztrált is. Tavaly az agrobazárt, majd az e-shopot, legutóbb pedig a službári.sk oldalt is indították, amelynek ma nagy a sikere. „Aktívan figyelem a trendek változását a mezőgazdaságban. Saját szakmai döntéseimet is ezen kutatásokra alapozva hozom meg a mindennapi munkám során, és általánosságban már elmondható, hogy a digitális világ egyre nagyobb térnyerése háttérbe szorítja a klasszikus marketingmódszereket. Alkalmazkodnunk kell az új szokásokhoz, és a lehető leghatékonyabban igazítani kell a jól bevált régi módszereket az új trendekhez” – mondja Tóth István, az Agroservis marketingmenedzsere.

Az, hogy anno a jó utat választották, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy évben az egyedi felhasználók száma 600 000. Kéthetes hírlevelüket 500-700 személy olvassa. Szinte minden témát lefednek, amely a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos. A gazdáknak lehetőségük nyílik oldalukon egymással kommunikálni. A szakember szerint manapság olyan nagymértékű a változás az internethasználatot illetően az agrárium döntéshozatalában, mint amilyet ez első traktorok megjelenése jelentett a termőföldeken. „Az elmúlt években a gazdálkodók döntéstámogató és információszerzési szokásai dinamikusan változnak, ez a koronavírus megjelenésével még jobban felgyorsult és még nagyobb méreteket öltött. Azt tapasztaljuk, hogy az információszerzésben a digitalizáció az élen jár. A rendszeresen használt források a személyes kapcsolatok, nyomtatott kiadványok és ezen források digitális változatai. Tapasztalatom szerint az ingyenes e-mailben kapott információ, a hírlevél ma már megközelíti a személyes szakmai kapcsolatok szintjét. Elmondhatjuk, tehát hogy egy gazda igyekszik több csatornán keresztül is tájékozódni, beszélget kollégáival, szaklapokat olvas, online böngész, utánanéz a tapasztalatoknak és véleményeknek az internet világában” – mondja Tóth István, aki még hozzátette, a folyamatok megértéséhez és a trendek felvázolásához ma már nem csak egyszerűen idősebbekről és fiatalabbakról beszélhetünk. „Nagyon érdekes a generációk közötti különbségek és hasonlóságok megértése is. Általánosságban elmondható, hogy a fiatal gazdák többségének a döntéshozatalban még mindig nagyon fontos a személyes szakmai kapcsolat, azonban a háttér-információk megszerzéséhez ma már számtalan lehetőség van, és ezeket a lehetőségeket ki is aknázzák a gazdák.  A fiatalabb generáció például 83%-ban használja a digitális világot. Ami viszont nagyon meglepő, hogy a BabyBoomer (54 év feletti) korosztály 63%-a tartotta fontosnak a digitálisinformáció-forrásokat, mint amilyen például az internetes szaklap, weboldal. Ugyanezen generáció 75%-ban tartja fontosnak az internetes hírlevelek, kiadványok fontosságát. Az Y generáció, amelyhez jómagam is tartozom, ma már kb. 21% arányt képvisel a mezőgazdaságban. Ez a generációváltás is egy nagyon érdekes téma, ugyanis az Y generáció együtt vált felnőtté az okoseszközökkel. Ellentétben a Z generációval, akik már beleszülettek az digitális hálózatba” – részletezte az Agroservis szakembere.

Mindezek ellenére az agrárszektor mégsem működhet a személyes kapcsolatok nélkül. „Az a véleményem, hogy a napjainkban tapasztalt adatkáoszban bármennyire is okoseszközöket használunk, a döntésekben még mindig fontos szerepet játszik a szakmai és a személyes kapcsolat” zárja Tóth István.

-cz-

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
temető

Jóval kevesebb áldozata lehet a koronavírus-járvány harmadik hullámának

almási

Almási László is ott van a szlovák válogatott keretében

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner
Frissítve

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

Zuzana Čaputová

Čaputová: Egyetlen bizottság nem pótolhatja a lényegi változások hiányát

bezártság depresszió

Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.