A szarvas nyomában

John Deere

Nem is olyan régen jelent meg az első információ az "A szarvas nyomában" nevű kampány elindításáról az Agroservis honlapján. A kampány szinte azonnal óriási érdeklődést váltott ki a gazdák és a John Deere rajongók körében, és mint arról értesültünk, az első traktor már dolgozik is az érsekújvári parcellákon.

A gép kölcsönzése fél évre, vagy hatszáz üzemórára? Az ilyen ajánlatot az Agronatur s.r.o. vezetősége nem utasíthatott el. A cég székhelye Jászfalu, ahová az első "teszt traktor" vándorolt az Agroservistől, mégpedig a prémium felszereltségű John Deere 6155R típus. De vajon meggyőzte-e a márka a gép használóját, hogy a John Deere a legjobb traktorokat gyártja? A cég növénytermesztési vezetőjétől, Ing. Martin Balážtól megszereztük az első benyomásokat a gépről. A következő sorokból kiderül, hogy a szarvas logóval ellátott traktor meggyőzi-e a gép nyújtotta előnyökről.

Bemutatná néhány szóban az Agronatur vállalatot?

Az Agronatur s.r.o. Jászfalu és Kismuzsla közelében gazdálkodik, ahol körülbelül 2200 hektár területet művelünk. Elsősorban kukorica, napraforgó, élelmiszeripari és durumbúza, borsó, és például élelmiszeripari és gyógyszeripari mák termesztésével foglalkozunk, Jászfalun szőlőültetvények is vannak, és a közelmúltig gyümölcsösök is voltak. A jászfalui központban jelenleg 11 traktor dolgozik, akik gondoskodnak a teljes terület megmunkálásáról.

Más színű gépeket is láthatunk Önöknél, mint amilyen az Agroservis portfóliójában megtalálható. Hogyan jött létre az együttműködés az Agronatur és a John Deere márka importőre között?

Cégünk fokozatosan fektet be a géppark korszerűsítésébe. A közelmúltban befektettünk a gabona betakarítás utáni kezelésének bővítésébe, amelyen az Agroservis Technológie dolgozik. Ez a vállalat ezen a területen csúcsminőségű szolgáltatást biztosít. Nyilvánvalóan ez az együttműködés is az egyik impulzus volt, amiért az Agroservis képviselői úgy döntöttek, felajánlják nekünk a lehetőséget A szarvas nyomában című projektben való részvételre. Az egyetlen traktorunkat, amelyet eddig az Agroservis-től vásároltunk, 1996 -ban szereztük be. Ez egy John Deere 8400 típusú traktor volt, amely ma több mint 24 000 üzemórát mutat és még mindig működik. De később konkurens cégekkel működtünk együtt.

Gondoltak-e arra, hogy megújítsák a gépparkot, mielőtt belekezdtek volna ebbe a projektbe?

Traktorjaink korukhoz képest nagyon jó állapotban vannak. A régi Liaz teherautóktól a legújabb traktorig munkatársaink jól vigyáznak minden gépre, és a férfiak képletesen szólva papucsban ülnek a gépben. Ennek ellenére elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, amikor lassan keresnünk kell a régi traktorpark pótlását. Sokuk már több tízezer üzemórát futott le. Korai még beszélni arról, hogy melyik márka mellett fogunk dönteni. Vannak márkák, amelyeket a rosszabb referenciák miatt biztosan nem vásárolnánk. De nem ezek közé tartoznak az Agroservis traktorai.

Hogyan működik valójában egy ilyen projekt?

Az Agroservis nagyon érdekes ajánlattal fordult hozzánk, amelyet nehéz volt visszautasítani a géppark cseréjével kapcsolatos megfontolások miatt. Ennek az ajánlatnak a lényege abban rejlik, hogy teszteljük a traktort teljesítménykategóriánkban, a termesztési gyakorlat valós körülményei között. Az ajánlat tartalmazta bizonyos specifikációk, például hidraulikus körök vagy például kultivációs kerekek kiválasztásának lehetőségét. Felvettem a kapcsolatot az Agroservis cég képviselőivel, akikkel ezt követően megbeszéltük, milyen traktorra lenne szükség. Minden gördülékenyen ment, az eladó a specifikációknak megfelelően legyártatta a traktort, és csak vártuk, hogy megérkezzen. A John Deere 6R sorozatot választottuk, konkrétan a 6155R modellt. Ez a traktor fél évig, vagy 600 üzemóráig áll rendelkezésre. És teljesen ingyenes a szolgáltatás. A próbaidőszak után bérelhetjük a traktort, kedvezményes áron vásárolhatjuk meg, vagy egyszerűen visszaküldhetjük. A szerződés szerint a traktorral gyakorlatilag bármit megtehetünk a szabványokon belül. Ezért tesztelhetjük a vállalaton minden olyan munkánál, amelyben hasznosnak találjuk. Azon a napon, amikor a traktort eljuttatták hozzánk, megtörtént a használatára vonatkozó felkészítés. Részt vettem a képzésen két traktorossal együtt, ami egy egész munkanapon át tartott. A végén átvettük a traktort, és azóta is a központunkban van.

Miért a John Deere 6155R -t választotta?

Ha a vontatványok megújítása mellett döntenénk, magasabb teljesítménykategóriába kellene lépnünk, különösen a dombos terep miatt, amelyen régi traktoraink szenvedtek. Nem akartunk azonban nagy traktort, mert gazdálkodásunkban sokoldalú gépekre van szükség. Ezenkívül a John Deere rendelkezik a legjobb referenciákkal, különösen ezeket a kisebb traktorokat tekintve.

A John Deere 6155R traktort prémium felszereltségben szállítottuk Önnek. Mi a véleménye az amerikai gyártó által kínált új, eddig feltáratlan technológiáról?

Maga a gép beállítása nagyon intuitív. Még ha a dolgozónak nincs is tapasztalata ezzel a géppel, nagyon gyorsan megismerkedhet a rendszerrel, elvégezheti a munkához szükséges beállításokat, és már el is kezdheti a munkát. Természetesen vannak beállítások, amelyeket előbb látni kell, de idővel az autodidakta is beállíthatja az alapvető dolgokat. Mindegyik beállításnál információt kap a kijelzőn elérhető lehetőségekről, így könnyen megtudhatja, hogy mit kell tennie. Személy szerint a múltban a versenytársak rendszerével dolgoztam, és amit a John Deere traktorban tapasztaltunk, nagyon hasonlít ezekhez a rendszerekhez. Próbáltam a traktorral járni a búzában a navigáció segítségével. A traktor 99,9%-ban beavatkozásom nélkül betartotta ezeket a sorokat, ami kellemes meglepetés volt számomra, hiszen "csak" szabad SF1 jelünk van. Nagyobb működési sebességnél a szabad SF1 jel pontossága ugyan csökken, de még mindig a normán belül van.

Másnap megpróbáltam távolról csatlakozni a traktor termináljához, így hozzáférhettem a gép összes beállításához. A JDLink rendszer minden adatot feldolgoz a teljes műszak során. Egy egész napos váltás után tudom, hol dolgozott a gép, hány óra alatt, milyen terhelés mellett, mennyi volt a hektáronkénti fogyasztása, vagy például mennyi üzemanyagot égetett el egy adott parcellán.

Például megpróbáltuk távolról beállítani a munkálatokat, és A-B vonalakat létrehozni. A kezelő kiment a traktorral a telekre, kiválasztotta a kijelzőn a tervezett munka ikonját, és automatikusan betöltötte az adott telek beállításait. A kezelő feladata alapvetően csak az volt, hogy a géppel együtt érkezzen a parcellára, betöltse a beállításokat, betöltse a műtrágyát, és a gép beállítja magát.

Mi volt az első benyomása a traktorról, amely még Önönél nem dolgozott? Nehéz volt megszokni az új márkát?

A traktort prémium felszereltségben szállították el hozzánk, és az általa kínált kényelem valóban elképesztő. A rugózott első tengely, a fülke felfüggesztése, a vezetőülés - ezeknek az elemeknek a kölcsönhatása a terepen végzett munka során, de az utakon is összehasonlíthatatlanul jobb a konkurens márkájú traktorokhoz viszonyítva. A teljesség kedvéért azonban hozzá kell tenni, hogy még nem volt alkalmam beülni a tulajdonunkban lévő márka legújabb traktormodelljeibe.

Jelenlegi kisebb traktorjainkban nincs navigáció. A John Deere 6155R prémium 6155R berendezésének és minden modern technológiának köszönhetően a napi műtrágyaszóró teljesítményünk nőtt. Munka közben a kezelőnek nem kellett minden lépésre odafigyelnie. Ezen kívül teszteltük a gép munkavilágítását is, ami nagyon jó segítő, különösen este.

Milyen a traktor a versenytársakhoz képest?

Az első munkákban az üzemanyag fogyasztás néhány parcella esetében ugyanannyit tesz ki, mint a versenytársak esetében. Többségük esetében azonban alacsonyabb üzemanyag-fogyasztású, köszönhetően a traktor valamivel nagyobb motorteljesítményének és például a DirectDrive sebességváltónak. A munka során a gépet Kverneland RO-EDW műtrágyaszóróval kombinálták, kardántengelyen keresztüli üzemeltetéssel. Az alacsonyabb teljesítménykategóriájú régebbi traktorainkhoz képest a DirectDrive sebességváltó érzékenyebb és finomabb. A közúti közlekedésben az automatikus váltó funkció is bevált, javítva a kényelmes menet összképét. A JDLink-ben megadjuk az összes adatot a parcella számára a hozamtérkép vagy az érzékelők szerint, és dolgozhat is a gép. Ha több ilyen márkájú traktort vásároltunk, akkor elég, ha csak egyszer szánok erre időt, és az adatokat átadom az összes traktornak. És pontosan ezt a prémiumot kínálja a John Deere márka.

Olyan ajánlat volt ez, amelyet nem lehet elutasítani?

Ennek a kampánynak köszönhetően lehetőségünk van a saját körülményeink között kipróbálni egy új technológiát, és így tanulni valami újat. A munkás az első napon beült a gépbe, és kissé aggódott, de miután végzett, mosolygós arccal szállt ki a gépből. Látszott rajta, hogy munka közben másként érzi magát, mint az előző gépben. Ezenkívül az Agroservis a hazai szervizháttérrel a csúcson van, így az értékesített traktorról kétségtelenül jól fog gondoskodni.

(A cikk szponzorált promóciót tartalmaz.)

www.agroservis.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?