A teszt fényt deríthet a C típusú májgyulladásra

hepatitis C

Az orvosok feltételezik, hogy Szlovákiában körülbelül 33 ezer ember szenved C típusú májgyulladásban (hepatitisz C). Szomorú, hogy tíz közül mindössze egy tud róla és kezelteti magát. Ennek talán az is az oka, hogy a nagy részt azok alkotják, akik kábítószerfogyasztáskor közös tűt használtak vagy használnak.

A jelenlegi, interferon nélküli tablettás kezeléssel a betegek csaknem 100 százalékát meg lehetne gyógyítani, és meg lehet akadályozni ennek az életveszélyes betegségnek a terjedését. Elég hozzá annyi, hogy az ember orvoshoz megy és kéri a tesztet.

A hepatitisz C, amit helytelenül C típusú sárgaságnak is neveznek, az 1989-ben felfedezett HCV vírus okozta betegség. 1992 óta létezik a vírus kimutatására szolgáló teszt. Azt tudjuk róla, hogy fertőzött vérrel terjed. Míg a múltban azok voltak veszélyben, akik fertőzött vért kaptak, vagy nem steril eszközökkel kerültek kapcsolatba (műtéti és tetoválóeszközök), manapság azokat a drogfogyasztókat fenyegeti a legnagyobb veszély, akik intravénás drogfogyasztáskor közös tűt használnak. Ahhoz, hogy a vírus bekerüljön a vérbe, elég egyszer használni a fertőzött tűt.

Érdekes

János megmenekült

János még a középiskolában kipróbálta a kábítószert. Nem tudott beilleszkedni a közösségbe. Először alkoholt, aztán könnyű drogot, később pervitint vásárolt. „Ezt heroinnal kevertem, de ecstasyt, marihuánát, kokaint és sok minden mást is szedtem. Soha nem mondtam nemet” – meséli történetét a ma 39 éves János.

Csaknem 18 év után sikerült leszoknia. Az segített neki, hogy börtönbe került. A bíróság fogház helyett kezelést ajánlott neki. Amikor néhány hónap múlva jogosítvány nélküli vezetésért elítélték, lelkileg összeomlott. „Elkeseredtem, s kábítószerhez nyúltam. Ismerősömtől vásároltam és az ő fecskendőjét használtam.” Ekkor fertőzte meg a C vírus. Már akkor beteg volt, amikor börtönbe vonult, de még nem tudott róla. Egy év múlva, amikor kijött, azt ajánlották neki, hogy mint absztinens drogfogyasztó végeztesse el a hepatitisz C tesztet. Amint elmondta, a kivizsgálás gyors, egyszerű és fájdalommentes volt. „Az emberek gyakran azért ódzkodnak tőle, mert félnek a fájdalomtól. De ma már ezt nem így csinálják” – vázolta tapasztalatait János.

Ugyanilyen gyors és fájdalommentes volt a kezelés is. Két hónapig szedte a gyógyszert, és már gyógyult. „Nagyon örülök, hogy így sült el a dolog. Ezért is járok különféle akciókra, és igyekszem segíteni azoknak, akik még mindig drogoznak. Ismételgetem nekik, hogy mindenkinek el kellene végeztetnie a tesztet, hogy megakadályozza a betegség terjedését, és sok problémától szabaduljon meg” – fejezte be János.

Míg az A és B típusú májgyulladás ellen van vakcina, a C típusú ellen nincs. Csak úgy lehet elkerülni, hogy az ember nem viselkedik kockázatosan. Van úgy, hogy évekig nincs semmilyen tünete a betegségnek, ezért nevezik csendes gyilkosnak. Tudni kell, hogy a HCV vírus megtámadja a májsejteket, majd elszaporodik. Ha a beteg nem kap idejében kezelést, májzsugorodás vagy májrák alakulhat ki.

A diagnózis felállítása vérteszt alapján történik, az orvos a HCV ellenanyagok jelenlétét vizsgálja, és azt is meghatározza, hogy mennyi vírus van a beteg szervezetében. Ha beigazolódik a fertőzés, egy újabb vizsgálattal a máj károsodásának mértékét határozza meg. Erre ultrahanghoz hasonló készüléket használ, ami hanghullámok segítségével méri fel a máj keménységét. Teljesen fájdalmatlan kivizsgálásról van szó. Az úgynevezett májbiopsziát vagy szövetmintát a diagnosztikában ma már csaknem egyáltalán nem alkalmazzák.

A múltban a C típusú hepatitiszt injekció formájában beadott interferonnal gyógyították, ma pedig már modern gyógyszerekkel, az azonnal ható, tabletta formájú vírusellenes készítményekkel. A fertőzés fennállása és a vírus típusa szerint a kezelés 2-4 hónapig tart. Alig van mellékhatása, és csaknem teljes mértékben sikeres.

Az úgynevezett májbiopsziát vagy szövetmintát a diagnosztikában ma már csaknem egyáltalán nem alkalmazzák.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?