Vélemény

Tankok még nem jönnek, de meghívólevél van

Ha a helyzet úgy kívánná, bevonulnának most is!
Márius Kopcsay

2019. június 9. 09:00

pellegrini

Üzenetet hozott Moszkvából Peter Pellegrini kormányfő, amely szerint Oroszország nem változtat az 1968-as bevonulás megítélésén.
„Hivatalosan bejelenthetem és biztosíthatom önöket, hogy mind Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, mind pedig az orosz elnök biztosított bennünket afelől, hogy egy ellenzéki képviselő magánakciójáról van szó, ami semmilyen módon nem befolyásolja az orosz kormány és az elnök hivatalos álláspontját az 1968-as események megítélésével kapcsolatban.” Ez volt a pontos üzenet, meglátjuk majd, hogy mit ér a gyakorlatban, pontosabban az állami Dumában, amikor sor kerül a szavazásra.
Az 1968-as szovjet bevonulás témáját az orosz kommunisták vették elő. Törvénymódosítást készítettek arról, hogy a Csehszlovákia megszállásában (ami sértette a nemzetközi jogot) részt vevő szovjet katonákat nyilvánítsák a szovjet hadsereg veteránjainak, mert akkor magasabb nyugdíjat kapnának. A törvénymódosításban az áll, hogy a szovjet hadsereg katonái államcsínyt akadályoztak meg, és stabilizálták a helyzetet a szocialista Csehszlovákiában. Az ilyen történelmi értelmezés pedig egy jókora pofon a szlovákoknak és a cseheknek.
Talán Vasiľ Biľak és másik négy társa annak idején így látta a helyzetet, amikor levelet írtak Moszkvába, és behívták az országba a szovjet hadsereget, segítségnyújtás gyanánt, ami fegyveres megszállást jelentett.
No és mi is a hivatalos orosz álláspont a 68-as események megítélésével kapcsolatban, amelyhez a kijelentések szerint Medvegyev és Putyin is ragaszkodik?
A megszállást elítélte Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök, Borisz Jelcin, az első orosz elnök és Putyin jelenlegi elnök is. Elismerte az Orosz Föderáció morális felelősségét a megszállásért, a jogit azonban nem, merthogy ez már egy másik ország, nem a Szovjetunió.

Voltak már hasonló kezdeményezések Oroszországban, a mostani azért nyugtalanítóbb, mert a beterjesztés előtt kerekasztalt hívtak össze az orosz kommunisták, melyen részt is vettek más pártok képviselői, sőt az orosz külügyminisztérium is képviseltette magát, és bizony elfogadásra javasolták a képviselőknek a tervezetet.

Ami pedig a legfelháborítóbb, hogy egyébként az orosz állami propaganda is masszívan támogatja az ilyen kezdeményezéseket, ennélfogva pedig a lakosság is helyesli azokat.

Ha a duma ebben a formában elfogadná a javaslatot, akkor tulajdonképpen azt mondaná ki: Ha megkívánná a helyzet, akkor ugyanezt tennénk most is. Bár a hivatalos orosz biztonságpolitikai stratégiákban természetesen ez nem szerepel, de az orosz befolyásolási igyekezet ugyanúgy jelen van Szlovákiában és más államokban ma is, mint valaha. És úgy gázol át a szuverenitásunkon, mint egykor az orosz tankok az országon.
Nem beszélve arról, hogy néhány politikusunk úgy viselkedik, mintha a farzsebében már ott lenne egy reszkető kézzel írt meghívólevél, Moszkvának címezve.
A szerző a TASR hírügynökség munkatársa 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.