Tűzzel játszó Szövetség

szovetseg k

Jelentős sikert ért el első megmérettetésén a három elődpártból alakult Szövetség a tavalyi helyhatósági, valamint a megyei választáson. A legtöbben arra számítottunk, hogy ez a kiváló eredmény további politikai építkezésre sarkallja a párt vezetőit. A valóság azonban nem ennyire kedvező, mert legalább két akadály nehezíti az előremenetelést.

Nem sokkal a fentebb említett voksolásokat követően egyesek kilátásba helyezték a párt jelenlegi három platformjának a mielőbbi megszüntetését –állításuk szerint az egységes hazai magyar politizálás érdekében. További érvük az volt, hogy 1998-ban is törölték az akkori platformokat, és ugyancsak három politikai tömörülésből létrehozták a Magyar Koalíció Pártját. Akik most erre hivatkoznak, többnyire megfeledkeznek arról vagy elhallgatják, hogy másfél évtizede erre a változtatásra csak a parlamenti választás után került sor, méghozzá akkor, miután az MKP kormánypárt lett. Ettől a helyzettől mostanság elég messze vagyunk. S még távolabbra kerülhet a Szövetség, ha az MKP egyeztetés helyett törekvéseik valóra váltása érdekében a partnereket kész helyzet elé állítja. Majdnem ez történt a múlt hónapban, amikor egyesek elképzelése szerint a Szövetség január 28-ára tervezett közgyűlésén iparkodtak volna keresztülhajszolni a platformok megszüntetését. Végül ezen a napon csak az MKP testülete tanácskozott, a platformtalanítás nem szerepelt a napirendjükön, viszont újabb kezdeményezést indítottak el. Azt senki sem kifogásolhatja, hogy szuverén döntésük alapján az MKP rövidítés ezután a Magyar Konzervatív Platformot jelenti. Ám az eddigi rossz gyakorlatot folytatva Magyar Szövetségre keresztelnék pártjuk jelenlegi és az alapszabályban is rözített megnevezését. Az egyik indoklásuk szerint az új név vonzóbb hívószót jelenthet. Ám azt eddig hivatalosan senki sem közölte, vajon ez a kilátásba helyezett névváltozás összhangban van-e a Szövetség irányultságát jelző „Magyarok. Nemzetiségek, Régiók” értékrenddel. S mit szólnak ehhez a párt ruszin, roma, továbbá más nemzetiségű, valamint a kétnyelvű családokban élő eddigi támogatói? Készült-e erről mértékadó felmérés? Ezekre a kérdésekre is tudományosan megalapozott válaszokat kellene adni, és természetesen a másik két platformmal pedig egyeztetni, mielőtt ez a köztudatba bedobott javaslat a tavaszra tervezett közgyűlésen napirendre kerül.

Ennél sokkal nagyobb gondot okoz a Simon Zsolt vezette Magyar Fórumnak a voksolás előtti együttműködést szorgalmazó próbálkozása, amely egyelőre – vagy végleg – vakvágányra került. Főleg azért, mert a pártelnök új magyar választási párt létrehozását szorgalmazza, amelynek listáján pártjának, valamint a Szövetségnek a jelöltjei közösen indulnának, ami azonban a utóbbiak számára elfogadhatatlan. Ők csak a saját listájukon hajlandóak befogadni a fórumosokat. Így alakult ki a jelenlegi patthelyzet, amely ismét magyar–magyar viszálykodással, nem kevés szavazat elvesztésével fenyeget, miközben Simon szlovák pártok fele is kacsingat. Nyilván zsarolás szándékával is, holott a kompromisszumkeresés életképesebb erőfeszítés lehetne, de nem a Híd és az Összefogás platformjait megszólító, a Szövetség egységén rést ütni igyekvő kísérletezéssel.

Július elejéig kell leadni a pártok jelöltjeinek listáját, amelynek véglegesítése hazai magyar térfélen sem lesz indulatoktól mentes. Ezeket csak úgy lehet mérsékelni, ha a döntéshozók legyőzik egójukat, a közelmúltból itt lappangó előítéleteiket, platformsovinizmusukat, egyéb elfogultságukat. Energiájukat személyeskedés helyett főleg a magyarok és a nem magyarok számára egyaránt vonzó pártprogram kimunkálására fordíthatnák.

Így ismételhetik meg a tavalyi helyi és regionális voksolás eredményeit. Csak így lehet majd a mainál erősebb a szlovákiai magyarság és a délkeleti régiók érdekképviselete a pozsonyi törvényhozásban. Ha nem így lesz, akkor a felelősség majd a saját pecsenyéjüket sütögető, önző, kiszorítósdikban tüsténkedőket terheli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!