Agro

Az ipari mák termesztése biztonságosabb

Sokféle engedélyt szükséges beszerezni, és nagyon bürokratikus rendszerhez kötött, ám mégis egyre többen termesztik nálunk is a mákot. Abból is inkább az ipari mák termesztését tartják biztonságosabbnak a gazdák.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. március 13. 08:50

A több éve mákot termesztő pati gazda, Pém Bálint elmondta, hogy az élelmiszeripari mák termesztése bizonytalanabb, mint a gyógyszeripari célra termesztetté, a gyógyszeriparban ugyanis előszerződnek a termésre. Ezt óriási előnynek tartja. Véleménye szerint minden bizonnyal azért is visszafogottabb a máktermesztés Szlovákiában, mert az élelmiszeripari mák körül sok a bizonytalanság, elsősorban az értékesítéssel kapcsolatban.

Az étkezési mák további hátránya az, hogy a szalmája gazdaságilag nem hasznosítható, vagyis a gazda nem adhatja el, így nem jut pénzhez. Az étkezési mákra általában nem kötnek szerződéseket a kereskedők. Elsősorban a csehországi piacon alakul a nagykereskedelmi ára, jelenleg akár 3,60 eurót is fizetnek kilójáért. A gyógyszeripari mák értékesítési ára a hatóanyag-tartalomtól függ. Ha a betakarítást követően jobb a hatóanyag-tartalma a szalmának, természetszerűleg magasabb az ár is. Az áralakulást mind a mákmag, mind pedig a mákszalma befolyásolja. A gyógyszeripari mák kilogrammja 0,80–1,60 euró között alakul. „A lukratív értékesítési árak miatt 2018-ban megduplázódott az őszi mák vetésterülete, az elmúlt évi őszi szárazságok azonban nem kedveztek a kelésnek, kérdés tehát, hogy mit jelent majd a valóságban a megduplázódott termőterület. De a tavaszi mákból is sokat terveznek vetni, egyrészt Szlovákiában, de ugyanúgy Magyarországon és Csehországban is. A csehek dominálnak a mákpiacon, tavaly több mint 33 ezer hektárnyi területen vetettek mákot, s ebből 26 ezer hektár maradt meg, a többi mindenekelőtt a rossz kelés miatt kiesett” – magyarázta Pém Bálint.

Susla Béla

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Adótúlfizetés visszaigénylése

Szlovákia–Magyarország a tv-ben

Diákok adóbevallása

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Az aktivisták betiltanák a prémtenyésztést

Legfrissebb galériák
Olvasta már?