Sajnos, nekem nincs varázspálcám...

putyin kp

Kérdés, hogy Vlagyimir Putyinnak mi a végső célja.

Fél évvel ezelőtt, hat hónappal az orosz invázió megkezdődése után azt írtam, hogy itt az ideje befejezni a háborút. Naivan azt javasoltam, fagyasszuk be a konfl iktust néhány évtizedre, majd amikor a szemben álló országokban teljesen más politikai berendezkedés lesz hatalmon, találjunk olyan végleges megoldást, mely fi gyelembe veszi Ukrajna nemzetközileg elismert határait. Ahogy az várható volt, senki sem hallgatott rám.

Az ukrán erők időközben felszabadítottak néhány fontos várost – a több mint háromszázezres Herszont, a stratégiai fontosságú Lymant és Iziumot. Bizonyos területeket az orosz hadseregnek is sikerült szereznie a donyecki térségben, miközben az oroszok megkezdték az energetikai infrastruktúra – széles körű és gyakran pontatlan – bombázását. A rakéták és drónok lakóházakat találtak el és civileket öltek meg. Áldozatokat hagytak maguk mögött. Fegyveres konfl iktusokban nem könnyű pontos számokat kapni; ezek a számok mindkét fél propagandájának részét képezik. Mindenesetre a kihunyt emberéletek száma százezrekre rúg, nem beszélve a hatalmas anyagi és gazdasági károkról. Tehát a fronton enyhe eltolódások történtek, hatalmas veszteségek árán. Ismét csak azt a következtetést tudom levonni, hogy jó lenne befejezni a háborút.

Természetesen a konfl iktust nem lehet egy varázspálca suhintásával megoldani. Tény, hogy Moszkva szuverén országot szállt meg, és ha túl sok engedményt tennénk neki, úgy tűnhetne, ezzel az agreszszort jutalmazzuk. Egyrészt kérdéses, hogy Putyinban mennyire lehet megbízni, melyek a valódi szándékai és mi a végső célja. Másrészt viszont nézzük reálisan a konfl iktust! Valóban van értelme annak, hogy Kijev egyetlen stratégiája a világ második legnagyobb hadserege feletti katonai győzelem? Nem mondom, hogy lehetetlen, de vajon e cél elérése mennyi ideig tarthat és milyen áron? De mondom, mindent meg lehet érteni. Vagyis egy dolgot kivéve – a békekezdeményezések hiányát. A diplomáciai kreativitásnak egyik oldalon sem szabadna határt szabni. De valójában már semmiben sem vagyok biztos. Túlságosan őrült elképzelések a pusztítás és az öldöklés megállítására irányuló erőfeszítések?

A szerző a Plus 7 dní főszerkesztő-helyettese

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?