Agro

A pályázók hatodik módosított kézikönyvének új elemei

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) új minőséghitelesítése (Akkreditációja) megszerzése után érezhető megnyugvással és új lendülettel folytatja tevékenységét. Jó jel, hogy a minisztérium és a PPA legfelsőbb vezetői nyitottak a magánvállalkozások képviseleti szerveivel való együttműködésre.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. január 21. 16:17

A tárgyalások témakörei jelenleg elsősorban a 2023–2027-es tervezési időszak stratégiai dokumentumait érintik, mindenekelőtt az EU Közös Agrárpolitikája (KAP) keretéhez tartozó szabályrendszer még befejezésre váró részeit. Persze a jelenlegi, világjárvány okozta kényszerhelyzetben ez kissé körülményes, a személyes találkozásokat inkább az online konferenciák, az állandósult és rendszeres telefonos, vagy videós munkakapcsolatok pótolják. A PPA megújuló napi tevékenységében az utóbbi hónapokban főként a területalapú és az ún. kötött támogatások, az „Állami támogatás” (Štátna pomoc) és a „DE MINIMIS” programok szerinti támogatásokhoz tartozó kifizetésein van a hangsúly. Ezek egy részéről pl. december 9-én jelent meg a PPA honlapján egy átfogóbb tájékoztatás. Emellett a PPA honlapján megjelennek a beruházási támogatásokat érintő tájékoztatások, ill. új és módosított előírások is. Ilyen pl. a Vidékfejlesztési Program lehetőségeiből beruházási támogatást kérő pályázók kézikönyvének immár hatodik átdolgozása. Ezúttal a kézikönyv érvényessége már a 2014–2022-es időszakra van kijelölve, kibővítve a 2021–2022-es átmeneti időszakkal. A jelenlegi 6. változat a megjelenése napján, 2021. november 16-án lépett érvénybe. Ez azt jelenti, hogy az ezután kiírt pályázati támogatási igényléseket már a módosított szabályrendszer szerint kell elkészíteni.

A kézikönyv a maga 5 mellékletével és a vonatkozó előírások sokaságával egy több száz oldalas, összetett dokumentumrendszert alkot. Az előírások elsajátítása és azok gyakorlati alkalmazása jelentős munkaidőt, szövegértelmezési felkészültséget igényel, emellett a támogatást kérők, ill. pályázatok készítői számára komoly felelősséggel jár. A módosítások egy része az EU és a szlovák előírások rendszerét aktualizálja. A pályázók részére elsősorban az őket érintő részek tanulmányozása a legfontosabb. Pozitívumnak mondható, hogy a szabályrendszerben minden rendelkezést érintve kitörölték az általánosan megfogalmazott, a pályázatok szubjektív elbírálási lehetőségeinek teret adó részeket. Olyan kritériumokat például, hogy a pályázat eléggé komplex-e, milyen mértékben megvalósítható, hogy a projekt céljai milyen mértékben vannak összhangban az EU érintett stratégiai dokumentumainak céljaival stb. Tehát az olyan elbírálási kritériumok lettek kihúzva, amelyeket számszerűleg nem lehet értékelni, összetettek, többféle szempontból, különféleképpen voltak elbírálhatók. Az egyik leginkább pontosított rész a kézikönyv 3. fejezetében leírt, a közbeszerzéseket/beszerzéseket érinti.

Ismert tény, hogy a mezőgazdasági vállalkozásokat érintő beruházások közbeszerzése a 8/2017 sz. útmutató harmadik változata és a kapcsolódó két másik előírás szerint kell eljárni. A kézikönyv jelenlegi módosítása, ill. az útmutató érvényben lévő változata korántsem mondható egyszerűbbnek a korábbi előírásokkal szemben. Sőt! Jóllehet a jelenlegiek precízebben, érthetőbben vannak kidolgozva, ám a rendkívül szerteágazó közbeszerzési rendszernek, mint olyannak az elsajátítása kimagaslóan több időt, koncentrációt, az egyes pályázatokra szabottan ismételt és alapos tanulmányozást igényel. Ugyanis az előírások számtalan olyan hibalehetőséget rejtegetnek, amelyek a támogatások nagyobb mértékű csökkentéséhez, esetleg a támogatási szerződés felmondásához is vezethetnek.

Azonban nincs mit tenni, ehhez kell igazodnunk és minden pályázónak tudomásul kell vennie saját felelősségét a közbeszerzési eljárások „tisztasága” iránt. A kézikönyv új változata viszont tartalmaz a mezőgazdasági beruházások támogatására pályázók számára egy fontos és pozitívnak mondható elemet, amely alapjában leegyszerűsíti a beruházások leendő kivitelezőinek kiválasztását. Ugyanis a kézikönyv vonatkozó 3. fejezetének, mindjárt a 3.1-es pontjában, az általános rész második bekezdésében ezt írja: „Amennyiben a vissza nem térítendő támogatásnyújtás jogosult kiadásai az egyszerűsített kimutatások alapján történik, a pályázó nem köteles a 8. és a 9. útmutatók szerint eljárnia.” Az egyszerű kimutatások részletei, az árjegyzékek az egyes pályázati felhívások dokumentációiban lesznek majd feltüntetve és kötelező érvényűekké válnak a PPA, valamint a kedvezményezettek számára az adott felhívás megjelenésének napjától számítva. A kézikönyvben nincsenek kimutatva az egyszerű kimutatások részletei, vannak viszont hivatkozások különböző előírásokra. Ki kell tehát várnunk a pályázati kiírásokat, hogy megismerhessük a részleteket és főleg a vonatkozó árjegyzéket.

Ahogy mondani szokás: „a puding próbája az evés”, azaz majd a gyakorlat megmutatja, hogyan fog működni ez az egyszerű eljárás a bonyolult közbeszerzési eljárások helyett. Amennyiben az jól működik, lényegesen lerövidülhet a pályázatok elkészítésének és azok elbírálásának az ideje. Emellett kevésbé áll fenn annak veszélye, hogy a már jóváhagyott és szerződéssel is megerősített támogatások, illetve a már megkezdett, esetleg befejezett beruházásokra visszavonják a támogatásokat a közbeszerzések hibái miatt, jóllehet azok gyakran adminisztratív jellegűek.

Az árak egyszerű kimutatásainak lehetősége várhatóan érvénybe lép már a közeljövőben megjelenő pályázati felhívásoknál. Az újonnan módosított kézikönyvben lényeges újdonságok is találhatók a pályázatok elbírálásai és a támogatott beruházások megvalósításai folyamán. Ilyen rész például, hogy a támogatást nyújtó (a PPA) ellenőrzi a beszerzett áruk, építési beruházás és szolgáltatások igényelt kiadásainak gazdaságosságát. Például az építkezéseknél az építkezési napló mellé az építkezés szakaszainak egyes részeiről folyamatosan fényképes dokumentációt kell majd készíteni. Érdemes lesz tehát minél előbb megismerkedni a kézikönyv immár hatodik változatával. Annál is inkább, mert némely szakaszában lényegesebb változások is találhatók.

Így az év végével a hagyományokat követve valamilyen évértékelőt kellene készíteni. Ami a 2021. évet illeti, összefoglalva talán a legkifejezőbb megállapítás, hogy voltak már jobb évei is az agrárágazat, az erdészet és az élelmiszer-feldolgozás ágazataiban tevékenykedő vállalkozásoknak. Értékelje ezt ki-ki a saját tapasztalatai, értékrendje és nézőpontja alapján. A kétéves átmeneti időszak első éve már utánunk van. Az értékelések mellett készüljünk fel a másodikra. A 2022-es évben alapjában véve még nem változnak az agrártámogatási rendszer szabályai. Használjuk ki még a beruházási támogatások lehetőségeit. Az ígéretek szerint a pályázati lehetőségek hamarosan nyilvánosságra kerülnek. Legyen a 2022-es év egy alapos felkészülés éve a 2023–2027-es rövidített tervezési időszak számtalan új elemet, de nem kevesebb kihívást is jelentő öt évére. Az akadályok leküzdéséhez kívánunk minden, az ágazatban tevékenykedő vállalkozásnak, alkalmazottnak és minden vidéken élő embernek sok sikert, a sikerek eléréséhez jó egészséget, fizikai és szellemi erőt és sok-sok szerencsét.

Varjú János, a komáromi Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a párt Országos Tanácsa előtt (Fotó: Szövetség Facebook-oldal)

A Szövetség két megyeelnökjelöltet biztosan állít

majomhimlő

Mik a majomhimlő tünetei, és mennyire kell félni a betegségtől?

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Csakis a diplomácia vethet véget az ukrajnai háborúnak

koronavírus-vakcina

Jön a majomhimlő elleni vakcina, az Egyesült Államok már bevásárolt belőle

sándor pál

Minden filmjéhez az életét adja

fsykgdvsyjk

KVÍZ: Te tudod, mire használjuk ezeket a szépségápolási eszközöket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.