XXIII. Nemzetközti Magyar Fotószalon – díjátadás a párkányi tárlaton

a
Párkány |

Huszonharmadik évfolyam,184 alkotótól 1800 beérkező fénykép az egész világból, 320 kiállított kép, Szlovákiából 13 szerző 27 fényképe, Párkányban pedig egy 45 darabos válogatás. A szlovákiai magyar fotósok ismét remekül szerepeltek a nemzetközi szalonon.

Ha január, akkor a Magyar Fotóművészek Világszövetségének vándorkiállítása a Barta Gyula Galériában. A január 10-én nyitott tárlaton szlovákiai magyar fotósokat is díjaztak, a közönség pedig egy 45 darabos összeállításban gyönyörködhet a nemzetközi szalon anyagából. A 23. évadot öt tematikus kategóriában hirdették meg – közölte a megnyitón Nagy Tivadar, a szakmai világszövetség alelnöke. A hagyományos, színes, monokróm kategória mellett a magyar himnusz keletkezésének kétszázadik évfordulója önálló kategóriaként szerepelt, a harmadik kategóriába pedig magyar szólások és közmondások alapján lehetett képeket küldeni. A természetfotók is külön kategóriában versenyeztek, az archaikus eljárással készített fotográfiák meghatározott témája idén Madách Imre: Az ember tragédiája c. művének kétszázadik évfordulója volt. Idén először nyitottak kategóriát a fiataloknak is, mégpedig három korcsoportban.

Nemzetközi mezőny, kiváló hazai alkotók

A nemzetközi szalon anyagát szakmai zsűri bírálta el Budapesten, Párkányba pedig egy 45 képből álló válogatás érkezett, köztük kiváló szlovákiai magyar alkotók díjazott fényképei. Katalógus idén sajnos nem készült, mert a kultúrára szánt támogásokat idén Magyarországon is durván visszanyesték. De a hazai fotográfusainkra joggal lehetünk büszkék, most is. A bősi Bátky Tamás a világszövetség aranyérmét kapta a Szabadon című fotójáért és oklevelet Az ördög bújt bele című képéért a szólások és közmondások kategóriájában. A perbetei Varga Tibor szintén aranyérmes lett az archaikus eljárással készült fotók kategóriájában, alkotásának címe: Mentsd meg az én lelkemet a fegyvertől. Az érsekújvári Toldi Zorán az idei nemzetközi évad egyik legeredményesebb fotóművésze. Az apa és lánya c. fényképéért ezüstéremmel díjazták, a Himnusz kategóriájában pedig bronzérmet kapott a zsűritől. Toldi Zorán egyúttal a legjobb alkotó díját is kiérdemelte az elfogadott képek és díjak pontszáma alapján. Három perbetei fiatal fotóst is meg kell említenünk a legjobbak közt. Erdélyi Eszter ezüstérmes lett a Vonalak című képével. Pinke Kornél a Káprázat c. fotográfiáért kapott oklevelet, Jakab András Gergely pedig Tibor – elnevezésű fényképéért kapott oklevelet az ifjúsági kategóriában. A Budapesten bemutatott szalonra rajtuk kívül Szlovákiából a következő alkotók képeit válogatták be a 320 műből álló kollekcióba: Halász Gizka – Csallóközaranyos. Prezmeczky Péter- Komárom, Holop Ferenc – Naszvad, Újhelyi Dóra – Perbete, Molnár Dominik – Perbete, Bálint Máté – Perbete, Jakab Ferenc – Perbete és Mészáros Lajos, lévai fotográfus alkotásait. Az észak- magyarországi régió fotográfusait is a szlovákiai magyar alkotók régiójába sorolják a versenyen. Közülük az egri Kállai László bronzérmet kapott a természetfotók kategóriájában, de a mezőnyben szerepelt a sajókeresztúri Bánóczi László, a miskolci Koós László, a salgótarjáni Agócs József, valamint a miskolci Tasnádi Tamás és Zombor Gyula is. A párkányi tárlaton külön köszöntötték a Budapestről érkezett Mészáros Ödönt, a világszövetség életműdíjas fotográfusát. A vándorkiállítás február 4-ig tekinthető meg Párkányban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?