Politikai öntisztítás

Donald Trump

Sebastian Kurz. Victor Ponta. Ivo Sanader. Nicolas Sarkozy. Donald Trump. Gerhard Schröder. Bojko Boriszov. Benjamin Netánjáhu. A fenti névsorban az a közös, hogy mind irányították az országukat, és közben az igazságszolgáltatás célkeresztjébe kerültek.

Többségében fekete pénzek, hatalommal való visszaélés különböző formái azok, amelyek elragadják a gyengébb jellemű állam- és kormányfőket. Néhány esetben az sincs kizárva, hogy eleve azért akarnak hatalomra jutni – és aztán még inkább hatalmon maradni –, hogy ez egyfajta immunitást garantáljon nekik. Más esetben a kísértésnek nem tudnak ellenállni, ami a hatalom csúcsán éri őket. Hiszen erről szól a bibliai példázat is, amikor a templom tetején megkísértik Jézust a hatalommal, tehát egy sok ezer éves emberi hibáról van szó.

Választóként viszont érdemes a hosszú távú érdekeinket szem előtt tartani. A demokratikus váltógazdaság éppen azt tudja garantálni, ha a polgárok is akarják, hogy a hatalomban senki se maradjon túl hosszan, ne szokja meg, ne várja be a kísértést. Az angolszász hatalomszemlélet az emberi hibákra és tökéletlenségre építve találta ki a fékek és ellensúlyok rendszerét. Hogy intézményekben adott mandátumig szolgáló emberek egymás hibáit firtatva egyensúlyozzák ki az egész – az állam – működését.

A legveszélyesebb éppen az, ha ezeket az intézményeket kezdik a hatalomaddikt vezetők leépíteni. Ilyenkor jönnek a támadások az igazságszolgáltatás ellen, és a gyakran ki nem érdemelt kritika arról, hogy a bírók „boszorkányüldözést” folytatnak, idegen hatalmak befolyása alatt állnak stb., stb. Ismerősek ezek a narratívák, ugye?

Trump 37 rendbeli bűnelkövetéssel került a miami bíróság elé, mivel tudva és akarva tarthatott magánál nemzetbiztonsági iratokat elnöksége után, annak ellenére, hogy számtalan alkalommal kérték tőle ezt vissza. Akik visszaadták – Pence és Biden alelnöki minőségükben –, azokkal az igazságszolgáltatás nem kezdett ki, szépen a szövetségi hatóságok átnézték az irodájukat és visszavitték, ami nem az övék volt. Pence republikánus, Trump alelnöke volt, Biden pedig Obama alatt szolgált e minőségben. Trump viszont kifejezetten sokszor hencegett vendégeinek az iratokkal. Mondjuk úgy, hogy a hazug embert előbb-utóbb utolérik. Al Capone is végül adóvizsgálaton bukott meg, de megbukott, és az a lényeg.

Ha körbenézünk, Ponta román miniszterelnök, Sanader horvát miniszterelnök vagy Kurz osztrák kancellár mind bíróság elé kerültek. A szlovák közéletben is zajlott Kuciak után kis öntisztítás – kár lenne, ha idejekorán vége szakadna Fico megválasztásával. A politikai döntéshozóknak ezeket az eseteket úgy kéne tekinteni, mint a norma: előbbutóbb lebuknak, annyi ellenséggel nem lehet titokban tartani súlyos machinációkat. Jó lenne, ha a társadalom is támogatná az igazságszolgáltatás demokratikus működését. És ellenezné azt, amikor az ellenzék puszta vegzálására szolgál – mint Indiában és sok más helyen. A hatalmi ágaknak egymást kell kiegyensúlyozni – a kormányzatnak, parlamentnek és az igazságszolgáltatásnak –, nem pedig a társadalmat elnyomni, ellenzéket macerálni vagy az üzleti érdekeket kiszolgálni.

Nézzük, tanulunk-e Donald Trump és a környékbeli kormányfők hibáiból!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?