Agro

Baktériumok a szója szolgálatában

A világon hozzávetőleg 300 millió hektáron termesztenek pillangós növényeket, melyek évente kb. 60 millió tonna légköri nitrogént kötnek meg. A biológiai úton megkötött nitrogén a mezőgazdasági nitrogénszükséglet mintegy 50%-át képes fedezni.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. február 9. 16:34

A növények ezt közvetlenül a talaj és a környezet károsítása nélkül hasznosítják. Az általuk megkötött nitrogén mennyisége éves szinten hektáronként 100–200 kg.

A pillangós növények a Rhizobiales baktérium rend tagjaival gyökéren keresztül szimbiotikus kapcsolatot képesek létesíteni, amelynek gyümölcse a növény gyökere és a baktérium által közösen létrehozott gümő. Ez a képződmény a légköri nitrogén megkötésére alkalmas. A gümő teljesítményével képes a növényt teljesen ellátni nitrogénnel, cserébe azért a szerves anyagért, melyet neki a növény szolgáltat. Minden pillangós növénynek megvan a maga szimbionta baktérium párja – kinek több, kinek csak egy baktériumfaj. A szója esetében is így van ez, az ő párja a Bradyrhizobium japonicum faj. A szója nálunk nem őshonos növény, így a szimbionta baktériumpárja sem őshonos. Ebből következik, hogy a legtöbb esetben ezen szimbionta baktériumot is biztosítanunk kell a szójatermesztéshez a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő minőségben. Ezt a célt szolgálja a vetőmag oltása. Ez az oltás elenyésző nagyságú, ami képes akár 20-szoros, 25-szörös megtérüléssel megajándékozni befektetőjét. Ez nemcsak a pénzügyi szektorban, de a növénytermesztésben is példa nélküli.

A megfelelő oltással nagy a valószínűsége annak, hogy szójaállományunk gyökérzetén működő gümők képződjenek. Az ilyen állományok a gümő nélküli állományokhoz képest termésátlagok tekintetében 1–1,5 t/ha mértékű versenyelőnyben vannak, termésük fehérjetartalma is jelentősen magasabb.

Gyakran felmerülő kérdés a termelők részéről, hogy a „készre oltott” szójavetőmagon a baktérium meddig marad életképes. Független laboratóriumi mérések alapján, a Gabonakutató által HiCoat® készítménnyel beoltott mag az oltástól számított 4 hónap elteltével, magonként átlagosan 135 ezer db élő (gümőképzésre képes) Bradyrhizobium japonicum egyedet tartalmaz. Érdemes mindeközben megjegyezni, hogy a külföldön a vonatkozó előírások legalább 1000 db rhizóbium/mag minimális infektív dózist határoznak meg nagy magvú pillangósoknál.

Szegedi Gabonakutató

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma újra futballünnep lesz Dunaszerdahelyen

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Miből él az elnökjelölt?

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?