Vélemény

Üzenet Simicskának

Szombathy Pál

2017. december 10. 17:46

A hét legfontosabb nemzetközi híre Trump amerikai elnök döntése, amely tel-avivi nagykövetsége áthelyezésével egyoldalú lépésként elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, kiváltva az európai hatalmak ellenérzéseit is.
A Hamasz meghirdette a harmadik intifádát, kukában az oslói és a sarm es-sejki békemegállapodások. A palesztin államot vélhetően beáldozták egy többszereplős nagyhatalmi játszmában, amelynek célpontja Irán, a siíta hatalom közel-keleti befolyásának visszaszorítása. Ebben az – egyelőre csak – diplomáciai hadműveletben az Egyesült Államok és legfőbb szövetségese, Izrael Szaúd-Arábiával működik együtt. Az egyoldalú amerikai lépés tűzfészekké teheti az arab-iszlám világot és a Közel-Keletet. A palesztinok megalázása, Jeruzsálem zsidóknak juttatása kiszámíthatatlan következményekkel járhat, Trump rálépett a harci ösvényre, borítva a status quót. Nagy utat tett meg a német ősökkel bíró korábbi ingatlanvállalkozó, aki korábbi nézeteivel inkább New Yorkot nevezhette volna Izrael fővárosának, mára viszont a legkeményebb cionista politikával lépett szövetségre. A család ereje (veje jelentős szerepében Jared Kushner) nem lebecsülhető a politikában sem.
 
A hét legfontosabb magyarországi híre ne a brüsszeli sárdagasztás legyen, inkább az Állami Számvevőszék döntése, amely kétszer 331 millió forintra bünteti a Jobbikot, ezzel nagyban ellehetetlenítve a legnagyobb ellenzéki párt 2018-as indulását a választásokon, megfosztva a balra nyitó jobboldali riválist kampányforrásaitól. Az ÁSZ döntése még beláthatatlan hatású üzenet a Jobbikkal szimpatizáló, a Jobbikot plakáttámogató Simicska Lajosnak, hogy a módszerek nem lesznek finnyásak jövőre sem: a cseppfolyós törvényértelmezés bármely állami szervet képes a párt öklévé tenni – az ütés ereje pedig a tét nagyságától függ.
 
SZOMBATHY PÁL
publicista

 

Önnek ajánljuk