Vélemény

Újabb hosszú, forró nyár

Szlovákiában 2018 volt a legmelegebb esztendő a feljegyzések kezdete óta – jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.
Sidó H. Zoltán

2019. január 15. 09:30

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Zsigárdon (Vágsellyei járás) az éves átlaghőmérséklet egyenesen meghaladta a 13 fokot, amire még nem volt példa az utóbbi évszázadokban. Nincs min csodálkoznunk, Prágában, ahol 1775 óta mérik a hőmérséklet alakulását, tavaly szintén megdőlt a rekord, a szokványoshoz képest több mint 3 fokkal volt melegebb, ami döbbenetesen nagy ugrás. A tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon is. Mindez belesimul a globális folyamatokba, hiszen 2018 számít a negyedik legmelegebb évnek a rendszeres mérések kezdete óta – közölte az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata. 2018-nál a Földön csak a 2017-es, a 2016-os és a 2015-ös volt még melegebb a 19. század óta.

A Kárpát-medencében alig egy évszázad leforgása alatt 2 fokkal emelkedett az éves átlaghőmérséklet, és nagy valószínűséggel 2100-ig további 2 fokos ugrás várható. Igen, korábban is változott az éghajlatunk, azonban „a jelenlegi ütem tízszeresen haladja meg a korábbi, leggyorsabbnak számító éghajlatváltozást” – nyilatkozta Jozef Pecho klimatológus. Csak egyetlen példa: idén áprilisban a szokványoshoz viszonyítva 6, májusban pedig 5 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet, ami példátlan.

Hogy legyen mihez viszonyítanunk a hőfokokat, a 2 fokos különbség megfelel Komárom és Zsolna éves átlaghőmérséklete közti különbségnek, a 4 fok pedig már a Komárom és Poprád közötti differenciát jelenti.

Azaz eljön az idő, amikor a Tátra tövében ringó búzamezők és szőlőtőkék lesznek, Dél-Szlovákia pedig mediterrán tájjá változik – beleértve a hosszú, forró nyarakat (tavaly rekordot döntő, 130 nyári napunk volt), a megnyúlt aszályos időszakokat és az élővilág módosulását is.

Már túl vagyunk azon, hogy a felvázolt folyamatot csupán globális felmelegedésnek hívjuk. A tudósok felvetették, hivatalosan is zárjuk le azt a holocénnek (jelenkornak) nevezett földtörténeti kort, és nevezzük inkább antropocénnek, azaz az ember által formáltnak. Ez annak a beismerése volna, hogy mi vagyunk a bolygónk urai, vagyis minden, ami a Földünkkel történik, a mi felelősségünk. Ehhez képest eléggé felelőtlenül állunk a problémához, a legutóbbi klímacsúcson éppen a méretes légkörszennyezőnek számító Oroszország és az Egyesült Államok próbált kifarolni a szerződések szigorítása alól, ha pedig a környezetvédelmi adó beépítése miatt drágul az üzemanyag, akkor még a fejlett Franciaország is képes hetekre megbénulni a tüntetések miatt.

A globális felmelegedés olyannyira összetett probléma, hogy képtelenség dióhéjban felvázolni a tengeráramlatok változásával, a jégsapkák elolvadásával, a növény- és állatvilág változásával, a betegségek terjedésével járó folyamatokat. Ezért mindössze annyit tanácsolhatunk, még magasabb faktorú naptejet és alacsony fogyasztású klímagépet vásároljunk…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?