Régió

A teljes életciklust vizsgálva az elektromos autó sem feltétlenül zöldebb a hagyományosnál

Pat | „Euró milliárdokat pazarolunk el egy-egy álom mentén a környezetvédelemben pusztán azért, mert lokális rendszereket nézünk, beleszeretünk helyi megoldásokba, és nem vizsgáljuk, hogy azok a nagy, globális rendszerekkel kölcsönhatásban mit is okozhatnak” – hangzott el az Új Szó – Trend konferencián.
Nyerges Csaba

2020. február 18. 16:00

Frissítve
Hanula Barna
- Emil Vasko/Plus 7 dni

„Jó a kezdet, és legyen folytatás!” Így összegezték a hallottakat, tapasztalataikat a résztvevők az Új Szó napilap és a Trend magazin Dél-Szlovákia jövőjéről rendezett első konferenciája után a Patince Wellness Hotelben. Az Új Szóban több részes sorozatban számolunk be a legfontosabb megállapításokról.

A környezetvédelmi panelt egy különleges, forradalmian új megközelítésű előadás vezette fel a konferencián azzal kapcsolatban, hogy a termékek teljes életciklusát vizsgálva valójában milyen mértékű széndioxid-kibocsátással járnak a zöldnek hitt megoldások, például az elektromos autók. Dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja trendfordító megközelítésre világított rá.

„Egy eurónyi GDP megtermeléséhez átlagban ötszáz gramm széndioxid-kibocsátás társul.

Európában rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy környezettudatosan élünk, és nálunk ez az érték kétszáz gramm, miközben Kínában több mint egy kilónyi. Arról már megfeledkezünk, hogy a környezetszennyező német kohókat leszerelték, átvitték Kínába, és most onnan vesszük, szállítjuk haza a fél világon át a vasat. Vagyis a globális problémákat butaság lokálisan elemezni. A globális látásmód hiánya hibás döntésekhez vezethet helyben” – mondta bevezetőjében a motorfejlesztés világelitjében több évtizedes tapasztalatot és elismerést szerzett szakember.

Hanula Barna

Ugyanilyen hibás szemlélet Hanula Barna szerint, ha az autóiparban csak a kilométerenkénti széndioxid kibocsátást akarjuk szabályozni. Mert igaz ugyan, hogy az elektromos autó lokális kibocsátása nulla. Ugyanakkor, ha a termékek teljes életciklusát nézzük, ezeket a járműveket le is kell gyártani, az energiát meg kell termelni és eljuttatni az akkumulátoraikba. Késhegyre menő hitvitáink vannak arról, hogyan tároljuk az energiát a járművekben, miközben a teljes életciklussal járó széndioxid kibocsátást tekintve végül alig van különbség a hajtásmódok között. Ha elektromos autóval akarunk megtakarítani egy tonna széndioxid-kibocsátást, az bizony 5-10 ezer euróba is kerület. Miközben más módszerekkel akár 5-25 ezer eurós ráfordítással is megtakarítható lehet egy tonna széndioxid kibocsátás.

„A világ összes felhasznált energiájából a fosszilis eredetű 1990-ig látványosan csökkent, pedig addig nem is igazán figyeltünk a széndioxid-emisszióra. Azóta hihetetlen erőket koncentrálunk a regeneratív energiatermelésre (pl. napelemek, szélkerekek, a szerk. megjegyzése), mégsem tudtuk tovább csökkenteni a fosszilis energiahordozók arányát.

Vagyis amit eddig tettünk, nem működik” – hangsúlyozta Hanula Barna.

A világ iparáganként input-output adatbázisából a széndioxid kibocsátással kapcsolatban az látszik, hogy az ember által okozott karbonlábnyom közel negyven százaléka az áramtermelésből származik, és nem csökkent az utóbbi időben. Németországban például már több a regeneratív áramtermelő kapacitás, mint az ország maximális fogyasztása. Körülbelül nyolcvan gigawatt teljesítményre van szükségük, miközben már több mint száz gigawattnyi napelem és szélerőmű áll a rendelkezésükre. Az összes széndioxid-egyenértékű üvegházhatású gázkibocsátásuk mégsem csökkent az utóbbi tíz évben. Ezzel szemben a napelemes és szélkerekes áramtermelés állami támogatása ötmilliárd euróról harminc milliárdra futott fel.

Hanula Barna

Miért alakult ez így? Alapvetően azért, mert a szél- és napenergia is véletlenszerűen áll rendelkezésre. A német szélerőművek kihasználtsága például tizennyolc százalék, a napelemeké tizenegy. Ez azt jelenti, hogy az egyikből ötször, a másikból kilencszer többet kellene építeni, mint amennyi az ország energiafelhasználása. De még az sem lenne elég, mert áramot nem tudunk gazdaságosan tárolni, és akármennyi napelem és szélkerék van is az országban, továbbra is szükséges a 80 gigawattnyi hagyományos erőműkapacitás fenntartása. Ezekhez viszont személyzet kell, és bármelyik pillanatban tudni kell indítani őket, ha eláll a szél. A hatásfokuk viszont lényegesen romlik, ha hol leszabályozzák, hol növelik a teljesítményüket. 

 „Még megdöbbentőbb adatot kapunk, ha megnézzük, hogy az európai széndioxid kötvény piaci ára 25 euró.

Ezt alapul véve, az előbb említett harmincmilliárdos német dotációból 1,2 gigatonna(!) széndioxid kibocsátást lehetne megtakarítani. Többet, mint Németország teljes emissziója. Tehát ezt a pénzt a jelenleginél rosszabbul nem is tudnánk elkölteni” – mutatott rá Hanula Barna.

Az egyetemi oktató szerint euró milliárdokat pazarolunk el egy álom mentén a környezetvédelemben pusztán azért, mert egy-egy lokális rendszert nézünk, beleszeretünk helyi megoldásokba, és nem vizsgáljuk, hogy azok a nagy, globális rendszerekkel kölcsönhatásban mit is okozhatnak.

Bármilyen megdöbbentően hangzik, nagyságrendekkel jobb hatásfokkal lehetne csökkenteni a széndioxid kibocsátást például akkor, ha a világ elavult szénerőműveit korszerűsítenénk.

Az úgynevezett Pareto-elv szerint, ha van egy projektünk, a büdzsé húsz százalékából behozhatjuk az eredmény nyolcvan százalékát. A környezetvédelmet tekintve pont fordítva ülünk a lovon. A büdzsé nyolcvan százalékából hozzuk be az eredmény húsz százalékát. Vagyis azon a végén kezdtük el a széndioxid spórolást, ami nem működik. Erre az egyik példa pontosan az elektromos autó. Tételezzük fel, hogy van szabadon felhasználható 500 eurónk széndioxid csökkentésre. Ha ezt elektromos autóval tesszük, elérhetünk 100-200 kilónyit. Ha a hagyományos autókon javítunk, akkor egy tonnát. Ha az iparban használjuk fel, akkor húsz tonnát, és ha az elavult szénerőműveket újítjuk fel, akár száz tonnát is. Vagyis a döntés a kezünkben van, hogy mire is használjuk forrásainkat, hívta fel a figyelmet klímaváltozással terhelt korunk sorsdöntő kérdésére Hanula Barna az Új Szó konferenciáján.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

Országos tesztelésre készül a kormány, de a részletek továbbra is homályosak

időjárás tél

Ha délelőtt nem havazik, délután már nem valószínű, hogy fog

Általános Egészségbiztosító

Mennyivel több járulékot kell elvezetni a biztosítókba?

jégcsap

Akár mínusz 25 fok is lehet szombatról vasárnapra virradó éjszaka

Marián Jaroš minden reggel megmártózik a patakban

Egy szál fürdőnadrágban a fagyos vízben

Mount Everest

Először mászták meg télen a világ második legmagasabb hegyét, a K2-t

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.