Agro

A jövő mezőgazdasága – csak egy gombnyomásra?

A koronavírus megjelenése rohamszerűen felgyorsította azt a folyamatot, amely már egyébként is egyre inkább terjedt a mezőgazdaságban. Az, ami még 20 évvel ezelőtt merész álomnak tűnt, ma már valósággá vált. A digitalizáció már az agrárszektort is uralja.
Czigler Mónika

2022. február 21. 12:15

traktor

A népesség növekedése a mezőgazdasági termelés hatékonyságának fokozását, a Covid-19 pedig az online ügyintézés folyamatát gyorsította fel, amely a mezőgazdasági szektorban, főleg a kisebb vállalkozásoknak még sok problémát okozott a közelmúltban. Erre még rátettek egy lapáttal az áremelések, amelyek miatt a gazdák sokkal óvatosabbakká váltak az invesztíciót illetően. Pedig a szakemberek állítják, csakis a modernizációban van jövő, és ez a modernizáció a mezőgazdasági termelés minden részletére vonatkozik.

A modern mezőgazdaság fogalma már a nemesítéseknél, ebből kifolyólag pedig a vetőmag megválasztásánál kezdődik. Az első kézből, vagyis a nemesítőtől származó hibrid ugyan drágább, azonban az nagyobb termésbiztonságot, jobb hozamokat is tud garantálni. Hasonló a helyzet a növényvédő szerek esetében is. Nem érdemes a „feketepiacon” vásárolni a kétes tartalmú szereket, még ha azok sokkal olcsóbban is hozzáférhetők. Bár a gazdák igazán nehéz helyzetben vannak a növényvédelmet illetően, hiszen a vegyszerhasználat korlátozása és a hatóanyagok kivonása a forgalomból logikusan azt eredményezné, hogy sokkal többet kellene permetezni a növényt, de ez elvileg már a rezisztencia kérdése miatt sem volna lehetséges, hogy más előírást már ne is említsünk…

A fentiekhez szorosan kapcsolódik a géppark modernizációja. Egy-egy régi mezőgazdasági gép ugyan a gazda szívéhez nőhet, mondván, jó szolgálatot tett a kezdetektől fogva, a termelés hatékonysága érdekében azonban folyamatosan kell újítani a gépparkot. A hatékony termelés szüksége és a környezetvédelem is erre kötelez. Ráadásul a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány is arra készteti a gazdákat, hogy olyan gépekbe fektessenek, amelyek hatékonyan tudják elvégezni akár több ember munkáját is, vagy legalábbis felgyorsítsa a munkafolyamatokat.

A tavalyi évben az egyes mezőgazdasági terményeket jó áron tudták értékesíteni a gazdák. Ezt az okos gazda már most visszaforgatta a termelésbe, hiszen sokaknak sikerült még év végéhez megrendelni az olcsóbb áron a vetőmagot, növényvédő szereket stb. De ne maradjon ki a „szórásból” a digitalizáció sem, amibe szintén érdemes fektetni. Az egyes cégek ma már igazán precíz és modern megoldásokat kínálnak, nem csak a mezőgazdasági gépeket, GPS-rendszereket tekintve. Ezzel a hatékonyság is növelhető, és még spórolhat is a gazda. A vetőmag-nemesítő vállalatok például manapság már nemcsak a vetőmag eladására fókuszálnak, hanem egy olyan komoly technológiát építenek fel, amellyel a gazda segítségére lehetnek a vetéstől kezdve a terménybetakarításig. Ezek amolyan digitális tanácsadói fórumok, ahol a talajhőmérséklettől kezdve a meteorológiai információkon keresztül a szárítási költségek kiszámolásáig, szinte minden információ elérhető, mindeközben pedig az egész év folyamán monitorozható a növény állapota. Ezekre az információkra az egyes belépések meghatározásakor nagy szükség van. Vannak olyan applikációk is, amelyet növényvédő szerek forgalmazásával foglalkozó cégek kínálnak, és amelyekkel könnyedén megállapítható, milyen betegség terjed az állományban, és gyorsan fel tud lépni ellene a gazda.

Kis túlzással ugyan, de elmondható, hogy manapság szinte az egész mezőgazdasági termelés nyomon követhető és irányítható egy mobilon keresztül. Ez még 20-30 évvel ezelőtt egy sci-fi jelenetben is megmosolyogtató lett volna, ma azonban már nagyon is komoly valóság lehet. Persze csak annak, aki mer nagyot álmodni, és van mersze a jövőbe fektetni. De aggályok ide vagy oda, a mezőgazdaságban is csak a modernizációval, digitalizációval lehet majd túlélni, vagy inkább előre haladni. Mindent bele!

(czm)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Leyen

A szlovákiai családokkal fizettetik meg az EU destruktív zöldpolitikájának az árát

Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Eduard Heger Richard Sulík

Heger nem árulta el, lesz-e kormányátalakítás a koalíció fenntartása érdekében

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Törökország belegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

d

KVÍZ: Ismert városok… Na, de tudod, hol vannak?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.