Pacalpörkölt Fantával

pártok vél

A szlovákiai magyar pártok a parlamenti választás után, valamint a pártokban lefolyt tisztújítást követően elkezdtek egymás felé gravitálni.

A pártok képviselői a gravitációs erő eredőjét egyöntetűen a választói akaratban jelölik meg, holott a közeledést a bukás és a kudarc indította el – ezt nem árt észben tartani.

Ha valamelyik formáció sikeres lett volna a parlamenti választáson (bejut a parlamentbe), akkor ma nincs pártvonzás, folyik tovább az, ami eddig volt. Egy hete a Gombaszögi Pikniken hallhattuk, szándék van az együttműködésre. A kedélyes pártelnöki tereferén Öllös László moderátor többszöri nekiveselkedésre sem tudott sok konkrétumot, komoly megállapítást kicsikarni a beszélgetőpartnerekből. A látottak alapján azért nem, mert a sokéves bizalmatlanság után még mindig nagy a tanácstalanság és az óvatosság.

Nem hiszem, hogy azt az elvet kellene követni, hogy ha sikerül megállapodni az együttműködésről, akkor a forma tulajdonképpen mellékes. Ha a pártok valóban kooperálni fognak, akkor a a tét jelenleg a célokhoz vezető legjobb eszközök kiválasztása. Ha rossz kompromisszumok születnek, az előrevetítheti a későbbi feszültséget vagy krachot.

Az említett beszélgetés nagy részét még a korábbi tárgyalások – sokszor üres – retorikája uralta, az egók háttérbe szorításától a kabát újragombolásáig, illetve a szimbolikus beszéd kanyarjai a kétszer is megidézett, föntről figyelő István király tekintete előtt. Az izgalmasabb periódusok kétségkívül azok voltak, amelyek konkrét kérdések körül forogtak, például a „szlovákiai magyar minimum” célkitűzéseinek elérésére, vagy az ehhez a szlovák partnerek meggyőzésére vonatkozó felvetések.

A méltányosság jegyében ki kell emelni, hogy létezik párbeszéd, márpedig ez minden megegyezés alapja. Ez a párbeszéd pénteken az MKP pozsonyi székházában folytatódik. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a kisebbségek jogállása és jóléte, illetve a kisebbségekkel való bánásmód összefügg egy-egy ország politikai rendszerével – csekély kivételtől eltekintve a fejlettebb demokratikus országok bánnak a legjobban a kisebbségekkel. Ezért is érthetetlenek és veszélyesek az újonnan fölbukkant demokrácia- és nyugatellenes szólamok. Számunkra, demokraták számára, legalább olyan fontos lenne, hogy a szlovákiai magyar pártok megállapodása során szülessen egy demokratikus minimum – demokraták márpedig minden oldalon vannak –, amely hangsúlyozza a demokratikus alapelvek fontosságát, az uniós értékek tiszteletét és nagyobb nyitottságot, megértést, támogatást mutat más kisebbségek (szexuális, etnikai, vallási stb.) jogai iránt stb.

Megnyugtató lenne, ha ezek már az augusztus 20-i komáromi nyilatkozatba is bekerülnének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?