Agro

A fiziológiai beavatkozások jelentősége a búzában

Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, milyen beavatkozásokra van szükség a búzápan április elején, hogy a termelés nyereséges legyen. Mindeközben a profittermelés motorja a hozam és a hozzá tartozó ésszerű intenzitás lesz.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2022. április 12. 12:55

energen

Az aktuális prioritás a búzában, hogy támogassuk a növény növekedését. Mindeközben más bánásmódban kell részesíteni az erős, és a gyenge növényzetet. A gyenge és közepesen erős, valamint a fagykárokkal sújtott területen javasoljuk a 0,5 l/ha ENERGEN FULHUM PLUS adagolását, 0,7 l/ha CCC (feltétele fehér funkcionális gyökér), majd 3-5 kg/ha extra gyökértápot foszfordominanciával. Nagyon könnyű talajon lévő állományokhoz a hengerelés után mangánt adagolunk. A korai vetéseket, amelyeket a fagy jobban károsít, és ahol a regeneráció energiát igényel, 5 kg/ha cukor hozzáadásával kezelhetjük a növényt. Ez segít felgyorsítani a növekedést. Jelentősen javítjuk az eredményt, ha a Fulhum adagolását két részre osztjuk, és együtt a tápanyagutánpótlással megismételjük az adagolását.

Jól elágazódott, de erősen kiegyensúlyozatlan állományok esetében ugyanaz az ajánlás, kivéve, hogy a fenti alkalmazások közül csak egyet és 0,3 l/ha ENERGEN FULHUM-ot használunk.

E1

 

A búza növekedésének befolyásolása az Energen Apikál segítségével

A sűrű búzaállományokat trinexapacetillal rövidítjük, aminek köszönhetően a növény eldobja a leggyengébb hajtásokat. A ritka búzát CCC—vel rövidítjük, ami támogatja a gyengébb hajtásokat és sűríti az állományt. Az optimálisan erős hajtásszámmal rendelkező búza esetében választhatunk például 0,2 l/ha trinexapacetilt és 0,5-0,8 l/ha CCC-t. A tiszta prohexadion kalcium olyan anyag, amely nem befolyásolja az állomány sűrűségét. Használatakor nem kell a kalász hosszát néznünk és az állomány sűrűségét sem befolyásolja. Az összes többi "rövidítőnél" a fő szárban lévő kalász hossza legfeljebb 1 cm lehet. Ez nem vonatkozik a 175 kg N/ha feletti tápértékre.

Értelemszerűen minden egyes kurtításhoz érdemes 0,1 liter/ha ENERGEN APIKÁL-t adni, ami ebben az adagban nem befolyásolja az állomány sűrűségét, viszont visszajuttatja a kalászokba az asszimilátumok jelentős részét, amit a rövidítéssel elveszünk. A sűrűbb búzát az APICAL adagjának 0,3-0,5 l/ha-ra történő növelésével ritkíthatjuk. Javasoljuk, hogy minden rövidítéshez 0,5 l/ha bórt adjunk, amely erősíti a szöveteket.

Az őszi árpánál, különösen a hatsoros árpánál több éve kiváló eredményeket érünk el 0,3-0,5 l/ha APICAL és 0,5 l/ha Modus kombinációval.

E2

Hogyan kell megfelelően használni az auxin hatású ENERGEN-t a gabonafélékben?

Az auxinok nagyobb dózisban, mint például az APICAL 0,5 l/ha adagolásában, aminek auxin hatása is van, erős aszályos időszak esetén ritkítják a termést. Ha nem sűrű az állomány és száraz a terület, akkor a nagyobb dózisú APICAL alkalmazásával célszerű várni, vagy fokozatosan adagolni és ellenőrizni az eredményt. Az állományok ritkítására szolgáló APIKÁL-al történő kezelés alkalmazási időszaka a BBCH 30 fázisban kezdődik és a kalászolás közepén ér véget. Száraz területeken azt javasoljuk, hogy várja meg, amíg a természet megritkítja a növényzetet, és csak ezután avatkozzon be. Ez egy biztonsági játék. Ráadásul az auxinoknál a növényt rövidítő antigiberellinekkel ellentétben a kalászolás első felében nem a kalász hossza a meghatározó. Az APICAL-lal a sűrű állományokban csökkentjük a kalászban lévő szemek redukcióját, növeljük az EMT-t és a nitrogén-anyagok tartalmát. Ráadásul az APIKÁL a FULHUM-mal azonos humintartalmú, ezért a gyökerekkel is ugyanolyan jól dolgozik, ami idén tavasszal meghatározó lesz.

Már 2010 óta végzünk kísérleteket búzafajtákon PS Lukavecen az ENERGEN APIKÁL és az ENERGEN AKTIVÁTOR PLUS auxin termékek alkalmazásával. Az APICAL-t az első rövidítési időszakban, az ACTIVATOR-t az utolsó gombaölő szerrel együtt alkalmazzuk. Az eredmény a következő: a jól megalapozott és erős állományok mindig nagyon jól reagálnak. A reakció nagyon jó még hidegebb tavasszal, bőséges csapadék esetén is. A száraz területeken az állományok reakciója hozzávetőleg 1/3-al, vagy 1/2-el kisebb. Mindig jól reagálnak a javító és kalászos fajták. A magas állománysűrűséggel termő fajták 1/3-ával gyengébb reakciót mutatnak. A magasabb intenzitású tápanyagutánpótlás minden évben nagyon jó eredményeket hozott, ezzel szemben a nagyon alacsony tápanyagutánpótlás a száraz területeken csak a kalászos fajtáknál és a javító fajtáknál növelte a termést produktív kalásszal. Az átlagos elért eredmények az átlagos termésnövekedéstől az 1 tonnánkénti 0,4 t/ha hozamnövedésig terjedtek fajtatól, időjárástól és az állomány erősségtől függően. A legjobb években a kalászos fajták 3 grammal növelték a HTZ-t.

Megéri odafigyelni a repcére

A repcének, mint árucikknek idén magas az ára, és tényleg megéri, ha különös figyelmet fordítunk rá. A repceállományokat 15 cm-es növénymagasságtól egészen virágzásig javasoljuk az ENERGEN STIMUL PLUS termékkel támogatni. Ez ugyanannyi humuszanyagot tartalmaz, mint a FULHUM. Ezért kiválóan dolgozik a gyökerekkel. És mivel az anyaggal való munkára van felépítve, a legerősebb hatása a nitrogén nitrát formájának felvételében és gyors beépülésében nyilvánul meg. A nitrátkedvelő repce kiválóan hasznosítja ezt. 3D-t is tartalmaz, ezért a repcetermést, de a mákot is megvédheti a virágzás végéig az esetleges aszálytól. A STIMUL korai fejlődési szakaszban történő alkalmazása a gyökérképződés támogatása miatt előnyös. Nagy hatást fejt ki a salátaboglárka elleni védekezésben is. A ritka állományokba a vegetáció elején nagyon ajánlatos az ACTIVATOR használata.

A repce stimulációjára a növényzet 15 cm magasságától a virágzás kezdetéig ajánljuk a következő alkalmazást. Az ENERGEN STIMUL PLUS-t minden állományban 0,5 liter/ha mennyiségben ajánljuk. Kombinációban mindig érdemes 1,5 kg/ha foszfort vagy túlsúlyban foszfort, legfeljebb 5% karbamidot és nagyobb dózisú bórt tartalmazó műtrágyát használni. A sérült állományokban célszerű 5 kg/ha cukrot vagy melaszt használni.

E3

 

Tavaszi árpa és tavaszi búza – a növény fiziológiai fejlődésének lehetőségei

A tavaszi árpa olyan növény, amely fejlődésének több gyenge pontja is lehet, amire érdemes odafigyelnünk. Ha a tavaszi árpaállomány mellékhajtásainak kialakulásakor rosszak a viszonyok, akkor nem csak a nitrogéntrágyázással célszerű a növekedést befolyásolni, hanem a fiziológiai beavatkozások lehetőségeit is ki kell használni. Főleg célzottan, a gyökéren kívüli táplálással kombinálva. Ha az alábbi ajánlások eltúlzottnak tűnnek, akkor figyelembe kell venni, hogy minden esetben megadjuk az egyedi alkalmazás feltételeit, mikor megfelelőek azok, és mikor térülnek meg magasan. Ezenkívül a mellékhajtások képződése az árpa azon fejlődési szakasza, amikor az általános termésszint kialakul. Az eredmény és a gazdaságosság meglepheti Önt.

A leggyengébb állományokban továbbra is használhatjuk az ENERGEN FULHUM PLUS-t 0,5 l/ha mennyiségben a begyökeresedés kezdetétől a második térdfázisig. A FULHUM támogatja a masszív gyökérnövekedést, nagy mennyiségű hajszálgyökerek kialakulását, és akár 4-szeresére növeli a nitrogén nitrát formájának felvételét és bedolgozását. Mindez hatással van a mellékhajtások létrehozására és a magas hozam kialakításának lehetőségére. A 0,5 l/ha levéltrágya mangánnal történő egyidejű kijuttatása erős szinergikus hatást fejt ki, ami támogatja a mellékhajtások kialakulását. Ha a hőmérséklet hosszabb ideig alacsony, akkor a nitrogénfelvétel és a feldolgozás korlátozott. Ezt a kedvezőtlen hatást 0,3-0,5 l/ha mennyiségben réztartalmú műtrágya kijuttatásával lehet korlátozni.

A foszforhiány először a szárazságban jelentkezik. Ezért ilyen időjárási körülmények közt előnyös 1,5 kg P2O5 kijuttatása. (A növényeknek általában ugyanaz a problémája, ha a hőmérséklet 10 °Celsius alá esik). A leggyengébb állományokba, illetve magas víztartalmú talajba, vagy a károsodott állományokba 3-5 kg cukrot vagy melaszt adunk. A karbamid lombtrágyakénti kijuttatása, amely nemcsak az állományokat táplálja, hanem csökkenti a növény föld feletti részének csúcs-dominanciáját, fokozza a mellékhajtások képződését.

A legerősebb hatást akkor érjük el, ha a FULHUM adagját két részre osztjuk 7-10 nap elteltével alkalmazzuk újra, hozzáadjuk a fent említett gyökéren kívüli tápanyagot, és mindegyikben meghagyjuk az egy teljes adag 10%-os karbamidot. A mellékhajtások kialakításának fázisban a karbamid levéltrágyakénti alkalmazása nem növeli a szem nitrogén tartalmát.

Ing. Kamil Kraus, Ing. Petr Král, Ing. Jaroslav Mach – az Energen termékek fejlesztése

E4

 

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.