Agro

Az ENERGEN készítmények a különféle növényekben

A növényeknek az egyes növekedési fázisban más-más igényei vannak. Az ENERGEN készítményeket folyamatosan teszteljük, hogy a gazdálkodók számára a lehető legjobb eredményt biztosítsuk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. május 29. 09:45

mák

Május végén az egyes terményeknek különféle igényeik vannak. Ezért az alábbi cikkben a legveszélyeztetettebb terményekre fókuszálunk, és néhány rizikós faktorra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Mák és a cukorrépa

Idén a mák és a cukorrépa is nagyon egyenlőtlenül fejlődik. Fennáll annak a veszélye, hogy ha júniusban nem lesz elég a csapadék, a gyengébb növények már nem lesznek képesek teljes mértékben részt venni a termésképzésben. Ezért javasoljuk, hogy intenzíven dolgozzunk a növényekkel, és a gyengébb állományokban alkalmazzuk a FULHUM készítményt, karbamiddal és foszforal együtt. Az is jó megoldás, ha két részre osztjuk az adagot, és 5-10 nap után megismételjük az alkalmazást.

A máknál a nagyon gyenge állományba gyors energiaforrást biztosíthatunk cukorral, ugyanakkor választhatunk egy komplexebb levélen keresztüli tápanyagutánpótlást. Ha a növényzet csapadékot kapott, akkor a levélen keresztüli táplálást visszafogjuk, és figyelmünket a 0,5 l/ha FULHUM, 1,5 kg/ha P2O5 és 5% karbamid-oldat alkalmazására irányítjuk.

A mák levélrózsa fázisában 0,5 l/ha ENERGEN STIMUL PLUS-t alkalmazunk Caramba-val kombinálva. Ez a kombináció segít abban, hogy a növények erős gyökérrendszerrel kapaszkodjanak a talajba, és egyben segít megelőzni a megdőlést. Ebben a fejlődési szakaszban érdemes hozzáadni mikroelemeket, amelyben cink és foszfor dominál.

Május végén a cukorrépa-állomány is nagyon jól reagál az ENERGEN STIMUL PLUS alkalmazásra, amely a legerőteljesebben befolyásolja terményeink tömegnövekedését, különösen nem kedvező időjárási körülmények között. Javasoljuk a bórral való kombinációt komplex levélen keresztüli tápanyagutánpótlással. Ha túl nagy a csapadékmennyiség, akkor érdemes a STIMUL helyett a FOLIÁR készítményt alkalmazni, amely gyorsan növeli a levélfelületet és segíti a fotoszintézist. A szárazságban azonban ez az alkalmazás kockázatos, ezért előnyösebb a STIMUL használata.

mák

cukorrépa

A kiegyensúlyozatlan mák és cukorrépa továbbra is fokozott figyelmet érdemel. Különösen a gyengébb mák okozhat jelentős hozamcsökkenést, ha az időjárás nem kedvező.

 

Zab és borsó

A zab képes természetes módon nagyobb gyökérrendszert képezni, mint például a tavaszi árpa. Ennek ellenére páratlanul reagál az ENERGEN FULHUM PLUS 0,5 l/ha adagolására. A nagy gyökerek növelik az asszimilátumok beáramlását a szemekbe, és természetesen növelik az EMT-t. Ugyanolyan jól reagál a készítményre a borsó, amit az hozamnöveléssel és az EMT stabilizációjával hálál meg.

Burgonya

A burgonya olyan növény, amely hasonlóan a zabhoz, nagyon pozitívan reagál a gyökérnövekedés segítésére. Ezért javasoljuk alkalmazni a BBCH 20 fázistól a 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS készítményt. Jelentős módon megnöveli a gyökér felületét és a gumók számát. Ha nem növeljük a tápanyagot, akkor ez egy nagyon megfelelő eljárás a vetőburgonya számára, mert logikusan növeljük a hozamot a nagyobb mennyiségű kisebb méretű gumóval. Ha egyidejűleg növeljük a tápanyagot, akkor erősen növeljük a magasabb számú, közepes méretű és kiegegyensúlyozott gumók képzését. Ez optimális az étkezési burgonya esetében. Az alkalmazás magas gazdasági haszonnal jár, és kifizetődik annak kipróbálása egy kisebb területen is.

Tavaszi árpa

A tavaszi árpába az ajánlás a szárbaindulás szakaszában egyszerű. Szárazságban az ENERGEN FRUKTUS PLUS készítményt kell használni 0,2 l/ha mennyiségben a víz megtartása érdekében. A nitrogéntartalom csökkentése érdekében annak dózisát 0,5 l/ha-ra növelhetjük. Szárazságban javaslunk levélen keresztüli tápanyagutánpótlást, amelyben a foszfor dominál. Az őszi árpához 0,3–0,5 l/ha ENERGEN FRUKTUS PLUS-t alkalmazhatunk az utolsó gombaölőszeres kezeléssel együtt. Kissé csökkenti a nitrogén tartalmát a gabonafélékben, növeli a EMT-t és csökkenti a gabona kiszóródását a rostán kersztül. Természetesen nagy hatással van a víz megtartására is a növényben.

Őszi búza

A búzaállományokat „3 D“-vel kezeljük, és ha az utolsó gombaölő alkalmazáskor elegendő nedvesség van, akkor ezt kicserélhetjük az ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS-ra, 0,5 l/ha dózisban. A szárazságban az ACTIVATOR dózisát 0,3 l/ha-ra csökkentjük, és súlyos szárazság esetén a „3 D“-re cseréljük. Az ilyen körülmények közt az ACTIVATOR jelentősen növeli az EMT-t és a kalász termelékenységét. Használatát a BBCH 37 fázistól kezdhetjük az utolsó fungicides kezelés után, amikor ez már túlnyomórészt befolyásolja az EMT-t és a nitrogéntartalmú anyagok jelenlétét. Magas hőmérséklet esetén 0,3 l/ha cinket adunk védő faktorként.

Bővebb info: Ing. Róbert Vitáriuš, 0908 705 573

energensk@gmail.com

www.energen.info

Ing. Kamil Kraus, CSME

Ing. Jaroslav Mach, EGT SYSTEM

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.