Fejlesztési koncepció nélkül nincs hatékony agrárium

Pat | „Az uniós tagországok közül az igazi fejlődés ott tapasztalható, ahol hatékony hazai támogatási csomagokat raktak össze a gazdáknak. Ez az elmúlt évtizedekben itthon nem látszott, és ugyanígy a következő tíz-húsz évre sem látszik” – hangzott él az Új Szó konferenciáján.
Nyerges Csaba

2020. március 6. 13:51

ujsztrend

„Jó a kezdet, és legyen folytatás!” Így összegezték a hallottakat, tapasztalataikat a résztvevők az Új Szó napilap és a Trend magazin Dél-Szlovákia jövőjéről rendezett első konferenciája után a Patince Wellness Hotelben. Az Új Szóban több részes sorozatban számolunk be a legfontosabb megállapításokról.

Különleges panelt adott az agrárszektor a konferencián, hiszen a beszélgetés egyik résztvevője, Bindics Zsolt volt egyben a moderátor is. A GreenCoop elnöke mellett a szakminisztérium, az agrárkamara és a vállalkozói szféra egyaránt képviseltette magát a pódiumon. Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Világi Réka, a Kukkonia projektvezetője és Csicsai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára osztotta meg nézeteit az agrárágazat jelenéről, jövővőjéről a résztvevőkkel.

Bindics Zsolt

Bindics Zsolt, a GreenCoop elnöke bevezetőjében rámutatott: uniós csatlakozásunk után a politika nehéz helyzetbe hozta a szlovák gazdákat azáltal, hogy csupán tizenhat százalékát kapták meg az átlagtámogatásoknak.

„Az elmúlt tizenöt év alatt ez az arány felkúszott ugyan nyolcvannyolc százalékra, de ha megnézzük, hogy összességében mennyivel jutott kevesebb, mint az európai gazdálkodóknak, döbbenetesen nagy számot, kétmilliárd eurót kapunk” – mondta a GreenCoop elnöke, hozzátéve, hogy a hazai gyakorlatban sem jobb a helyzet.

Nemzeti forrásól ugyanis újabb egymilliárd euróval kevesebb érkezett a gazdákhoz, mint az uniós átlag. Vagyis összességében jelenleg már hárommilliárd euró hiányzik az ágazatból.

„Amikor Szlovákia belépett az unióba, az akkori megegyezéshez tartania kellett magát az országnak. Ez a konvergenciós séma nagyon nehezen változtatható. Az uniós támogatást tekintve azóta legalább már a térképre kerültünk, de a nemzeti dotáció szempontjából valóban mérföldekre vagyunk Európától mind a mai napig” – tette hozzá Csicsai Gábor.

csicsai gabor

Az államtitkár szerint igazi fejlődés ott tapasztalható, ahol releváns hazai támogatási csomagokat raktak össze a gazdáknak. Ahol van fejlesztési koncepció a növénytermesztésen át az állattenyésztésig, a kistermelőktől a nagygazdaságokig, ott lehet jövőképet adni az ágazatnak. Ez az elmúlt évtizedekben itthon nem látszott, és ugyanígy az következő tíz-húsz évre sem látszik. A csatát elsősorban nem is az árakkal kell megnyerni, hanem technológiában, versenyképességben, a termelés minőségében.

 

reka

Világi Réka, a Kukkonia projektvezetője szerint a bevezetőben elhangzott számok is azt tükrözik, hogy az agrárium haldokló iparág lett, és ki kell mondani, hogy a mezőgazdaság az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult Szlovákiában.

„Amióta csatlakoztunk az unióhoz, átfogó agrárkoncepció nélkül sodródik az ország, és a hatékonyság, az önellátás terén is nagy adóssága van az ágazatnak. Azért óriási hiba ez, mert Dél-Szlovákia historikusan erős mezőgazdasági régió.

A lakosság megélhetéséhez mindig is nagymértékben hozzájárult az ágazat, de ez az utóbbi időben veszni látszik, miközben a hanyatlással együtt a felhalmozódott évszázados tudás is pótolhatatlanul elkophat. Fel kell ébrednünk ebből a rossz álomból, hogy a régiófejlesztést folytatni tudjuk. Dél-Szlovákia jövője meggyőződésem szerint továbbra is a mezőgazdaságban van, ezen a téren lehet kitörési lehetőségünk” – mondta Világi Réka.

Az agrárkamara elnöke, Patasi Ilona szikár adatokat sorolt. Ezek szerint a szlovák mezőgazdaság bevételének zöme a növénytermesztésből ered. A megtermelt alapanyagot kivisszük az országból, és behozzuk a feldolgozott termékeket.  Mindeközben az állattenyésztési felvásárlási árak sem vonzóak. A helyi adottságokat nem használjuk ki kellő mértékben, és hiányzik az ezt támogató gazdaságpolitikai környezet.

Szlovákiában sokkal nagyobb arányban kellene támogatni a feldolgozóipart, modernizálni a technológiát. Fontos lenne, hogy minél magasabb feldolgozottsági szintre jussanak itthon a termények, mint ahogy az is, hogy fejlesszük a helyi piacokat.

Ehhez az önkormányzatok és a helyi gazdálkodók hatékonyabb együttműködésére is szükség lenne. Ugyanígy helyzetbe kellene hozni a helyi termelőket abban, hogy az oktatási és szociális intézményeket helyi termékekkel elláthassák.

Az uniós támogatási rendszer azt eredményezte, hogy itthon ma már a gazdaságok négy százaléka termeli a termények hetvenöt százalékát, és a gazdálkodók húsz százaléka gazdálkodik a termőterületek kilencvennégy százalékán. Mindaz, ami hozzáadott értéket képvisel, kiszorul az országból. Hétéves időszakokban finanszírozza az unió a mezőgazdaságot, viszont ha a jövőben a támogatási irány áttolódik a nagygazdaságoktól a kicsik felé, azt eredményezheti, hogy még a nagyüzemek sem fognak jól működni, vezette le a folyamatokat Bindics Zsolt, feltéve a kérdést, hogy mi várhat ránk a következő, hétéves uniós ciklusban?

„Fontos lenne, hogy érvényt szerezzünk a hazai prioritásoknak, ugyanakkor tudni kell, a szlovák mezőgazdaság képviselete Brüsszelben nagyon gyenge.

Ha nem állítunk fel villámgyorsan olyan lobbicsapatot, ami érdemben tud átültetni dolgokat a szlovák érdekekből, akkor megint csak a kocsi végén maradunk. Ezen kívül a következő időszakban a mezőgazdaságon keresztül is vissza kell vinni a munkalehetőségeket a régiókba, a vidékre. Hiszen minden egyes itt képződött munkahely másik három munkahelyet teremt az egyéb ágazatokban” – hangsúlyozta Csicsai Gábor.

patasi

Patasi Ilona szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy Szlovákiában 330 ezer hektár vízvédelmi terület van, ezen belül Csallóközben 80 ezer hektár az óriási értéket jelentő ivóvízbázisunk fölött. Az itt élő gazdálkodóknak olyan feltételeket kell biztosítani, ami kompenzálja a kötöttségeiket. Meg kell téríteni azt a terméskiesést, ami például a vegyszer- és műtrágyafelhasználás korlátozása miatt keletkezik. Ennek pedig a stratégiai célok között is szerepelnie kell. A vízvédelmi területeken sürgősen plusz támogatást kell kapniuk a gazdáknak.

Világi Réka hozzáfűzte, hogy a termelés koncentrálódása nem Szlovákia-specifikus, hanem egyféle trend lett világszerte. A nagyok ugyanis hatékonyabban tudnak működni. Nem azon kellene tehát vitázni, hogy a kicsi, vagy a nagyüzem a kívánatosabb, hanem azon, hogyan lehet versenyképesebben működni. Ehhez erősíteni kellene a szakképzést, csökkenteni a bürokráciát, a támogatásokat pedig olyan indikátorokhoz kötni, mint a hatékonyság.

„Picit félek attól, hogy gettósítjuk közben Szlovákiát. Ha nincs értelme gazdálkodni, egyféle rezervátummá válhatunk, és a fiatalok végképp elhagyják a vidéket” – vetette fel Bindics Zsolt.   

„A földvásárlást célzottan akartuk szabályozni az elmúlt időszakban. Azonban az alkotmánybíróság visszadobta a törvényt, ami lehetővé tette volna, hogy elsősorban a hazai gazdálkodók, kistermelők kezébe jusson a föld. Azóta boldog-boldogtalan vehetett földet. Ezért a következő kormány egyik fontos feladata lesz, hogy ezt kérdést rendezze” – tette hozzá Csicsai Gábor. Az államtitkár szerint az ország egyik legnagyobb hibája továbbra is az, hogy nincs koncepciója a mezőgazdaságra. Ha van támogatás, elvárások is kapcsolódhatnak hozzá. Olyan konkrét fejlesztési koncepciót kell kidolgozni, amiben a kicsi-, a közepes és a nagygazdaság is megtalálhatja a helyét, szerepét Dél-Szlovákia mezőgazdaságában.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az MKP saját embereit ültetné a megüresedő székekre ⋌(Somogyi Tibor felvétele)

Matovič nyit az MKP felé? Megkezdődött a harc a járási hivatalok elnöki posztjaiért

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nyitra megye: hétfőtől az autóbuszok ismét az iskolai tanítási idő szerint közlekednek

Nagymegyer

Nagymegyer 27 ezer euróért rendelt szájvédő maszkokat

Marek Krajčí

Krajčí megjutalmazná azokat az orvosokat, akik dolgoztak a járvány idején

Igor Matovič

Matovič és Babiš jövő hét szerdán találkozik Prágában

Andrej Plenković

Horvátország teljesen megnyitja határait több uniós ország előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.