Agro

A munkaerőhiányról (is) az Agroszalonon

Több mint száz kiállító vett részt az idei Agroszalon mezőgazdasági gépkiállításon, ez lényegesen több a két évvel ezelőtti számánál, azonban még mindig elmarad a korábbi években tapasztaltaknál.
Czigler Mónika

2019. május 7. 08:15

A kiállítást 2007 óta kétévente szervezik meg a nyitrai Agrokomplex területén. 2017-ben nagy visszhangot váltott ki, hogy az Agrion, a mezőgazdasági gépforgalmazókat összefogó hazai szervezet távol maradt a rendezvénytől, emiatt a látogatottság is nagyon gyér volt. Akkor azt kifogásolta az Agrion, hogy a kiállítás szervezői nem korrekt, illetve nem egységes árakat kínáltak az egyes kiállítóknak.

lemken diamant

Idén a gépforgalmazók nagy része már visszatért a rendezvényre, hiszen a kiállítók kedvező feltételeket kaptak, néhány fontos „játékos”, illetve gépforgalmazó azonban továbbra is távol maradt. Bár több mint száz kiállítója volt az idei rendezvénynek, mégsem tudta visszaszerezni az évekkel ezelőtti fényét, a szabadtéri területeken sok volt az üres hely. A hazai vállalatokon kívül kiállítók érkeztek Csehországból, Magyarországról, Ausztriából, Németországból és Törökországból is.

A kiállítóknak több újdonságot is lehetőségük volt így bemutatni, a piac ugyanis igényli az innovációkat. A gépek hatékonyságának növelésére a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány miatt van szükség, illetve azért, hogy csökkenthető legyen a működtetési befektetés.

biolife

Ami a mezőgazdasági géptechnikát illeti, a legkisebbtől a legnagyobbig felsorakoztak, a márkaválaszték nagyon széles volt, de a hatalmas gépek közt megbújtak a kisebb, mezőgazdasággal kapcsolatos nélkülözhetetlen technológiák is. Így például a dunaszerdahelyi székhelyű SANTEC is kiállította saját fejlesztésű laboratóriumi műszereit és berendezéseit. Közöttük szerepelt a Hagberg esésszámmérő a búza-, rozsmagok és lisztek enzimaktivitásának mérésére, keménybúza üvegességének meghatározásához szükséges átvilágító lámpa, tönkölybúza hántolására alkalmas háztáji berendezés, napraforgó és tönkölybúza laboratóriumi hántoló, infra gyorselemzők a gabona, kukorica, szója, olajos magvak, lisztek, takarmánykeverékek beltartalmi mutatóinak meghatározására.

A kiállítók zöme egyetértett abban, hogy egy ilyen rendezvény kiváló hely a találkozásra, ám a gazdák zöme a vásárlást illetően kivár. „Termékeink iránt nagy az érdeklődés, viszont a szlovákiai gazdákat az óvatosság jellemzi, sokan várnak még a támogatási lehetőségekre” – mondta Héjja Csaba, az OROS napraforgó- és kukoricacső-törő adaptereket forgalmazó vállalat Szlovákiában már jól ismert képviselője.

rostselmash kombajn

Nem maradhattak el a kísérőrendezvények, az idei konferencia például az agrárszektorban tapasztalható munkaerőhiányra fókuszált. Az előadások keretében például azt a kérdést is boncolgatták, hogy a modern gépek mennyire tudják helyettesíteni a kézi munkaerőt. A mezőgazdasági szféra népszerűsítését volt hivatott szolgálni a „LEG agrár-lány és LEG agrár-fiú” verseny is. Ezen verseny keretén belül természetesen a mezőgazdasági középiskolák is teret kaptak a szakok népszerűsítésre.

régi gépek

Érdekességnek számított a régi mezőgazdasági gépek kiállítása, amelyek ugyan meglehetősen eltörpültek a mai fejlesztések mellett, anno mégis óriási vívmánynak számítottak.

(czm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?