Agro

A növényvédelem alternatív módja

A piacon manapság többféle alternatív növényvédelmi hatóanyag is megtalálható. Ezek jelentősége azért is nő, mert a környezetre nem jelentenek kockázatot, természetes formájukban és feldolgozott késztermékként könnyen hozzáférhetők, és bizonyítottan rendelkeznek növényvédelmi hatással.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. május 27. 09:40

Bár manapság a vegyszeres kezelés gyors és hatékony formájában bíznak a legtöbben, azonban sokan kezdik keresni az olyan természetes alapanyagú készítményeket, amelyek fokozzák a kerti növények, gyümölcsök, fák ellenállóképességét. Ezek a készítmények nem károsak az egészségre, és korlátozások nélkül alkalmazhatók. Ilyen például a répacukor, a napraforgó olaj, a kitozán-hidroklorid, a kalcium-hidroxid, a fruktóz, az ecet, vagy például a lecitinek.

folicit

A növényvédelemben alkalmazható szójalecitin fő alkotóelemei a kolin és az inozitol. A szójabab lecitin a nyers szójaolaj gumitlanítási folyamatát követő üledékből származik. Oldóanyagokkal, növényvédő szerekkel van tele, ennek köszönhetően hatékony alapanyag a kórokozókkal szembeni küzdelemben.

A napraforgóolajnak például a kártevőkkel szemben van szerepe, főleg a lemosó permetezéseknél alkalmazzák. Tudjuk, hogy ha védekezünk a kártevőkkel szemben, ezzel megakadályozzuk számos betegség terjedését is, amelyekkel épp a kártevők fertőznek.  

Mindhárom alapanyag a megfelelő formában feldolgozva sikeresen alkalmazható a kerti zöldségek, gyümölcsfák, vagy például a szőlő kezelésére is a különféle betegségekkel szemben.

chitopron

A cink szerepe a növények életében

A cink a magasabb rendű növények számára létfontosságú, bár ezeket csak kis mennyiségben veszik fel. Felvételét a talaj kémhatása és foszfortartalma befolyásolja. Amennyiben a növény cinkhiányban szenved, ezt a leveleken s észlelhetjük, amikor azokon klorózishoz hasonló tünetek jelennek meg azzal, hogy a levél elhalványul, a középér és a a levélszél, valamint a levélcsúcs zöld marad. Krónikus cinkhiány esetén késhet, vagy akár el is maradhat a virágzás. A virág- és termésképzési zavarok következtében erős hiány esetén akár 80%-kal is csökkenhet a hektáronkénti termés mennyisége. A cinkhiány nitrogénhiányt is előidézhet, mivel szerepet játszik annak anyagcseréjében. A cink utánpótlására érdemes odafigyelni pl. a kukoricánál, szőlőnél, kajszibaracknál, körténél és a káposztaféléknél, mivel ezek igényesebbek erre a tápelemre.

imunofol

 

A kálium fontossága a kerti növényeknél

Bár a növények kálium-igénye eltér, azok kálium-igénye nagyon fontos. A legigényesebbek az őszibarack, cseresznye és a bogyósok. Nagyon nagy szerepe van bizonyos élettani folyamatokban. Javítja a növény betegségekkel és hideggel szembeni ellenállóképességét, illetve annak vízgazdálkodását. Javítja a termés minőségét is. A növények nagy mennyiségben veszik fel, főleg a vegetáció második felében. A szövetekben gyorsan mozog, szabályozza a fehérje szintézist, tápanyagfelvételt, szénhidrátok mozgását, a légzést, a vízforgalmat, javítja a termés minőségét, a növény ellenálló-képességét, de pl. a gyümölcs, vagy zöldség tárolhatóságát is.

power of k

 

A bór élettani szerepe

A bór fontos a cukorképződésben, a szénhidrát anyagcserében, a megtermékenyítésben. Hiányára a gyümölcsfajok közül az alma, a körte, a szilva és a málna a legérzékenyebb. A szőlőnél a virágpor, a pollen csírázásának serkentésével segíti a jó megtermékenyítést. A bórt lombtrágya formájában egészíthetjük ki a növényben. A bór hiánya okozhatja a hajtáscsúcsok elhalását, illetve e megtermékenyülés romlását. Ezért érdemes azt a vegetáció kezdetén kijuttatni mikroelemes alaptrágyázással.

boroil

 

Miért fontosak a mikroelemek?

A mikroelemeket azért hívjuk mikroelemeknek, mert nagyon kis mennyiségben vannak jelen a növényben és a talajban is. Azonban jelentőségük a növény életfolyamataiban annál nagyobb. A gyümölcsök sokkal inkább mikroelem igényesek, és többségük érzékeny is a mikroelemek hiányára. Megfelelően művelt, szerves trágyában gazdag, valamint komplex tápoldattal ellátott talajokon ritkábban fordul elő hiányuk. A növényvédő szerek lombtrágyaként is jó mikroelem pótlók lehetnek, de az öntözővíz is gyakran tartalmaz hasznos mikroelemeket.

dropfor

Új, természetkímélő és bio-levéltrágya sorozatunkat, amely fokozza a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenállóképességet, a gazdaboltokban, drogériákban, vagy e-shopunkban keresse:

www.postreky.sk

Flóraservis

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nők jóval felelősebben bánnak a pénzzel, mint a férfiak

Debrecenbe jöhet az AS Roma

Három oroszt és egy ukránt gyanúsítanak a maláj utasszállító lelövésével

Bíróság elé kell állnia Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek

Két kamasz fiú brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 14 éves lányt

Megrongálták Jakoby Gyula kassai festőművész szobrát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?