Vélemény

Orbán és az átláthatóság

Orbán Viktor legutóbbi rádiós interjújában elmondottak szerint a demokrácia alapja az átláthatóság. A magyar miniszterelnök ezzel indokolta, hogy jogos volt a Figyelő című lapban megjelent „Soros-lista”, amelyen a lap szerint azok szerepelnek, akik a magyar származású amerikai milliárdosnak dolgoznak. Vagy a Fidesz kifejezésével élve: Soros György ügynökei.
Lajos P. János

2018. április 23. 17:39

- Somogyi Tibor felvétele

A listára a Figyelő válogatás nélkül felvett, és ezáltal „idegen ügynöknek” titulált minden olyan embert, aki bármikor az elmúlt évtizedekben kapcsolatban állt olyan szervezettel, amely ugyancsak az elmúlt évtizedekben bármikor támogatást kapott a Soros György által létrehozott Nyitott Társadalomért Alapítványtól. Ráadásul minden szűrés nélkül, így szerepelhet rajta már rég elhunyt egyetemi tanár is, aki tanított a Közép-Európai Egyetemen, és felkerült rá olyan személy, aki szűk két évtizede még fideszes volt, viszonylag magas poszton. Ilyen például Chikán Attila közgazdász, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Természetesen ott vannak azoknak a jogvédő szervezeteknek a munkatársai is, akik ellen az Orbán-kabinet már régen háborút indított, akár a Norvég Alap pénzei miatt, vagy csak szimplán azért, mert kell egy „ellenség”, van kit pellengérre állítani.

Természetesen Orbán Viktor, aki Soros-ösztöndíjjal tanulhatott Oxfordban, nem szerepel a listán.

2018. április 20. 11:01

Orbán muníciója

Lényegében igaza van Orbánnak, a demokrácia alapja tényleg az átláthatóság. Csak abban nincs igaza, hogy mindezt a Soros-lista kapcsán mondta. Egyrészt ugyanis ezzel azt állítja, hogy a listán szereplők átláthatatlan tevékenységet folytató, átláthatatlan szervezeti felépítéssel bíró szervezeteknek dolgoznak, amelyek még a munkatársaik nevét is titkolják. Ez már önmagában hazugság, hiszen a szervezetek honlapján néhány kattintással megtalálható a munkatársak listája, és a szervezetek azt sem titkolják, hogy milyen támogatásból élnek: azt is feltüntetik éves beszámolóikban, ha Soros Györgytől kapnak pénzt. Ők nem bújnak offshore cégek mögé, nem a gázszerelő barátjuk számláján tartják a pénzüket.

Másrészt Orbán arra biztatta az újságírókat, hogy tárjanak fel minél több hálózatot, mert szerinte ha valaki külföldi pénzt fogad el, akkor azt ne szégyellje felvállalni. Ő ugyan valószínűleg a Soros-listázás folytatására gondolt, ami nem újságírói teljesítmény, hanem szimpla Fidesz-propaganda, de erre a mondatra sem lehet azt mondani, hogy teljes mellébeszélés.

Az ugyanis tényleg sokat segítene és segít is Magyarországnak, hogy vannak olyan újságírók, akik képesek azt is feltérképezni, hogy hogyan gazdagodott Orbán Viktor veje uniós támogatásokból, hogyan építette fel a Fidesz az őt támogató gazdasági kört, ugyancsak többnyire uniós pénzből. Már csak az kellene, hogy Orbán Viktor is kiírja a honlapjára, hogy mikor és mekkora összeggel gazdagodott külföldi forrásból, és az most éppen kinek a nevén van. Mert a demokrácia alapja tényleg az átláthatóság.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?