Agro

A Galleko kísérleti eredményei a 2018-2019-es szezonban

Az ősz az új szezon kezdete, épp ezért az őszi munkák jelenleg gőzerővel zajlanak a földeken. Bár nincs két egyforma év, az idei ősz kísértetiesen hasonlít a tavalyira, nagy a meleg és kevés a csapadék. A repce néhány helyen több fázisban kelt.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 30. 11:26

repce

A csapadékhiány azt eredményezte a repcénél, hogy néhány növény akár három héttel a vetést követően kelt. A száraz, meleg időjárás ráadásul kedvez a kártevőknek, főként a levéltetvek terjedésének.

De nincs jobb helyzetbe a gabona sem. Az első vetéseket már szintén kellett kezelni rovarölő szerekkel. Épp ezért már a termés megalapozásánál oda kell figyelni azokra a tényezőkre, amelyek majd befolyásolják a végeredményt. Mivel a mostani időjárás nagyon hasonlít a tavalyira, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a március-április is száraz lesz, úgy, mint azt az idén tapasztaltuk. És előfordulhat, hogy a május csapadékos és hideg, a június pedig forró lesz, amely idén végképp eltemette a várt rekord-hozamokat a repce és a gabona esetében.

Több mezőgazdász már képes alkalmazkodni a változó körülményekhez. Olyan talajművelési technológiát alkalmaznak, amely segítségével maximális mértékben megtartják a talajban a vizet. Olyan fajtákat választanak, amelyek ellenállnak a szárazságnak, és jobban tűrik a változó időjárási feltételeket. De nem szabad elfeledkezni azokról a segédanyagokról sem, amelyek jelentősége az utóbbi időben egyre nő.

galleko

Stimuláció, regeneráció, stresszcsökkentő hatás

Több éve jelen vannak a piacon a Galleko készítmények, amelyek stimulációs, regenerációs, és stresszcsökkentő hatásukkal segítenek a növényeknek a negatív hatásokat leküzdeni. A kísérleti állomások, valamint a konkrét mezőgazdasági vállalatok eredményei alapján elmondhatjuk, hogy az idei szezonban sem vallottak szégyent ezek a készítmények. A szerves anyagok, aminosavak, növényi hormonok, tengeri alga kivonatok, stresszhatás csökkentő anyagok, mikro- és makroelemek kiegyensúlyozott elegyének köszönhetően ezek a készítmények ismét pozitív hatással voltak a hozamokra. Az eddig rendelkezésünkre álló eredményekből is kitűnik, hogy sokkal jobb mutatókkal rendelkeztek idén azok a kísérletek, ahol a teljes Galleko metodikát alkalmazták, mint az előző években.

Ha a szezon alakulását nézzük, ezen nincs is mit csodálkozni. Azok az őszi vetésűek (repce, búza), amelyet már ősszel kezeltek a készítményekkel, nem csak hogy jobban átteleltek, de tavasszal jobban is startoltak. Már ősszel jobb volt a kezelt növényzet gyökérrendszere, amely hozzájárult ahhoz, hogy a száraz tavaszt jobban bírták, mint a kezeletlen növények. A Galleko koreň „kései” (2018.10.30) őszi alkalmazása a repcében is meghozta a gyümölcsét. Ezen készítmény feladata ősszel erősíteni a gyökérrendszert, dús hajszálgyökereket képezni, a gyökérnyak vastagságára hatni, és felkészíteni a repcét az áttelelésre.

A kisparcellás kísérletek, amelyek a múlt szezonban zajlottak a csehországi Písek járás Kluky településén, bizonyították, hogy már alig több mint egy hónappal a kezelés után a gyökérzet jelentősen megnövekedett a kezelt változat esetében a kezeletlennel szemben. Ráadásul ez a különbség tovább nőtt, amint azt a tavaszi értékelés is bizonyította. A gyökér hossza, tömege és a gyökérnyak átmérője is nagyobb volt a kísérleti variánsnál a kontrollal szemben.

 

A Galleko eredményei a búzánál

Az adott kísérleti állomáson a búza esetében is zajlottak kísérletek. Azon kísérleti variáns esetében, ahol ősszel és tavasszal a Galleko univerzál-t, valamint tavasszal a Galleko zmáčadlo készítményt alkalmazták, 4,4 %-os hozamnövekedést (8,94 t/ha) eredményeztek a kontrollal (8,57 t/ha) szemben. A Galleko univerzál-t 2018. 10. 30.-án alkalmazták 0,5 l/ha adagolásban. Feladata az volt, hogy segítse a gyökérrendszer képzését, erősítse a növényzetet, készítse fel az áttelelésre, és a lehető legjobb alapokat alakítson ki a tavaszi starthoz. Több, mint 1 hónappal a kezelés után a mintavétel igazolta a különbségeket a kezelt változat, és a kontroll között. Az egész növény és a gyökér tömege is, valamint a gyökér hossza is magasabb volt a kezelt változatnál a kezeletlennel szemben.

A Galleko univerzál második applikációja 0,5 l/ha adagban a vázolt variáns esetében 2019. 4. 1-én történt meg. A cél a regeneráció gyorsítása, a gyökérrendszer erősítése, a stresszhatásokkal szembeni ellenállóság növelése volt. A mintát 25 nappal a kezelést követően vettek. Itt is jelentős volt a különbség nem csak a gyökérrendszert, hanem a mellékhajtásokat illetően is (3.sz.tábl.).

Az utolsó készítmény a Galleko sorában, amelyet ebben a növényben alkalmaztak, a Galleko zmáčadlo (applikáció: 2019. 6. 12., 0,5 l/ha). Feladata segíteni a növényt a végső fázisban, és leküzdeni a kedvezőtlen időjárási feltételeket, de hatással van a termés minőségére is. Ez az applikáció is segített előnyt szerezni a kontrollal szemben, mégpedig a kalász átlagos hosszát, a kalászban lévő szemek számának átlagát, illetve az 1 kalászban lévő szem tömegének átlagát tekintve is.

galleko

A teljes Galleko metodika – emelt adaggal

A tavalyi szezonban az OSEVA PRO s.r.o. (Rožnov – Zubří) kísérleti állomáson is végeztek kísérleteket a teljes Galleko metodikával, mint az előző esetben, csak itt emelték az adagot. Ősszel a Galleko univerzál-t adagolták 0,6 l/ha adagban, tavasszal pedig 0,6 l/ha adagban, végül Galleko zmáčadlo-t adagolták 0,5 l/ha adagban. A különbség 700 kg többlet volt a Galleko javára.

A repce esetében sem voltak rosszabbak az eredmények. Ősszel a Galleko koreň-t alkalmaztuk 0,8 l/ha adagban, tavasszal a Galleko koreň és Galleko univerzál kombinációját 0,3 l/ha + 0,3 l/ha adagban végül a virágzás kezdetén a Galleko kvet a plod (0,6 l/ha) készítményt. Az eredmény 360 kg többlet volt a Galleko javára a kontrollal szemben. Gazdasági szempontból érdekes megnézni, hogyan csökkentik az ingadozó felvásárlási árakat az említett különbségek. Nagyon fontos a siker érdekében időben bevetni a készítményeket, a kísérleti eredményeknél ugyanis jól látható, milyen előnyökkel jár a Galleko alkalmazása már ősszel.

A tavaszi árpát az idén szintén nagyon megviselte az időjárás. Bizonyítják ezt a hozamok is, amelyek messze elmaradnak a gazdák elvárásaitól. Az őszi árpával vagy búzával szemben a tavaszinak sokkal rövidebb ideje van a tápanyagot felvenni. A Galleko metodika ez esetben 3 applikációból állt. Az első készítmény a sorban a Galleko špeciál, amely feladata a gyökérzet fejlődésének és a hajszálgyökerek kialakításának elősegítése, segíteni a kelést, energiát biztosítani a csírázásnak, serkenteni a növekedést. A vetőmaggal együtt kerül a földbe, így egy alapot képez, amelyből a növény az egész vegetáció folyamán táplálkozik.

A másik alkalmazott készítmény a Galleko univerzál amelynek az volt a feladta, hogy megtartsa, és elősegítse a minőségi gyökérrendszer képzését. Serkenti a növény növekedését, és segít leküzdeni a negatív hatásokat. Az utolsó alkalmazott készítmény a sorban a Galleko kvet a plod volt. A végső vegetációs fázisban hat. Segíti a tápanyagok áramlását a kalászba, erős stresszellenes hatású, és pozitívan befolyásolja a termés minőségét kedvezőtlen körülmények közt is.

Az említett metodikát három kísérleti állomáson is alkalmazták. Mindhárom esetben bizonyított, és gazdaságilag érdekes mutatókat hozott.

A vázolt eredmények alapján látható, hogy Csehország és Szlovákia területén a Galleko készítmények alkalmazása a különféle mezőgazdasági terményekben pozitív hatással van a hozamra. Ez a pozitív hatás a konkrét számokban is megmutatkozik, és gazdaságilag effektívvé teszi a termelést.

További információ érdekében keressen a 0911 44 44 78-as mobilszámon, e-mailen: info@galleko.com, vagy keresse fel internetes oldalunkat: www.galleko.com.

Martin Šotík, Galleko

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Úgy döntöttem, Érsek lesz a listavezető

Újabb női holttestet találtak Pozsonyban, de a rendőrség szerint nincs sorozatgyilkos a városban

Dzsudzsákról, Hamšíkról, Hapalról és Bénesről

Kocsmafilozófia haladóknak

Vegyük komolyan a szűrést!

A Szkripal-ügyhöz lehet köze a Jaroslav Naď ellen indított eljárásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!