Agro

Bizonyított az új vetőgép – jóval megnőtt az idei hozam

A vetési technika megváltoztatásával is lehet többlethozamot elérni a kukoricában. Ez bizonyítást nyert a nagyugróci szövetkezetben is. Itt idén ugyanis nem a fajtamegválasztással, vegyszerek és segédanyagok adagolásával, hanem egy új vetőgép segítségével értek el jóval magasabb hozamot a hagyományos technikával szemben.
Czigler Mónika

2019. november 7. 17:58

kukorica

A LEMKEN gépeit a Simonyi járásban lévő Nagyugróc (Veľké Uherce) szövetkezetében már több éve alkalmazzák. A legtöbb földmunkát itt épp a kék színű gépek végzik. Öt ekét, egy vetőgépet (Compact Solitaire 9), egy rövidtárcsát (Rubin 9), egy Thorit boronát, két Korund magágykészítőt, valamint a Rubin 12 rövidtárcsát vásárolták korábban a mezőgazdasági gépgyártó cégtől. Ez utóbbiról Ján Kaniansky mérnök, a szövetkezet agronómusa azt nyilatkozta, hogy a rövidtárcsa nélkül elképzelhetetlennek tartja a talaj-előkészítést a repce alá.

lemken azurit

Az említett LEMKEN gépek közé tavaly besorakozott az Azurit is. A gépről érdemes tudni, hogy ez főként kukorica, repce, napraforgó, szója vetőmagjának pontosabb elhelyezésére ajánlott. Ennek köszönhetően a növény számára biztosított a 70%-kal nagyobb hozzáférési lehetőség a napfényhez, vízhez, levegőhöz és a tápanyaghoz. Az Azurit vetési technikája a DeltaRow rendszeren alapszik, amelyet az optimalizált tőtáv érdekében fejlesztett ki a LEMKEN.

De hogy mit tud a gyakorlatban az Azurit, azt a szövetkezet agronómusa szívesen ecsetelte. „Idén ugyanazon a napon ugyanazt a kukoricahibridet vetettük egymás mellé a klasszikus vetőgéppel és az új Azurittal. A kukorica mindkét esetben egyszerre kelt ki, de Delta Row sorokban sokkal gyorsabban növekedett, így hamarább kezdődött meg a címerhányás, és több ideje volt a kukoricának a csövek képzésére. Úgy tűnik, hogy jobb volt a beporzás is. Nagyon kellemesen meglepett a terméshozam, 12,5 t/ha kukoricát takarítottunk be, ami a mi vidékünkön kiváló eredménynek számít, míg a hagyományosan vetett kukorica esetében más határban a hozam 2,5 t/ha-ral kevesebb volt annak ellenére is, hogy ott sokkal több volt a csapadék a vegetáció idején” – magyarázta az agronómus.

De még ennél is szembetűnőbb a magasabb hozam a silókukorica esetében. „A hagyományos módon 20 hektárt vetettünk a 40 hektár mellett, amelyet az Azurittal vetettünk el. A különbség lényeges volt, 30 t/ha hozam a hagyományos, 40 t/ha az új technológiával vetett silókukorica esetében” – mondta Kaniansky mérnök.

De nemcsak a hozamok miatt dicsérik az új Azuritot, hanem azért is, mert a géppel időt és befektetést spórolnak meg. „A vetőgép egy menetben a vetéssel bedolgozza a karbamidot a földbe, amelyet a vetés előtt juttattunk ki a területre, és még a műtrágyát is elhelyezi a vetőmaghoz. Úgy számítottuk, hogy már ennek a munkafolyamatnak köszönhetően is 5-6 év alatt megtérül a vetőgép ára. És ebbe még nem számítottuk bele a magasabb hozamot” – konstatálta a szövetkezet agronómusa.

A hozamnövekedést úgy érték el, hogy közben semmilyen más technológiát nem alkalmaztak, mint eddig, többlethozam csakis az új vetőgépnek köszönhető. A gép további előnyei közé sorolják a központi műtrágya- és vetőmagtartályt. A 8 soros Azuritot a Compact-Solitair 9 vetőgéphez csatlakoztatták. És ezt egy 340 lóerős traktor vontatja, miközben a 10 órás váltás alatt a körülményektől függően 25–35 hektárt vetnek el.

A fent említett előnyök mellett, mint pl. a jobb napfény és víz hozzáférése, előny az új rendszernek köszönhetően az is, hogy a trágyát optimálisan hasznosítja a növény, mivel a gép azt a gyökérszint alá helyezi el. A nagyobb sortávnak köszönhetően a gyökerek jobban növekednek, amely hatással van a hatékonyabb biomassza felhasználására. A gyors és korai növekedésnek köszönhetően javul a növények gyomelnyomó képessége. Ráadásul a nagyobb tőtáv véd a talajerózió ellen is. A DeltaRow eljárás a háromszög alakban eltolt sorokon alapszik. A két részsor 12,5 cm távolsággal van eltolva egymástól.

kukorica

A nagyugróci szövetkezetről érdemes tudni, hogy a sikeres vállalatok közé tartozik. Nem véletlen, hiszen itt nyitottak az újdonságokra, amelyek hatékonyabbá teszik a termelést. Minden évben igyekeznek új technológiát bevezetni, amely javítja az eredményeket. A szövetkezet egyébként a Simonyi járásban 2800 hektárnyi mezőgazdasági területet művel meg. A vetésforgóba általában 330 hektár repcét, 620 hektár őszi búzát, 200 ha cukorrépát, 400 ha tavaszi árpát, 70 ha őszi árpát, 60 ha rozst sorolnak be, a többit takarmány előállítására használják. Kukoricából 350 hektárt silózásra szánnak, 100 ha CCM-kukorica, a többi szemes. 800 db tehenet tartanak, így saját trágyát tudnak a földekre szétszórni, évente 600 hektárt tudnak így megtrágyázni.

Az Azurit működéséről korábban Robert Pecko mérnök a következőképpen beszélt: „Az első lépés a műveletsorban, hogy eltakarítsuk a sorokból a tarlómaradványokat és köveket, amelyet két sávtisztító kerék végez. A két ikersor közé a műtrágya csoroszlya egy műtrágya sávot is elhelyez, amit tömörítő henger zár le. Központilag beállítható, milyen távolságban adagolja a vetőmagot a DeltaRow vetőelem, amelyet a két kettős tárcsás csoroszlyák felváltva helyeznek el. Az ikersorokat végül egy nyomókerék lezárja. Az egyes részsorok kikapcsolásával akár 87,5 cm nyomszélesség is elérhető. A Lemken gondosan ügyel arra, hogy a munkavégzés pontos és hatékony legyen, ezért fejlesztette ki az új diagnosztikai rendszert, amely meghibásodás, vagy valamilyen üzemzavar esetén azonnal figyelmezteti a gépkezelőt, és segíti a hiba eltávolításában. A vetőgép más munkaeszközökkel is párosítható, alkalmazkodva az adott körülményekhez kiválóan kombinálható. A Solitair 25 KA vagy a Compact-Solitair 9 vetőgépekkel például nagyon jó párost alkot. Az Azurit 600 literes tartállyal rendelkezik A tartály egyszeri feltöltésével akár 20 hektárt is meg lehet művelni, természetesen ez függ a megválasztott sortávtól. A vetőmag cseréje, illetve ürítése nagyon egyszerű.”

czm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Nem Bugár Béla lesz a Híd listavezetője, hanem Érsek Árpád

Milliós lakásmutyi a minisztériumoknál

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Čaputová nem nevezi ki Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank igazgatóhelyettesének

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!