Vélemény

Vakon, de megszállottan

Egyre személyközpontúbb a politika: nem a pártoknak vannak emberei, hanem személyeknek pártja. Eszme, ideológia mellékes. Egyesek már saját magukról nevezik el a pártjukat. A politikai karaktergyilkosság mindennapos a személyeskedés harcmezején. És csak annyi derül ki ezekből a csatákból, hogy ki kinek a szoknyája mögé bújik.
Feledy Botond

2018. szeptember 21. 10:14

Magukról az érdemi politikai döntésekről alig esik szó, a migráción kívül lassan nincs más a politikában, közbeszédben, még felületesen sem. Oktatás, egészségügy? Vállalkozói közeg, adóterhek optimalizálása, önkormányzati hatáskörök?

Nemcsak Magyarországon és Szlovákiában zajlik ez, globális jelenségről van szó. Ha ránézünk a hírekre, személyes viták jönnek szembe. Ott az amerikai főbírójelölt, Brett Kavanaugh, akit először csak konzervatív nézetei miatt támadtak a demokraták – ez mondjuk nem meglepő –, de most már arról szól az ügy, hogy még diákként valóban zaklatott-e egy lányt, aki most előállt megvédeni magát. Ez alapján dől el, mit gondol Kavanaugh alkalmasságáról a szenátus.

Hans-Georg Maassen a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) főnöke – volt. Pár napja leváltották, miután félreérthető megjegyzést tett a neonácik chemnitzi erőszakos tüntetéséről. Igazából arról beszélt, hogy videófelvételeket gyakran hamisítanak manapság, és a hamis videók terjesztése is veszélyes – de nem erre figyeltek, hanem arra, hogy ezzel vajon szembefordult-e Angela Merkel kancellárral, kit akart megcáfolni, ki nyilatkozott hozzá hasonlóan (teljesen más megfontolásból). Nyilván a szélsőjobb szimpatizánsai is azt mondták, hogy nem fajult zavargásokig a chemnitzi tüntetés, mások szerint igen, de ezt nem néhány videó dönti el, hanem a rendvédelmi szervek. Legalábbis régen így lett volna, ma ebből egy hihetetlenül személyeskedő vita és koalíciós válság kerekedett. És persze Chemnitz helyett Maassen személyéről vitáznak.

 

2018. szeptember 20. 15:05

Orbán nem vonja vissza a Stop Sorost

Említhetjük Stormy Danielst, Donald Trump találkáját a pornószínésznővel, vagy az amerikai elnök környezetében a többi jómadarat, akik már fennakadtak a vizsgálóügyész, Robert Mueller hálóján. Mindegyikük megér egy misét, az amerikai sajtó nem is sajnálja tőlük a papírt, olyan részletekig megy el, hogy egyesek milyen szarvasbőr kabátot vettek a feltehetőleg orosz korrupciós pénzből. A pornósztár pedig már a legapróbb részleteket idézi fel a Trumppal töltött estéről. De arról nem beszélünk, hogy mennyi metán kerül Trump döntései miatt a légkörbe, és hogy ebbe minden komoly klímakutató szerint simán belepusztulhat az ökoszisztémánk már az évszázad végére.

Tájainkon sincs másképp, például a Sargentini-jelentés Orbánról szól és kész, a magyar kormány értelmezése szerint pedig ők „Sorossal” küzdenek, értelmes párbeszéd a felhozott pontok egyikéről-másikáról viszont véletlenül sincs.

Ahogy Szlovákiában Kaliňák személyéről beszélünk, de arról nem, hogy mekkora lehet az alvilág és a politikai elit átfedése, hogyan lehet Putyin motoros bandájától a vietnámi férfi kormánygépen való elrablásán át az olasz maffiával való közös uniós lopásig egy rendszert kiépíteni és fenntartani.

Ha nem jut idő, hely, figyelem a valódi problémáinkra, akkor azok egyszerűen nem lesznek megoldva. A klímaváltozás, az alvilági befolyásolás, a rendszerszintű korrupció, a külföldről jövő befolyásolási kísérletek és propaganda pedig már egyenesen egzisztenciális kihívások.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?