Vélemény

Vissza a józan észhez – Romney-val

Barack Obama felelőtlen fiskális politikájának folytatása katasztrófába sodorhatja Amerikát, Mitt Romney megválasztása viszont esélyt jelentene az adófizetők pénzével való felelős(ebb) gazdálkodáshoz.
Gál Zsolt

2012. november 6. 10:26

Az amerikai elnökválasztás általában belpolitikai, azon belül is főleg a gazdaságot érintő kérdéseken dől el. Különösen így van ez most, amikor az USA épp kilábalóban van az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzügyi válságából. A gazdaság teljesítménye 2009 nyarától újra növekszik, és ez tavaly már egyre inkább megmutatkozott a foglalkoztatottság növekedésében is (bár az még mindig nem érte el a válság előtti csúcsot). Ezt látva helyesnek tűnhet Obama politikája, azt gondolhatnánk, Amerikának jó lesz, ha a jelenlegi elnök kap még egy esélyt.

A növekedés tény, mértékadó elemzők nem is vitatják, hogy az Egyesült Államok jobban (sokkal jobban) áll az EU átlagánál a válságból való kilábalást tekintve. Sokan kiegyeznének a 8 százalék körüli munkanélküliséggel, sőt számos országnak bármilyen növekedés jól jönne. A kérdés az, mekkora árat fizetnek az amerikaiak az egyelőre ingatag és gyenge fellendülésért.
 
Obamás a helyzet
Valójában a lassú kilábalásnak rettenetes ára van, mégpedig az államadósság békeidőben példátlan és fenntarthatatlan növekedése, ami katasztrófába sodorhatja Amerikát (s ezzel közvetve az egész világot is).
Obama elnöksége alatt az államháztartási hiány mind a négy (fiskális) évben jócskán meghaladta, ill. meghaladja az 1000 milliárd dolláros szintet, aminek következtében vészesen dagad a szövetségi államadósság. Már elérte a 13 ezer milliárd dollárt, de ha hozzászámoljuk az államok és helyi önkormányzatok adósságát is, akkor a teljes közszféra adóssága 16 ezer milliárd felett jár. Ez a horribilis, békeidőben példátlan összeg (ha „csak” a szövetségi kormányzat adósságát nézzük is) nagyobb, mint az USA éves nemzeti összterméke (GDP). Míg az Európai Unió tagországai (köztük Szlovákia) azért küzdenek, hogy a bűvös, a GDP 3 százalékának megfelelő szint alá vigyék az államháztartási hiányt, addig az amerikai deficit 2009 és 2011 között mindig a GDP 10%-a felett volt!
Az egyebek mellett a túlzott eladósodás miatt bekövetkező pénzügyi válságból az Obama-kormányzat úgy rántotta ki az amerikai gazdaságot, hogy az államadósság észbontó növelésébe kezdett. Ehhez járult még a központi bank (Fed) politikája, amely olcsó hitelekkel és a pénznyomdát beindítva friss zöldhasú bankókkal árasztotta el Amerikát. Mivel a közgazdaságban van egy alaptörvény, ti. hogy a fák nem nőnek az égig, ezért az eladósodás és pénzkínálat növelése sem folytatható a végtelenségig. Legalábbis az államcsőd és a vágtató infláció (sőt hiperinfláció) kockázata nélkül. Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy Obama és csapata képtelen a költségvetési kiadások visszafogására, és így az eladósodás megállítására. Ha az elnök hivatalban marad, a legjobb esetben is (ha mernek jelentős adóemelést végrehajtani) egy magasabb inflációval párosuló stagnálás vár a világ vezető gazdaságára, amely a felhalmozott és tovább dagadó adósságok terheit fogja nyögni.
 
Mit tehet Romney?
Az állami túlköltekezés érdemi visszafogására a Romney– Ryan páros megválasztása esetén van esély. Ők képesek a spórolásra, a fiskális alkoholizmus fájdalmas, komoly elvonási tünetekkel járó kezelésére. Visszatérés lenne ez a józan ész politikájához, amikor az állam csak addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér. A republikánus páros már bizonyított e téren, mindketten (Romney massachusettsi kormányzóként, Ryan a képviselőház költségvetési bizottságának elnökeként) következetesen fiskális konzervatívnak bizonyultak. A spórolás és megszorítás persze korántsem népszerű politika, nem biztos, hogy az adócsökkentések a remélt módon pörgetik fel a gazdasági növekedést. Vagyis a republikánusok esetében sem garantált a sikeres harc az adósság ellen, de náluk legalább megvan az esély az érdemi cselekvésre. Ezért Amerika (és tekintettel vezető szerepére a világ is) jobban járna, ha Mitt Romney nyerné az elnökválasztást.
Önnek ajánljuk
skoda

Škoda Kamiq 1.0 TSI 70 kW: a gyenge alapmotortól sem kell félni

koronavírus
Frissítve

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

nagysurány tűzeset

GALÉRIA: Óriási raktártűz és gomolygó füstfelhő Nagysurányban

Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Kobe Bryant

Így reagáltak a hírességek Kobe Bryant halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.