Stresszmentes fűtésszezon

fűtés k

A hét végén már a legoptimistábbaknak is tudomásul kellett venniük, hogy az októberbe jócskán belelógó meleg napoknak végük, és kezdődik az aktuális fűtésszezon. Az időszerű inflációs hullámnak is lassan vége van, de biztosan sok szlovák háztartást fog foglalkoztatni az a kérdés, hogy ebben a fűtési szezonban mennyiért fűtünk. A szlovák lakossági energiaárak szabályozási mechanizmusainak köszönhetően az év végéig még az idei energiaárak érvényesek, de a január elseje után érvényes árakat most még csak találgatni tudjuk.

Ami problémamentesnek tűnik, az a villamos energia ára, melynél még mindig érvényes a kormány és a Szlovák Villamosművek között aláírt memorandum, mely a jövő évben is garantálja a háztartások számára leszállított villamos energia árát. Az Ódor-kormánynak sikerült az eredeti szerződést egészen 2027-ig meghosszabbítania, ezzel jó pár évre biztosítva a stabil villamosenergia-árakat a szlovák lakosság számára. Kérdőjelek már csak a villamos energia kiskereskedelmi árának mintegy felét kitevő különféle díjak körül vannak, de az Árszabályozási Hivatal elnöke optimista, és a háztartási villamos energia végső piaci árának 8-10 százalékos csökkenését sem tartja kizártnak.

Sokkal bonyolultabb helyzetben vannak azok, akik földgázzal fűtenek, mert állami beavatkozás nélkül a lakossági gázárak az Árszabályozási Hivatal szerint januártól meg is duplázódhatnak. A földgáz európai piaci ára mostanában messze van a tavalyi extrémen magas értékektől, de ha az Árszabályozási Hivatal a lakossági földgáz árképzésénél a mai árakat venné figyelembe, akkor ez a gazdasági minisztérium elemzése szerint mintegy 150 ezer szlovák háztartás számára jelentene megoldhatatlan pénzügyi gondokat. Ebben az évben a lakossági földgáz megnövekedett költségeit a kormány vállalta magára, de kérdéses, hogy a jövő évben a szlovák költségvetés mekkora energiaár-támogatást bír el reálisan.

A távfűtés árának meghatározása annyiban bonyolult, hogy a piacon sok száz szereplő van jelen az egyes településeken, melyek különböző energetikai mixet használnak a hőenergia termelésére. Ennek következtében az egyes távfűtési vállalatok költségei és árai is nagyban különbözhetnek. A távfűtést használó háztartások számára jó hír, hogy a távhő előállítására felhasznált energiaforrások ára ma alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt volt, és ez a fogyasztói árakban is meg fog jelenni. Az idén a szlovák kormány szabályozta a távhő árának alakulását, és ha szükséges lesz, ezt az új kormány is meg fogja tenni.

Végső soron meg kell jegyezni, hogy a lakossági energiaárak alakulása mindig fontos politikai téma. Az alakulóban lévő új kormánykoalíció mindhárom pártja a szociális biztonsággal és az erős állam képével kampányolt, ezért több mint valószínű, hogy ha szükséges lesz, akkor a kormány a lakossági földgáz és a távhő árába is beleavatkozik majd. A jelenlegi szakértői kormány célzott támogatásokat javasol az energetikai szegénység által fenyegetett háztartások számára, de az idő rövidsége miatt az új kabinet inkább az általános ártámogatást részesíti majd előnyben. A költségvetés számára jó hír, hogy ennek költségei alacsonyabbak lesznek, mint 2023-ban, de a magas költségvetési hiány mellett tényleg érdemes volna elgondolkodni a célzott lakossági energetikai támogatásokról. A lakosság szempontjából azonban minden adott ahhoz, hogy stresszmentes fűtési szezonunk legyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?