Agro

A termésszabályozás hónapja a gyümölcsösben

Félve jelentem ki, hogy az idén a Csallóközben, legalábbis Nagymegyeren és környékén nem került sor kertjeink lefagyására. Nagy galádság lenne a természettől, ha májusban csalódnunk kellene, különben sem emlékszem májusi fagyra.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 29. 11:26

Egészen májusig szárazság sújtott bennünket: április végéig 127 mm csapadéknak kellett volna leesnie, ezzel szemben csupán 80 mm esett – a hiány 47 mm. Mivel a fák megrakodtak terméssel, jókor érkeztek a kiadós májusi esők; a cikk írása közben (május 5-én) is leesett 20-25 mm – köszönjük a gondviselésnek!

Milyen termés várható?

A saját kertemből indulok ki: mivel egy éve a sárgabarack elfagyott, most annyi van a fákon, hogy megérdemelné a leválogatást, különben apró, másodosztályú lesz a termés. Az őszibarack egy éve is jól termett, és most is bőven teremhet, de többször meg kell permeteznünk levélfodrosodás ellen. Az almánál vannak kihagyó fajták és rendszeresen termők is; ha megfelelően végezzük a leválogatást, megmentjük a molytól, a lisztharmattól és a varasodástól, jó termésünk lesz. A szilvafák nálam keveset ígérnek, mert tavaly bőségesen teremtek. Van egy korai cseresznyefám, amely alaposan meg van rakodva gyümölccsel – május 15-én már érik.

Jó termést ígérnek a bogyósok, a málna, a ribiszke és a szeder. Úgy látom, hogy a málna- és a ribiszkebokrok nagyon sok gyökérhajtást hoztak – mielőbb át kell néznünk őket, és el kell távolítani a fölösleges hajtásokat. Hagyhatunk 2-3 újabb hajtást bokronként, főleg ha a 4-5 évesnél idősebb termőket le szeretnénk cserélni. A most tavasszal kiültetett gyümölcsfákat, bokrokat nedvesen kell tartani, szárazság esetén hetente-kéthetente meg kell öntözni.

Gyümölcs-leválogatás

Általában az őszibarack és a téli alma leválogatásával foglalkozom, de feljebb már említettem, hogy a kajszit is le kellene leválogatni, ha sok van a fákon. Az őszibaracknál és a kajszinál az ágak, vesszők alatti gyümölcsöket kell lemorzsolni, az ágak felettieket pedig úgy beosztani, hogy egymástól 6-8 cm-re legyenek. Úgy is szoktuk mondani, hogy köztük egy barack elférjen.

Az almánál induljunk ki abból, hogy bogvirága és -termése van, ami 5-6 virágot, jó megporzás esetén 5-6 almát jelent. Ez igen nagy teher a fa részére, ezért kell rajta segíteni. A leválogatást lehetőleg a természetes hullás után végezzük. Két, maximum három almát hagyunk meg a bogban, lehetőleg úgy, hogy ezek az almák egymástól távol legyenek a molykár elkerülése végett. A molylárva ugyanis megférgesíti a hozzá legközelebbi almát is. A leválogatás műveletét ügyes kertészollóval végezzük.

Legyünk önellátók gyümölcsből!

Vegyük komolyan a család gyümölccsel (és zöldséggel) való ellátását a saját kertünkből. Én mindig erre biztatom a kertészeket, s én magam is megvalósítom: hűtő tárolómban az alma május végéig kitart, a mélyhűtőben még van 2-3 hétre elég fagyasztott szamóca, ribiszke, málna. Napokon belül pedig itt lesz az új termés: cseresznye, szamóca, később a nyári alma stb.

Növényvédelem

Májusban legtöbb a kártevő és a betegség a gyümölcsösben. Molyok esetében nagy segítség a feromoncsapda. Fő gyümölcsünknél, az almánál kártevők ellen a Reldan 22, Mospilan, Decis Protech, betegségek ellen a Kumulus, Tiovit, Topas Zato, varasodás ellen a Polyram WG jön számításba.

Őszibaracknál használható a Karate Zeon, betegségek ellen pedig a Syllit 65, a Topas vagy a Ronilan szer. Kajszinál levélbarnulás és monília ellen hatékony a Prolectus. A szilva moníliás megbetegedése ellen Signumot, a cseresznyelégy ellen Mospilant, a levéltetvek ellen (pl. rózsánál) Reldant, Mospilant alkalmazhatunk. Érdemes a permethez tapadószert (pl. Silwet Star) is tenni.

Belucz János, gyümölcsész mérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Átadták a Madách-díjat

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Ha újraválasztanak, megtaláljuk a rák ellenszerét - ígéri Trump

Legfrissebb galériák
Olvasta már?