Vélemény

Szintet lépett és stratégiai konferenciává vált a GLOBSEC

Százötven előadó, 65 országból több mint 1 300 résztvevő, 140 exkluzív kerekasztal-beszélgetés és napjaink legfontosabb témái – ez volt a 14. GLOBSEC konferencia június elején Pozsonyban.
Rácz Orsolya

2019. június 24. 21:00

globsec
TASR-felvétel

A szakértők főként azt latolgatták, hogyan készítsük fel a társadalmat arra, hogy a kihívásokkal, a gyorsan változó környezettel sikeresen megbirkózzon. Szóba kerültek az EP-választás után átalakuló politikai viszonyok, a társadalom elöregedése miatt jelentkező kihívások, a technológiai újdonságok, beleértve a mesterséges intelligencia alkalmazását, és persze a brexit sem maradhatott ki. Így alakult át a GLOBSEC az évek során biztonságpolitikai rendezvényből stratégiai konferenciává, amely a biztonsági kihívások mellett olyan jelentős témáknak is teret ad, mint a technológiai újdonságok, a kiberbiztonság és a fenntartható fejlődés. 
A panelbeszélgetések és előadások mellett olyan publikációkat is bemutattak, melyeken a GLOBSEC kutatói mellett nemzetközileg elismert szakértők is dolgoznak, a főbb témák közé pedig a migrációval kapcsolatos kihívások, a kiemelkedő globális trendek, valamint Európa lehetséges jövőképe tartozott.

Az Európa migrációs mítoszai című jelentés a migrációval kapcsolatos tévhiteket vette nagyító alá.

Az európai migrációs válság már több mint négy éve tart és továbbra is a kiemelt témák közé tartozik mind regionális, mind európai szinten. Sőt, a választási kampányokban és a hivatalos vitákban egyre erőteljesebben van jelen. Brüsszelben és Európa-szerte folytatódik a vita a schengeni övezetről, egy esetleg erősebb külső határvédelem vagy a közös európai menekültügyi rendszer kérdéseiről. Sajnos arról érdemben kevesebb szó esik, hogy milyen konkrét stratégiát és célkitűzést követve kellene az elavult vagy nem jól működő rendszert megreformálni. Így a viták, konstruktív javaslatok hiányában, gyakran kevés eredménnyel zárulnak.

Mindeközben a médiából és egyéb forrásokból záporoznak a migránsokkal kapcsolatos információk, és a hangzatos szavak mellett feledésbe merül az a fontos kérdés, hogy mi áll az üzenetek mögött. Vajon valós alapokra, számokra, statisztikákra, tényekre épül mindaz, amit hallunk? Sokszor igen, sokszor viszont az állítások alaptalanok, tévesek és félrevezetők. A jelentés célja volt mindkét oldalnak teret adni. Az például, hogy a bevándorlók gazdasági terhet jelentenek az EU-nak, ebben a formában nem igaz, hiszen közép- és hosszú távon adók és járulékok formájában a bevándorlók többel járulnak hozzá az állami költségvetéshez, mint amennyibe az első években kerültek az adott országoknak. Egy tanulmány szerint például a 2015-ben érkező menekültek hosszútávú gazdasági, fiskális és szociális hozzájárulása a GDP 0,2, de akár 1,4 százalékos éves növekedését is jelenthet az adott országban. Természetesen attól függően, hogy az ország milyen integrációs modellt alkalmaz.

A GLOBSEC tehát kilépett a biztonságpolitikai keretek közül, és nem csupán a térségünk, hanem Európa, sőt a világ globális stratégiai kihívásainak és lehetőségeinek fórumává vált, a világ különböző tájairól érkező résztvevők számára.

Ezzel nemcsak nemzetközileg elismert konferenciává vált, hanem jelentősen hozzájárul Pozsony és Szlovákia nemzetközi pozíciójának és az ország pozitív külpolitikai imázsának javításához is. Izgatottan várjuk a jövő évi jubileumi, 15. konferenciát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.