Vélemény

Péter járt itt

A pápalátogatás számomra vasárnap, a budapesti Hősök terén bemutatott misével kezdődött, illetve még előtte, a tévéstúdióban, a példásan felkészült műsorvezetők és a két egyházszakértő tartalmas és élvezetes beszélgetésével.
Lampl Zsuzsanna

2021. szeptember 16. 16:47

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

Közben nézegettem a gyülekező tömegről bejátszott képeket. Megörültem, amikor felvillant a szenciek zászlója, később pedig Molnár Tamás atya, akinek személyében jelképesen mi, pozsonyi magyar katolikusok is jelen lehettünk a szertartáson. Nagyon tetszett a szőke, lófarkas, lazán, de magabiztosan előretörő testőrnő, minden bizonnyal a papamobilt kísérő „bodigárdok” főnöknője, és az a – szentatya kísérői között egy rövid pillanatra feltűnő – „ministráns” is, akinek ott volt a drót a fülében. Gondolom, ez a testőr haláláig emlegetni fogja, hogy „amikor a pápának ministráltam...” Más apró mozzanat is megragadott: a fehér kalapok, mintha megannyi szentlélek-galamb szállt volna az emberek fejére. Az áldozati ajándékokat vivő népviseletbe öltözött asszonyok hiperszéles szoknyája – ez aztán a termékenységszimbólum! –, a kisfiú, amint Ferenc pápához érve legényes mozdulattal lekapta fejéről a kalapot. Majd az operatőr egyik szép pillanata, egy örök klasszikus: az imádkozó anya, aki a vállán fekvő kislánya fejét simogatja.

Aztán a pápa átrepült Szlovákiába. A legtöbb reakció, amit a beszédeivel kapcsolatban szerda reggelig olvastam, arról szólt, hogy jól megmondta „nekik”. Különféle botcsinálta szakértők ez alatt többnyire a szlovák egyházat vagy a politikusokat értették. Pedig a pápa nem „nekik” beszélt, hanem mindenkinek, aki hallgatta. A farizeusokra jellemző, hogy úgy gondolják, ők mindenki felett állnak és bűntelenek, holott ha őszintén magunkba nézünk – nem te, nem ők, hanem én, mi –, akkor látnunk kell, hogy sosem vagyunk olyan jók, hogy ne lehetnénk még jobbak. És ez természetes, hiszen emberek vagyunk, de amint Ferenc pápa sasvári beszédében is hangsúlyozta, állandóan haladnunk kell a jó felé. Ezen mindenképpen érdemes elgondolkodni, akkor is, ha valaki a jó alatt nem épp Jézust érti.

Olvastam egy reakcióban, hogy a pápa modernségből megbukott, mert nem tudta túllépni az árnyékát, ami alatt a kommentelő épp Jézust értette. Hát még szép, hogy nem tette ezt Ferenc pápa, nem is értem, józan gondolkodású ember hogyan várhat tőle ilyet. Egyébként a manapság oly modern motivációs szakirodalom is arra biztat, hogy haladjunk, s több motivátor ezt nemcsak a pénzszerzés és a gazdagság felé, hanem párhuzamosan a lelki megújulás felé vezető útként értelmezi, ráadásul sokan közülük keresztény alapállásból.

Ferenc pápa beszédeit sokan, sok szemszögből fogják elemezni, s ennek megfelelően az értelmezések sem lesznek egyformák. Én most kérdezni szeretnék. Ebben a soknemzetiségű országban a szlovák nyelvű könyörgés után, a német, magyar és roma nyelvű előtt miért épp az angol következett? És kinek szólt? Hiszen hivatalosan angol kisebbségünk nincs. Van viszont 33 ezer ruszinunk. És nekik is van nyelvük. Nagyjából 50 ezer ember beszéli. A németet csak 5 ezer.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pénz

A járványügyi veszélyhelyzet kedvez a pénzmosásnak

gázár

Mennyit fizetünk jövőre a gázért?

rendőrség illusztráció

Eljárást indított a rendőrség egy orvos megfenyegetése miatt

Németh István

Elhunyt Németh István színművész

Vágsellye

Vágsellyén ismét oltanak a hétvégén

Alec Baldwin

Alec Baldwin azt állítja, hogy nem húzta meg a ravaszt a Rust forgatásán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.