Agro

A triploid dinnye termesztési technológiája

Már nálunk is hódít a mag nélküli dinnye termesztése, amely sokkal nagyobb odafigyelést igényel a termesztés során, azonban a kereslet miatt egyre nagyobb területet foglal el a dinnyetermesztők földjein. Bár a lédús hazai gyümölcs fogyasztása messze van, az egyes fajták kiválasztása nagyon is időszerű. Ezért nézzünk néhány lényeges pontot a triploid termesztésére vonatkozóan.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. január 25. 12:13

dinnye
- Shutterstock-felvétel

A dinnye szubtrópusi, afrikai eredetű, így magas napfény- és hőmérséklet-igényű az egész termesztési ciklus során. A minimum hőmérséklet a vegetatív fejlődési időszakban 12–15 °C között változik, fajtától függően. A lombozat fejlődésnek optimális hőmérséklete 15–20 °C éjszaka, és 25–30 °C nappal. 40 °C fölött a virágzás gátolt, ilyen esetben főleg hím virágot és rövidebb hossztengelyű termést hoz a növény. Levegős, könnyen melegedő, tápanyagban és szerves anyagban gazdag talajokat kedvel. Legfontosabb, hogy a talaj mélyen lazított, laza szerkezetű, a legkevésbé sem tömörödött, víznyomásos legyen. Az optimális talaj kémhatás pH 5,5–7.

Műtrágyázás

A görögdinnye 40 tonna termés előállításához átlagosan 70 kg N, 55 kg P2 O5, 120 kg K2, 30 kg MgO hatóanyagot vesz fel a talajból. A műtrágyázásnál figyelembe kell venni, hogy a kimosódás és „lekötődés” csökkenti a tápanyagok hasznosulását. Így általánosan 100–180 kg N, 150–250 kg P2 O5, 150–300 kg K2 és 50–100 kg MgO hatóanyagot célszerű kijuttatni a tenyészidőszakban. Ettől eltekintve a kalcium és magnézium lombon keresztül vagy csepegtető öntözéssel juttatható ki.

A mag nélküliek előnyben

A köztudatban lévő vélemény ellenére, a triploid görögdinnyék gyakran tartalmaznak csökevényes magokat. Ezen túlmenően bizonyos genetikai, termesztés-technológiai és éghajlati tényezők is eredményezhetik az „üres” magok képződését (kicsi, fehér, éretlen, léha magok), vagy a kemény magokat a görögdinnye húsában.

Néhány évvel ezelőtt a termelők nálunk még nem akartak hallani a termesztéséről, Hájas László vetőmag-forgalmazó szerint azonban egyre nagyobb a kereslet az ilyen fajták iránt. Ez nemcsak a csökevényes magok miatt van így, hanem azért is, mert ezek méretükben, külalakjukban nagyon kívánatosak, de legfőképpen ízükben meggyőzőek a fogyasztók számára. Épp ezért növekszik iránta a kereslet. A kereslethez pedig a termelőnek is igazodnia kell.

Beporzása

A triploid hibrid görögdinnye termesztése magas szintű termelői tudást és tapasztalatot igényel. Virágporforrást, pontosabban diploid porzó fajtát és virágport hordozó méheket igényel. Továbbá a triploid hibridek különleges gondoskodást igényelnek a kielégítő csírázáshoz. A külső megjelenés és termésmennyiség eltérő lehet más-más földrajzi területeken és különböző termesztési feltételek mellett. Arra vonatkozóan nincs garancia, hogy a triploid hibrid görögdinnye „teljesen magtalan gyümölcsöt” fog teremni. Alkalmanként a termés valódi magvakat is tartalmazhat, melynek számát az európai szabványok behatárolják.

A mag nélküli görögdinnye egy olyan természetes úton nemesített növény, ami nem képes termést hozni a porzó görögdinnye fajták jelenléte nélkül. A mag nélküli görögdinnye egy kiváló minőségű termék, mely általában nagyobb nyereséggel termeszthető. Ahhoz, hogy a benne rejlő maximális potenciált ki tudjuk aknázni, magas színvonalú termesztéstechnológia szükséges.

A vetőmag csírázása

A mag nélküli görögdinnye csírázási hőmérséklete általában 2–4 °C-kal magasabb, mint a hagyományos fajtáké. A magasabb vetőmagköltség miatt erősen ajánlott palánta használata a helyrevetéssel szemben. A palántanevelés közben néhány alapszabályt célszerű figyelembe venni. Ilyen például a tápközeg, amely legyen laza szerkezetű, tápanyaggal ellátott tőzeg. Az optimális csírázási hőmérséklet 28–30 °C, 48–72 órán keresztül. A relatív páratartalomnak kisebbnek kell lenni 95%-nál. A vetéskori beöntözés általában 50%-kal kevesebb, mint a hagyományos görögdinnyéknél. A palántaneveléshez szükséges léghőmérséklet 18 °C. A mag nélküli fajták nagyon érzékenyek a túlöntözésre; tilos az öntözés a csírázás utáni első héten, főleg az átlagosnál melegebb időjárás esetén.

Milyen legyen a porzófajta?

A porzófajta kiválasztása során figyelembe kell vennünk, hogy milyen annak eladhatósága, növekedési erélye és hozama. Fontos a mag nélküli fajtától való megkülönböztethetősége. A virágzási idejének 3–5 nappal korábbinak kell lennie. Fontos figyelembe venni még a virágok mennyiségét, a virágzási időszak hosszát, az érési és betakarítási idő hosszát.

A legjobb beporozás érdekében ajánlatos a porzófajtát a mag nélkülivel azonos sorba ültetni 30% a 70% mag nélküli melletti arányban, egyenletesen eloszlatva. Például: 2 mag nélküli + 1 porzó vagy 3 mag nélküli + 1 porzó egymás után. A beporzást általában rovarok végzik, alapvetően házi méhek szállítják a virágport a porzó fajtáról a mag nélkülire. A mag nélküli görögdinnye nagyobb számú házi méh jelenlétét igényli. Átlagosan egy-két hektár mag nélküli termesztéséhez ajánlott egy aktív méhkaptár kihelyezése. Nagyon fontos, hogy a virágzási időszakban naponta ellenőrizzük a méhek aktivitását.

A mag nélküli fajták érzékenyebbek a rossz termesztési körülményekre és az időjárási anomáliákra, különösen a terméskötés és a korai termésnövekedés időszakában. Azonban Hájas László szerint mindezek ellenére kifizetődő a triploid dinnye termesztése, mert nagy a kereslet iránta a piacon. Cégük szakemberei pedig naprakész és pontos információt adnak a termesztési technológiát illetően, így nem kell tartani a felmerülő nehézségektől. Bár a dinnyeszezon még messze van, a gazdák már most fontolják a vetőmag vásárlását, és ezt jól is teszik, hiszen a fajtaösszetételt a dinnyeföldeken gondosan meg kell választani, hogy a folyamatosság is biztosítva legyen, és a keresletnek is eleget tudjanak tenni a termelők.

Forrás: BASF Nunhems

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová

Čaputová: Az egyszerű emberek szenvedik meg az orosz agressziót

vendéglő

193 ezer állástalan, 87 ezer betöltetlen munkahely

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Ki kell űznünk a megszállókat, akik foszforbombával gyilkolják népünket

Komáromi Kulturális Nyár

Eseménydús lesz a nyár Komáromban

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

d

KVÍZ: Felismered a híres magyar versek szlovák fordítását?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.