Pozsonyi parlamenti dzsungel

Heger-kormány

Nem javulnak a politikai állapotok Szlovákiában. Pedig a kormányfő igyekszik jobb belátásra, főleg a jövő évi költségvetés támogatására rábírni Richard Sulíkot és pártjának többi parlamenti képviselőjét, ám a volt koalíciós partnere egyelőre hajthatatlan.

Még a közösségi hálón is győzködi őket, és elpanaszolta azt is, hogy milyen nehéz a helyzete. Mire Roman Pataj szlovák publicista találóan oktatta ki: a miniszterelnök ne siránkozzon, hanem cselekedjen! Igyekezzen parlamenti támogatókat szerezni kisebbségbe szorult kabinetjének! Nincs könnyű dolga, amiért részben önmaga is tehet, hiszen hónapokon, két éven át tétlenül szemlélte a Matovič–Sulík ellentétek elfajulását, amely gyakran nem ritkán a kormány normális működését is gátolta. Nem tudta megfékezni a pénzügyminiszter öncélú, konfliktusokat gerjesztő ügyködéseit.

Sulík jelenleg a parlamentben folytatja a vetélytársával vívott csatát. Egyik pártbeli társa, Martin Klus berzenkedése ellenére. Legutóbb a Szabadság és Szolidaritás újdonsült ellenzéki kollégáival a pénzügyi tárca vezetőjének indítványa miatt gátolták meg a törvényhozás munkáját. Matovič ugyanis főleg az áremelkedéseknek köszönhetően az adókból befolyt 1,5 milliárd eurónyi többletpénzzel szeretné javítani az idei költségvetés mérlegét, Sulíkék azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy törvénymódosító javaslatában a pénzügyminiszter tételesen sorolja fel, mire fordítaná a másfél milliárdot. Amíg ezt nem teszi meg, a hagyományos ellenzéki fegyvert, az obstrukciót vetik be. Emiatt vált működésképtelenné a pozsonyi törvényhozás. Magyarán: a képviselők egész héten nem dolgoztak, legfeljebb odahaza kampányoltak az október végén sorra kerülő helyhatósági és regionális választásra gondolva.

Matovič viszont a koalíciós tanácson tüsténkedett, ahol bejelentette, hogy pártja nevében megvétózza a Sme rodina törvénytervezetét, s így az alkotmánymódosítás révén közelebb kerülne az előrehozott választás esélye. Ezután Boris Kollár visszavonta a tervezetét, de közölte: bizonyos módosításokkal a Sme rodina támogatná a független Tomáš Tarabának az övékhez hasonló kezdeményezését. Erre Heger, Jaroslav Naď és Veronika Remišová a riogatás módszerével élve közölték: ha előrehozott választás lenne, akkor visszatér Fico, Pellegrini, akik összefoghatnak a Republika újfasisztáival, s akkor sötét korszak zúdulhat Szlovákiára. Amitől egyébként mértékadó felmérések szerint egyre kevesebben tartanak, mert belefáradtak a kormánypárti politikusok viszálykodásaiba, akik a koalíciós szerződésre is fittyet hánynak. Boris Kollár Robert Ficóval bratyizva olyan tervezetet nyújtott be a parlamentbe, amely felkérné a főügyészt, hogy alaposan vizsgálja ki, vajon a bűnüldöző szervek és személyek nem követtek-e el súlyos törvénytelenségeket a korrupcióval gyanúsított vagy már jogerősen elítélt személyekkel szemben, akiknek a többsége a Smer politikai holdudvarába tartozott, ketten pedig a házelnök bizalmasai. Matovič megbuktatását nemrég valójában Tomáš Taraba és két társa akadályozta meg, akikkel továbbra is csendestársként számol a jelenlegi posztjaikat minden áron legalább még másfél évig megtartani igyekvő OĽaNO legtöbb képviselője.

A miniszterelnök tegnapelőtt a polgárok bizalmának növelése érdekében, egyúttal az ellenzékiekre nyomást gyakorolva, fényezte a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely szerinte párját ritkító nagy összeggel kívánja támogatni a rászoruló polgárokat, cégeket meg a közintézményeket. Lelkesedését az sem hűtötte le, hogy az egészségügyiek legalább 450 millióval több forrást kérnek, különben összeomlik az amúgy is sok sebből vérző betegellátás. A távozni készülő orvosok és egészségügyi nővérek miatt is.

Ebből a szinte már átláthatatlan politikai dzsungelből csak úgy jehet kijutni, ha akad legalább hetvenhat honatya, aki nemcsak a saját túlését tartja szem előtt, hanem választópolgárainak a sorsát is. Ha ennyi nem lesz, akkor az egyedüli megoldást már csak az előrehozott választás jelentheti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!