Vélemény

Szélsőséges vagyok

Mi a különbség az antifasiszták, a melegek és a drogfüggők között? A szlovák Állami Tanfelügyelet szerint valószínűleg semmi.
author
Molnár Iván

2016. május 20. 10:25

Mindhárom csoporttal szemben toleránsnak, megértőnek kellene lennünk, ellenkező esetben közveszélyes szélsőségesként tekinthetnek ránk. 

A tanfelügyelet tavaly ősszel mérte fel a szlovákiai alap- és középiskolások véleményét a szélsőséges eszmék iskolájukon belüli elterjedtségéről, az eredményeket a napokban tette közzé. A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy találkoztak-e már az alap- és középiskolások „szélsőséges, intoleráns“ viselkedéssel az iskolában „az antifasisztákkal, a drogfüggőkkel vagy a homoszexuálisokkal“ szemben. 

A tolerancia latin eredetű szó, türelmességet jelent mások véleménye, vallása, világnézete, etnikai, nemzeti hovatartozása vagy más egyebek iránt. A tolerancia ellentéte az intolerancia, ami bizonyos dolgok iránti türelmetlenséget jelent. 

Az antifasisztákkal szemben egy normális ember nem lehet „toleráns“, mert az antifasizmust nem megtűrni kell, hanem támogatni. Aki ugyanis nem antifasiszta, az fasiszta, a fasiszta eszmék terjesztése pedig büntetendő. Nincs harmadik lehetőség. Toleranciáról beszélni ez esetben ostobaság, állami tanfelügyeleti felmérést készíteni róla pedig már baromság. A három felsorolt kategória közül csupán a melegekkel lehetünk toleránsak, elfogadva azt, hogy érzelmi és szexuális vonzódásuk kizárólag vagy főként azonos nemű emberek felé irányul. Az persze már vita tárgya, hogy jogosan nevezhetjük-e szélsőségesnek azokat, akik a vallási meggyőződésük alapján vitatják a melegek jogainak kiterjesztését. 

Amíg ez utóbbi nem válik hivatalos állami ideológiává, szerintem ezzel sincs baj. 

A drogfüggőkkel szemben azonban nem lehetünk toleránsak. Lehetünk együtt érzők, próbálhatunk rajtuk segíteni. Semmiképpen sem szabadna azonban elfogadni, tolerálni a tényt, hogy ők drogfüggők. Egy antifasisztát vagy egy meleget eszembe sem jutna meggyőzni arról, hogy nincs igaza, és hogy amit tesz, az rossz. Egy drogfüggő esetében azonban ez teljesen természetes dolog. Vitatkozhatunk arról, hogy például a marihuána veszélyes-e vagy sem. A drogfüggőség azonban egy súlyos betegség, amit kezelni kell, mint ahogy azt is, aki egy kalap alá veszi a drogfüggőséget az antifasizmussal és a melegekkel.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kocsma

Jövőre nagyobb bérpótlék járhat az alkalmazottaknak

Juraj Šeliga

Šeliga azt veti az SaS szemére, hogy nincs B terv

Peter Pellegrini

A Hlas képviselői a kormány leváltására fognak szavazni

alma k

Ne hámozzunk meg minden zöldséget és gyümölcsöt!

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

fd

KVÍZ: Narvál, okapi... Milyen állatokat rejtenek a következő nevek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.