Vélemény

Trumpra szabott díszlet

Az évértékelő már a két év múlva következő elnökválasztás előjátéka volt.
Feledy Botond

2019. február 7. 18:00

Ľubomír Kotrha karikatúrája

Az Egyesült Államok elnökének évértékelő beszédénél még a díszlet is számít, sőt, az, hogy mit mond, szinte csak részletkérdés lett. Hiszen úgy is naponta többször üzen a Twitteren.

Az idei beszédet óriási csatározás előzte meg: Nancy Pelosi házelnök elhalaszotta az évértékelő beszéd megtartását, a kormányzati leállásra hivatkozva. Erre Trump a házelnök asszony afganisztáni útját akadályozta meg. Végül megegyeztek az évértékelő megtartásában, de a demokrata házelnök ezzel még nem végzett a Fehér Ház leckéztetésével.

Az elnöki évértékelőre vendégeket hívhatnak a kongresszusi képviselők, és a mostani lista különösen beszédes lett, hiszen olyan személyeket ültettek az ellenzéki demokraták az első sorokba, akik hűen tükrözik következő elnökválasztási prioritásaikat.

Régi ügy a transzgender katonáké: most Kirsten Gillibrand szenátor hívott meg egy tengerésztisztet közülük, mert már a bíróság is jóváhagyta Trump döntését, miszerint kitiltják őket a seregből.

Booker szenátor egy volt chicagoi elítéltet hívott meg, mivel a demokrata politikus régóta harcol a marihuána legalizációjáért, továbbá a szabaduló elítéltek visszaillesztésére költött állami támogatásokért, illetve az anyák börtönkörülményeinek javításáért is küzd.
Ott volt a vendéglistán a kaliforniai tűzvész egyik túlélője, ugyanis Trump a helyi hatóságokat okolta és hibáztatta a katasztrófa miatt, és még a gyorssegélyek megvonásával is fenyegetőzött. Eközben tagadja a klímaváltozás tényét, amely közvetve egész biztosan közrejátszik az egyre szaporodó tűzvészek keletkezésében, a fojtogató nyári kánikulákban, vagy a múlt héten az Egyesült Államokat vacogtató, mínusz 40 fokos sarki légtömegek mozgásában.

Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt olyan szövetségi alkalmazottat hozott magával, aki az USA történetében eddigi leghosszabb kormányzati leállása miatt fizetés nélkül maradt – több ezer sorstársával együtt. Egyébként a költségvetés elfogadására még mindig nem született végleges megoldás, tehát február közepétől akár újra leállhat az amerikai kormányzat. Mint tudjuk, a viszály oka a mexikói határfal: Trump központi költségvetési forrást akar a megépítéséhez, a demokraták pedig ezt nem akarják megszavazni.

Az is jelzi a megosztottságot, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjai közül mindössze négyen jelentek meg (a kilencből), bár rekord Bill Clinton idején volt, amikor a Lewinsky-ügy után egy főbíró sem ment el a 2000-es évértékelőre.

Mindez valójában már a két év múlva következő elnökválasztás előjátéka. Okkal érezzük úgy, hogy le sem állt a kampány 2016 óta, hiszen Trump naponta posztol a Twitteren, ostorozza a médiát, ellenfeleit, míg a demokraták is folyamatosan támadják, például az egészségügyi ellátás kérdésében, az oroszok választási beavatkozásának kivizsgálásával kapcsolatban és sok más ügyben. Trump évértékelőjének értékelése tehát már az elhangzása előtt, a vendéglista összeállításával megkezdődött.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kalmár góljaival fordított a DAC Aranyosmaróton

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Két nyelven játssza ugyanazt

Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást

Závada Pál: Hajó a ködben - Kollaborálás, üzlet vagy jogos önvédelem?

Közveszéles: Megkéselt egy férfit, majd balesetet okozott menekülés közben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?