Vélemény

Szélsőséges vagyok

Mi a különbség az antifasiszták, a melegek és a drogfüggők között? A szlovák Állami Tanfelügyelet szerint valószínűleg semmi.
Molnár Iván

2016. május 20. 10:25

Mindhárom csoporttal szemben toleránsnak, megértőnek kellene lennünk, ellenkező esetben közveszélyes szélsőségesként tekinthetnek ránk. 

A tanfelügyelet tavaly ősszel mérte fel a szlovákiai alap- és középiskolások véleményét a szélsőséges eszmék iskolájukon belüli elterjedtségéről, az eredményeket a napokban tette közzé. A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy találkoztak-e már az alap- és középiskolások „szélsőséges, intoleráns“ viselkedéssel az iskolában „az antifasisztákkal, a drogfüggőkkel vagy a homoszexuálisokkal“ szemben. 

A tolerancia latin eredetű szó, türelmességet jelent mások véleménye, vallása, világnézete, etnikai, nemzeti hovatartozása vagy más egyebek iránt. A tolerancia ellentéte az intolerancia, ami bizonyos dolgok iránti türelmetlenséget jelent. 

Az antifasisztákkal szemben egy normális ember nem lehet „toleráns“, mert az antifasizmust nem megtűrni kell, hanem támogatni. Aki ugyanis nem antifasiszta, az fasiszta, a fasiszta eszmék terjesztése pedig büntetendő. Nincs harmadik lehetőség. Toleranciáról beszélni ez esetben ostobaság, állami tanfelügyeleti felmérést készíteni róla pedig már baromság. A három felsorolt kategória közül csupán a melegekkel lehetünk toleránsak, elfogadva azt, hogy érzelmi és szexuális vonzódásuk kizárólag vagy főként azonos nemű emberek felé irányul. Az persze már vita tárgya, hogy jogosan nevezhetjük-e szélsőségesnek azokat, akik a vallási meggyőződésük alapján vitatják a melegek jogainak kiterjesztését. 

Amíg ez utóbbi nem válik hivatalos állami ideológiává, szerintem ezzel sincs baj. 

A drogfüggőkkel szemben azonban nem lehetünk toleránsak. Lehetünk együtt érzők, próbálhatunk rajtuk segíteni. Semmiképpen sem szabadna azonban elfogadni, tolerálni a tényt, hogy ők drogfüggők. Egy antifasisztát vagy egy meleget eszembe sem jutna meggyőzni arról, hogy nincs igaza, és hogy amit tesz, az rossz. Egy drogfüggő esetében azonban ez teljesen természetes dolog. Vitatkozhatunk arról, hogy például a marihuána veszélyes-e vagy sem. A drogfüggőség azonban egy súlyos betegség, amit kezelni kell, mint ahogy azt is, aki egy kalap alá veszi a drogfüggőséget az antifasizmussal és a melegekkel.

 

Önnek ajánljuk

Hónap végére eldőlhet a magyar koalíció sorsa

SHMÚ: forró és viharos lesz a szerda

Négy jelölt indulhat a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért

Čaputová fogadta az új amerikai nagykövetet

Súlyos balesetet okozott egy begörcsölt láb - két kisgyerek is volt a kocsiban

Minden szem a kajak négyesre szegeződik a szegedi vb-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?