Agro

Az SX® technológia titka

Gyakori kérdés a termelők részéről, hogy mit jelent az „SX®” jelzés a növényvédő szerek jelölésénél. Vajon mit takar ez a megnevezés?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. május 10. 11:42

napraforgó

Az FMC termékeknél a gyomirtóknál találkozunk vele, mint például a Biplay® SX (gabona gyomirtó), Express® 50 SX (napraforgó gyomirtó) illetve Refine® 50 SX (kukorica és szója gyomirtó). A rövidítés egy speciális, mikrogranulált növényvédő szerekre vonatkozó formula rövidítése.

Nem csak szakmai megnevezés

Mi is valójában az SX® technológia titka? Az SX® technológia az aktív hatóanyag kijuttatására szolgáló szabadalmaztatott optimalizált rendszer. A granulátumokat speciálisan a teljes, vagy valódi oldódás biztosítására tervezték. A valódi oldódás nem automatikusan jellemző minden szemcsés készítményre. Az SX® és a jelenlegi szulfonylurea herbicidek összehasonlításakor ez a különbség eléggé szembetűnő. A jelenleg használatban lévő szulfonyl urea herbicidek oldata mindig zavaros, mivel ez csak szuszpenziót alkot. Ezzel szemben az új SX® oldata teljesen tiszta, mivel az teljesen feloldódik. A szuszpenzióban lévő szemcsék – az oldatban nem oldódott hatóanyag darabok – kevésbé hatékonyak a gyomirtásban. Azonban az SX® gyomirtó szer teljesen feloldódik és sokkal jobban szabályozza a gyomot.

Jobb, gyorsabb gyomszabályozás

Az SX® gyomirtó kijuttatásakor egyedi kémiai jellemzői miatt több hatóanyag éri el a gyomnövény felszínét. A valódi oldatnak köszönhetően gyorsabban jut be a hatóanyag a növénybe, csökken a permetezés hatékonyságát lerontó környezeti tényezők hatása, így több aktív hatóanyag fejtheti ki hasznosan a hatását. Az SX® technológia gyorsabb, egyenletesebb gyomszabályozást, így könnyű betakarítást és magasabb termelékenységet biztosít.

Gyorsabb permetező kimosás

Az egyszerűbb kimoshatóság révén az SX® technológiával vizet, időt és pénzt lehet megtakarítani. Amikor a jelenlegi szulfonylurea gyomirtó szer alkalmazása során a permetlétartály kiürül, bizonyos mennyiségű szer a tartály oldalán feltapadva marad, mivel a szemcserészecskék csak szuszpenzióban, és nem oldatban vannak. Az SX® herbicid teljes mértékben feloldódik, így ez anyaglerakódás nélkül teljes mértékben az utolsó cseppig eltávolítható. Ez gyorsabb tisztítást jelent.

A környezetnek is jobb

Manapság mindannyian jobban odafigyelünk arra, hogy elkerüljük környezetünk további károsítását. Ebben segítségünkre van az SX® technológia. Egy ezerliteres permetezőgép szulfonylurea mosása után mintegy 1200 liter vizet kell kiönteni. Ez kb. 6 vizeshordó térfogatának felel meg. Viszont az SX®-szel ugyanehhez a feladathoz csak 200 liternél kevesebb mosóvíz kell, azaz kevesebb mint egyetlen hordó víz. Így miközben időt takarítunk meg, elkerüljük a felesleges vesződséget, a felhasznált víz térfogatának csökkentésével segítjük környezetünk állapotának megőrzését.

Az FMC modern SX® technológiával rendelkező gyomirtók használatával gyorsabb gyomirtást, egyenletesebb gyomirtó hatást, gyorsabb permetezőtartály-kimosást (időmegtakarítást), kevesebb mosóvízmennyiséget, energiamegtakarítást, és nem utolsósorban a környezet kisebb mértékű terhelését érjük el.

(Az írás szponzorált promóciót tartalmaz.)

Ing. Závodsky László, FMC Agro Slovakia, s.r.o.

0903 730 489
ladislav.zavodsky@fmc.com

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

g

További három hónapra letartóztatásban marad a kétszeres gyilkos

A járdán hajtva menekült a rendőrök elől egy körözött férfi Pozsonyban

Rekordot döntött a részeg sofőr – 4,5 ezrelékes véralkoholszinttel vezetett

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.