Tájkép a merénylet után

Tájkép a merénylet után

Ritka, szinte párját ritkító esemény zajlott le e hét elején a pozsonyi parlamentben. A kormánypártiak a Robert Fico elleni merénylet kapcsán határozattervezetet nyújtottak be. A dokumentumot a képviselők elfogadták. Méghozzá vita és ellenszavazat nélkül. Jogosan vetődik fel a kérdés: vajon ez a tény a feszült belpolitikai légkör némi enyhülésének a kezdetét jelentheti-e, vagy csupán rövid ideig tartó politikai fegyverszünet tanúi leszünk? 

A határozat többek között elítéli az erőszakos cselekedeteket, és felszólítja a politikusokat, valamint közéletünk további szereplőit, hogy tartsák tiszteletben a legutóbbi parlamenti választás eredményeit, s tartózkodjanak a gyűlöletkeltő megnyilvánulásoktól. 

Minden jóérzésű polgár elvben egyetért ezzel a kéréssel, hiszen a címzettek önmérséklete jótékonyan hathat a társadalmi légkörre és az emberek közötti kapcsolatokra is, amelyek már kisebb közösségeket árnyékoltak be, sőt: még családi konfliktusokat is szítottak. Mindezek kapcsán indokolt aggodalommal várjuk, hogy a kedden elfogadott dokumentum szellemében képesek lesznek-e visszafogottabb viselkedésre azok, akik idáig prostiknak, külföldiek által fizetett ügynököknek nevezték az újságírókat, többször meg patkányoknak kiáltották ki az ellenzéki politikusokat. Ez a kérdés Gyimesi Györgyre is vonatkozik, aki a Magyar Szövetség higgadt állásfoglalásával ellentétben nem tudta csitítani indulatait, s a közösségi oldalán Pilátushoz hasonlította a liberális ellenzékieket, akik szerinte hiába mossák a kezeiket. Fico vére a kezükre tapadt, amit nem tudnak lemosni. Ehhez hasonló, gyakran ennél is durvább bejegyzések olvashatóak a közösségi hálókon, ahol néhányan álnevek mögé bújva helyeselték a kormányfő elleni gaztettet, és a halálát kívánták. Remélhetően a rendőrség – a belügyminiszter ígéretéhez híven – kinyomozza, és törvényes eszközökkel lép fel ezekkel a gátlástalan alakokkal szemben. Úgy, ahogy azt Besztercebányán szupergyors eljárással megtették, és háromhavi börtönbüntetésre ítélték azt a személyt, aki az embertelen bloggerekhez hasonlóan a helyi kórház udvarán óbégatta aljas kívánságát. 

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az ideiglenes belpolitikai csendben a pozsonyi kormánykoalíció tovább nyomul. Sikerült keresztülhajszolni a Művészeti Alappal kapcsolatos törvénymódosítást, amely teljes egészében a Szlovák Nemzeti Párt, vagyis a kulturális tárca totális ellenőrzése alá került. Eddig a csaknem háromszáz ismert személyiség alkotta szakbizottságok döntöttek az állami támogatások odaítéléséről. Júniustól ezek a testületek már csak ajánlatot tehetnek a támogatottakról, mert a döntés joga egy tizenhárom tagú tanácshoz kerül, amelynek nyolc tagját a kulturális miniszter nevezi ki. Nem nehéz elképzelni ezután, milyen kritériumokat alkalmaznak majd a pályázatok elbírálásakor. 

A kormánykoalíciós gőzhenger tovább sistereg, hiszen tegnapelőtt a kormánypártiak többségi szavazatukkal második olvasatba utalták a közszolgálati rádió és tévé (RTVS ) megszüntetéséről rendelkező, egyúttal pedig a koalíció elvárásai szerint működű médiumok (STVR) létrehozásáról rendelkező jogszabályt. A végszavazás eredménye borítékolható. Ráadásul Andrej Danko pártelnök szinte naponta ismételgeti, hogy az SNS képviselői hamarosan olyan indítvánnyal rukkolnak ki, amely alapján a személyiségi jogokra hivatkozva megzabolázzák a független nyomtatott és elektronikus sajtót. 

Ezen fejlemények szerint a jelenleg hatalmon levők a társadalmi megbékélést úgy képzelik el, hogy az ellenzék és a sajtó fejet hajt gátlástalan nyomulásuk, újabban a közszolgálati média bekebelezése előtt. Ilyen körülmények között értelmes koalíciós kompromisszumkészség híján sajnos alighanem tiszavirág-életű lesz a néhány napja meghirdetett politikai tűzszünet, miként a ideiglenesen hangtompítós EP-választás előtti kampány is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?